preloader

Smartivismul și tehnologia dronelor: Cum pot acestea să contribuie la crearea unui viitor mai bun?

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Smartivismul și tehnologia dronelor: Cum pot acestea să contribuie la crearea unui viitor mai bun?

Publicat in data: Mar 06, 2023 de catre Filip Dima

În ultimii ani, tehnologia dronelor a progresat enorm și a devenit din ce în ce mai populară în rândul utilizatorilor casnici, dar și în domenii precum agricultura, transportul, construcțiile și multe altele pe care le vom aborda in urmatoarele randuri. De asemenea, a apărut și un nou termen pentru cei care utilizează tehnologia în mod responsabil și cu un scop nobil: smartivism.

Smartivismul este un concept relativ nou care implică colaborarea stransa intre om si utilizarea tehnologiei pentru a aduce schimbări pozitive în lume. Când vorbim despre orașe inteligente, termenii tehnologici domină. Ne referim la modul în care Inteligenta Artificiala, Big Data, 5G, digitalizarea, gamificarea, internetul obiectelor, dronele, senzorii și automatizarea, printre altele, vor schimba și inova orașele noastre. Scopul final al tuturor eforturilor și aspirațiilor unui oraș inteligent este de a crește calitatea vieții și de a asigura prosperitatea (economică) pentru toți.

In ceea ce privește smartivismul pe nisa noastra, tehnologia dronelor poate fi aplicata în multe domenii. În acest articol, vom explora modul în care tehnologia dronelor este parte integranta a smartivismului și cum contribuie la crearea unui viitor mai bun, durabil si sustenabil.

Agricultura inteligenta

Drona poate fi folosită în agricultură pentru a monitoriza culturile și pentru a ajuta la detectarea problemelor. De exemplu, o dronă poate fi folosită pentru a identifica zonele afectate de boli sau dăunători, astfel încât agricultorii să poată acționa în mod prompt pentru a preveni răspândirea. De asemenea, drona poate fi utilizată pentru a evalua starea culturilor și a determina când să fie recoltate. În acest fel, tehnologia dronelor poate ajuta agricultorii să obțină mai multe recolte, să economisească timp și bani și să reducă impactul negativ asupra mediului.

Am discutat mai pe larg acest subiect aici: https://idron.ro/blog/dronele-in-agricultura-cum-tehnologia-dronelor-revolutioneaza-industria-agricola/ .

Transporturi

În domeniul transporturilor, tehnologia dronelor poate fi utilizată pentru a livra pachete sau alte bunuri în mod eficient. Datorită capacitatii de zbor și a vitezei sale, o dronă poate ajunge în locuri unde o livrare terestră ar fi dificilă sau imposibilă. Aceasta poate fi deosebit de utilă în zonele rurale sau în timpul unor situații de urgență, cum ar fi livrarea de provizii în zonele afectate de dezastre naturale.

Vezi: https://idron.ro/blog/dronele-in-transporturi-cum-revolu-ioneaza-industria-de-livrare-prin-tehnologie-avansata/ .

Monitorizarea mediului

În plus, tehnologia dronelor poate fi folosită pentru a monitoriza mediul înconjurător. Prin utilizarea unor senzori specializați, o dronă poate ajuta la detectarea poluării, a schimbărilor climatice și a altor probleme ecologice. Aceasta poate fi utilă pentru a ajuta cercetătorii să colecteze date mai precise și mai detaliate despre starea mediului și pentru a ajuta autoritățile să ia măsuri pentru a preveni și a reduce impactul negativ asupra mediului.

Afla mai multe: https://idron.ro/blog/explorarea-cerului-utilizarea-dronelor-in-colectarea-datelor-meteorologice-in-2023/ .

Prim ajutor

Tehnologia dronelor poate fi folosită și pentru a sprijini activitățile umanitare. De exemplu, o dronă poate fi folosită pentru a ajuta la căutarea și salvarea persoanelor dispărute sau aflate în pericol, pentru a livra medicamente și alte bunuri esențiale în zonele afectate de dezastre naturale sau pentru a ajuta la monitorizarea situației a refugiaților sau a persoanelor aflate în situații de criză. (ex: cutremurele din Turcia si Siria)

Pentru mai multe detalii acceseaza: https://idron.ro/blog/dronele-o-sansa-in-plus-la-viata.afla-cum-se-utilizeaza-dronele-in-serviciile-de-urgenta/ .

Securitatea frontierei

Folosind drone pentru a monitoriza frontierele și senzorii pentru a detecta mișcările suspecte, tehnologia dronelor poate fi folosită pentru a gestiona informațiile și pentru a urmări activitatea ilegală. Această soluție poate fi utilizată de guverne și organizații de securitate pentru a proteja frontierele.

Toate detaliile aici: https://idron.ro/blog/ochii-din-cer-dronele-si-securitatea/ .

Monitorizarea traficului rutier

Monitoringul vitezei prin intermediul dronei poate fi un instrument valoros pentru diferite industrii si organizatii, precum institutiile guvernamentale, institutiile de supraveghere a traficului, companiile care se ocupa de infrastructura rutiera si de siguranta drumurilor, sau chiar organizatiile de voluntari. Dronele sunt capabile sa masoare viteza cu o precizie uimitoare, astfel incat rezultatele obtinute sunt mult mai clare si mai corecte decat in cazul masuratorilor efectuate de masini sau de persoane.

Acceseaza: https://idron.ro/blog/dronele-instrumente-esentiale-pentru-monitorizarea-traficului-rutier/ .

Topografie

Unul dintre domeniile in care drona isi dovedeste utilitatea maxima este cea a masuratorilor topografice, precum fotogrammetria, cadastrul, geodezia, cartografia si ortofotoplanul.

Citeste acum: https://idron.ro/blog/descopera-utilitatea-dronelor-in-masuratori-topografice-fotogrammetrie-cadastru-geodezie-cartografie-si-ortofotoplan/ .

Divertisment

Dronele deja au revolutionat multe industrii, iar industria divertismentului nu face exceptie. De la spectacole live la filme, dronele au adus noi dimensiuni la modul in care ne bucuram de divertisment.

Industria divertismentului se afla la un alt nivel cu utilizarea dronelor, iar aceasta evolutie continua.

Descopera: https://idron.ro/blog/dronele-revolutioneaza-divertismentul-in-2023/ .

Inventariere

Inventarierea reprezinta un proces vital pentru afaceri, care necesita acuratete si eficienta, iar dronele au facut acest proces mai simplu, mai rapid si mai precis.

Pentru mai multe informatii: https://idron.ro/blog/descopera-cum-se-utilizeaza-dronele-in-procesele-de-inventariere-exemple-software-uri-rapoarte-si-evolutii/

O alta ramura impregnanta a smartivismului o reprezinta ecologia si protectia mediului, precum conservarea resurselor naturale pentru generatiile viitoare, reciclarea, energia regenerabila si in mod expres reducerea emisiilor de carbon.

Cu toții suntem conștienți de importanța energiei electrice și a surselor alternative de energie. Cu toate acestea, verificarea instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a parcurilor solare și a turbinelor eoliene poate fi o sarcină dificilă și periculoasă pentru oameni. Din fericire, cu ajutorul dronelor, această sarcină poate fi realizată mult mai eficient și în siguranță.

Privind intersectia dintre drone, AI, IoT, Big Data, 5G, senzori si automatizare, am creat urmatoarele articole:

Pe lângă beneficiile evidente pe care tehnologia dronelor le poate aduce, există și preocupări legate de utilizarea lor. De exemplu, există temeri legate de utilizarea dronelor în scopuri ilegale sau de monitorizare neautorizată. De asemenea, este important să se asigure că tehnologia dronelor este utilizată în mod responsabil și etic. Pentru a informa opinia publica in acest sens am discutat din toate perspectivele pe marginea acestui subiect in articolul: https://idron.ro/blog/tehnologia-dronelor-cum-putem-preveni-riscurile-i-temerile-ceta-enilor/ .

Pentru a sprijini smartivismul și utilizarea responsabilă a tehnologiei dronelor, exista reglementări si legi clare in acest sens. În plus, este important să se promoveze educația și conștientizarea privind utilizarea tehnologiei în mod responsabil. Pe aceasta cale, te anunt ca este indicat sa citesti si: https://idron.ro/blog/legislatia-dronelor-in-romania-in-2023/ .

În concluzie, prin definitie, un operator & pilot de drone este un smartivist care face deja parte din acest nou ecosistem digital, economic si social in care omul care colaboreaza cu tehnologia este actorul principal in vederea construirii unui viitor sigur, sanatos si sustenabil.