preloader

Utilizarea dronelor în silvicultură - o abordare modernă pentru gestionarea pădurilor

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Utilizarea dronelor în silvicultură - o abordare modernă pentru gestionarea pădurilor

Publicat in data: Mar 31, 2023 de catre Filip Dima

Viața și sufletul planetei noastre, ecosistemele forestiere, reprezintă 31% din biodiversitatea lumii. Fiind singura sursă elementară de aer pentru alte ecosisteme, sustenabilitatea pădurilor este extrem de vitală. În mod ironic, chiar și așa, înțelegerea semnificației și durabilității pădurilor este puternic afectată. Restabilind vitalitatea nevoii de păduri astăzi, tehnologia dronelor este folosita pentru a crea un mediu garantat și credibil.

Silvicultura este o activitate importantă pentru conservarea și protecția pădurilor, iar utilizarea tehnologiei a revoluționat modul în care aceasta este realizată. În prezent, dronele sunt utilizate tot mai mult în silvicultură, deoarece oferă un mod eficient și precis de a monitoriza și de a gestiona pădurile.

Drona este o aeronavă fără pilot, care poate fi controlată de la distanță. Acestea sunt echipate cu camere și senzori avansați, care pot colecta date importante despre pădure, inclusiv densitatea copacilor, starea generală a pădurii, nivelul de poluare și alte informații relevante. Aceste date pot fi apoi analizate și utilizate pentru a dezvolta strategii de gestionare mai bune.

Dronele sunt ultraportabile, ușoare și oferă multe beneficii, cum ar fi capacitatea de a acoperi rapid suprafețe mari și de a captura imagini și videoclipuri de înaltă rezoluție care pot fi utilizate pentru gestionarea silviculturii. Dronele pot fi folosite pentru o varietate de sarcini în managementul forestier, inclusiv cartografierea și topografia, monitorizarea sănătății pădurilor, ajutarea împotriva incendiilor forestiere și în scopuri de supraveghere pentru a preveni exploatarea forestieră ilegală și alte activități criminale. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a observa și urmări fauna sălbatică și pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare.

Utilizarea dronelor în managementul forestier este la început, dar rezultatele sunt promițătoare, iar aplicațiile vor crește doar pe măsură ce tehnologia devine mai avansată și mai accesibilă. În acest articol, vom explora utilizarea și beneficiile dronelor în silvicultură și tipul de drone care sunt cele mai potrivite pentru aceste aplicații.

Avantajele utilizarii dronelor in silvicultura

În primul rând, acestea pot fi utilizate pentru a monitoriza și a identifica rapid problemele în pădure, cum ar fi boala sau infestarea cu dăunători. Aceasta poate ajuta la prevenirea și combaterea problemelor într-un stadiu incipient, reducând astfel costurile și eforturile necesare pentru a le rezolva.

În plus, dronele pot fi utilizate pentru a măsura volumul de lemn disponibil într-o zonă. Acest lucru este important pentru a ajuta la planificarea activităților de tăiere, astfel încât să se poată maximiza randamentul și să se minimizeze impactul asupra mediului. De asemenea, dronele pot fi utilizate pentru a identifica arborii care trebuie să fie tăiați și pentru a asigura o utilizare mai eficientă a resurselor.

O altă utilizare importantă a dronelor în silvicultură este pentru a identifica și a monitoriza incendiile de pădure. Senzorii de pe drone pot detecta focul în stadii incipiente și pot oferi informații despre locația și mărimea incendiului. Aceste informații pot ajuta autoritățile să răspundă rapid la incendii și să reducă impactul acestora asupra mediului.

Dronele oferă o mai mare flexibilitate atunci când vine vorba de programarea activităților, precum și capacitatea de a se deplasa liber într-o zonă dată. Acest lucru le face mai ușor de utilizat decât vehiculele tradiționale pentru gestionarea resurselor forestiere de zi cu zi.

Un alt beneficiu al utilizării dronelor este utilizarea zero a combustibililor fosili, acest lucru nu numai că ajută la combaterea schimbărilor climatice, dar reduce și nevoia de avioane mici, cu echipaj, care sunt foarte scumpe de exploatat și folosesc o mulțime de combustibili fosili.

În general, utilizarea dronelor în silvicultură poate fi benefică în mai multe moduri. Acestea pot ajuta la monitorizarea și gestionarea pădurilor într-un mod mai precis și eficient, reducând astfel costurile și eforturile necesare pentru a menține pădurile sănătoase și productive. Utilizarea dronelor poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului și la promovarea unei gestionări mai sustenabile a pădurilor.

Tipuri de drone folosite in silvicultura

Există o varietate de drone care sunt utilizate în silvicultură, fiecare fiind special concepută pentru a îndeplini o anumită sarcină. Iată câteva exemple de drone folosite în silvicultură:

 • Dronele cu camere RGB - Acestea sunt unele dintre cele mai comune drone folosite în silvicultură. Acestea sunt echipate cu camere RGB care pot realiza imagini clare și detaliate ale pădurii, permițând silvicultorilor să monitorizeze densitatea copacilor și starea generală a pădurii.
 • Dronele cu senzori multi-spectrali - Aceste drone sunt echipate cu senzori multi-spectrali care pot detecta diferite lungimi de undă ale luminii, permițând silvicultorilor să monitorizeze starea de sănătate a pădurii, detectând în mod special bolile și dăunătorii.
 • Dronele cu LiDAR - Aceste drone sunt echipate cu tehnologie LiDAR care poate genera modele 3D ale pădurii, permițând silvicultorilor să măsoare cu precizie volumul de lemn disponibil într-o anumită zonă.
 • Dronele cu termometru cu infraroșu - Aceste drone sunt echipate cu termometru cu infraroșu care poate detecta diferențele subtile de temperatură, permițând silvicultorilor să detecteze focul și să monitorizeze incendiile de pădure în timp real.
 • Dronele cu senzori de gaz - Aceste drone sunt echipate cu senzori de gaz care pot detecta nivelul de poluare în aer și în pădure, permițând silvicultorilor să monitorizeze nivelul de poluare și să dezvolte strategii mai bune de gestionare a pădurii.

Exemple de drone folosite in silvicultura

 • DJI Phantom 4 RTK - Această dronă cu cameră RGB este echipată cu o cameră de înaltă rezoluție și cu senzori RTK pentru a obține imagini și date precise cu privire la starea pădurii.
 • DJI Mavic 2 Enterprise Dual - acesta este un alt model popular de drona utilizata în silvicultură, deoarece are o cameră cu termoviziune și poate detecta probleme în pădure, cum ar fi infestarea cu dăunători și incendii.
 • Parrot Sequoia - Această dronă cu senzori multi-spectrali poate detecta lungimi de undă ale luminii, permițând silvicultorilor să monitorizeze sănătatea pădurii, inclusiv detectarea bolilor și a dăunătorilor.
 • Delair UX11 - Această dronă cu cameră RGB și tehnologie LiDAR poate genera modele 3D ale pădurii și poate măsura volumul de lemn disponibil într-o anumită zonă.
 • Yamaha RMAX - Această dronă cu cameră RGB este proiectată să ajute la combaterea incendiilor de pădure prin detectarea și monitorizarea incendiilor în timp real.
 • Sensefly eBee X - Această dronă cu cameră RGB și senzori multi-spectrali poate obține imagini precise ale pădurii și poate detecta schimbările de sănătate ale copacilor, inclusiv defrișarea și moartea copacilor.

Software-uri pentru drone utilizate în silvicultură

 • Agribotix - acest software poate fi utilizat pe drone pentru a colecta și analiza datele din pădure, inclusiv date despre vegetația din pădure, densitatea și înălțimea copacilor, precum și pentru a detecta dăunătorii și bolile.
 • DroneDeploy - acest software permite utilizatorilor să colecteze, analizeze și să vizualizeze datele colectate cu drone. În silvicultură, acesta poate fi utilizat pentru a crea hărți 3D ale pădurii și pentru a detecta probleme, cum ar fi zonele afectate de incendii sau defrișări.
 • Airinov - acest software poate fi utilizat pentru a analiza datele colectate cu drone în silvicultură, inclusiv date despre sănătatea plantelor, densitatea copacilor și cantitatea de biomasa din pădure.
 • Pix4D - acest software poate fi utilizat pe drone pentru a crea hărți precise și modele 3D ale pădurii, pentru a detecta probleme și pentru a gestiona resursele din pădure.

Studiu de caz

În 2021, o companie de silvicultură din Canada a decis să implementeze utilizarea dronelor și a inteligenței artificiale în procesul lor de monitorizare și gestionare a pădurii. Compania se confrunta cu o problemă majoră, întrucât aveau o cantitate mare de date despre pădure, dar erau incapabili să le analizeze eficient și să ia decizii informate.

Pentru a soluționa această problemă, compania a achiziționat drona DJI Matrice 300 RTK și a dezvoltat un software personalizat, care a permis colectarea și analiza automată a datelor din pădure. Drona a fost echipată cu un senzor de înaltă precizie și un sistem de scanning LiDAR, care au furnizat date despre densitatea copacilor, înălțimea, sănătatea și starea de dezvoltare a acestora.

Compania a angajat o echipă de ingineri și specialiști în inteligență artificială, care au dezvoltat concomitent un software personalizat pentru a analiza datele colectate cu drona. Software-ul a utilizat algoritmi de machine learning pentru a identifica zonele cu risc ridicat de incendii sau dăunători și a oferit recomandări de gestionare a acestora.

În plus, software-ul a permis identificarea rapidă a copacilor bolnavi sau uscați, ceea ce a permis companiei să ia măsuri preventive înainte ca problemele să se agraveze și să afecteze întreaga pădure. Software-ul a oferit, de asemenea, informații utile despre starea solului și a apei, precum și despre cantitatea de carbon stocată în pădure, ceea ce a permis companiei să ia decizii informate pentru a îmbunătăți calitatea solului și sănătatea pădurii.

Mai mult, utilizarea dronelor și a inteligenței artificiale a dus la o creștere semnificativă a eficienței și reducerea costurilor, deoarece procesul de monitorizare a pădurii a devenit mult mai rapid și precis, iar măsurile de prevenire și control au fost luate la timp, evitând astfel situații de urgență costisitoare.

Predictii si previziuni

Redefinind elementele silviculturii, tehnologia dronei implică merite pentru progresul și avansarea ecosistemelor forestiere. Dronele, în acest domeniu, împing limitele cultivării și întreținerii pădurilor, răscumpărând fauna și vegetația, în timp ce monitorizează riscurile pentru a preveni tăierea copacilor.

Informatii suplimentare

Cum se planteaza copacii cu ajutorul dronelor?

Dronele navighează pe trasee fixe de zbor, plantând după modele predefinite și înregistrând coordonatele fiecărei semințe. Acest lucru permite AirSeed să evalueze starea de sănătate a copacilor lor pe măsură ce cresc.

Pot dronele să taie copaci?

Dispozitivul, numit Kūkūau, consta intr-un mic ferăstrău rotativ cu o gheară robotică de prindere montată sub o dronă, poate tăia și recupera ramuri de până la șapte centimetri în diametru.

Imaginile termice funcționează în păduri?

Imaginile termice sunt adesea folosite pentru a ajuta la identificarea corpurilor umane calde într-un mediu împădurit.

Concluzie

După cum am văzut in acest articol, dronele oferă o modalitate nouă, mai sigură și mai eficientă de a colecta date despre păduri. Designul lor ultraportabil și ușor de implementat oferă un avantaj uriaș față de metodele de colectare a datelor la sol.

Achiziția mai rapidă a datelor duce la identificarea timpurie a problemelor care vor permite profesioniștilor din domeniul forestier să pună în aplicare un plan de acțiune și să remedieze problema cât mai repede posibil.

Cu toate acestea, dronele nu sunt folosite doar pentru a monitoriza starea de sănătate a arborilor pădurii, ele sunt folosite și pentru inventarierea, identificarea speciilor invazive, monitorizarea activităților ilegale și ajutarea în misiuni de căutare și salvare.