preloader

Senzorii de pe drone: tipuri, amplasare și utilizare

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Senzorii de pe drone: tipuri, amplasare și utilizare

Publicat in data: Feb 07, 2023 de catre Filip Dima

Când vine vorba de tehnologia dronelor, unul dintre aspectele esențiale ale acesteia o reprezinta senzorii. Senzorii sunt dispozitive care colectează informații din mediu și le transmit dronei, permitând acesteia să navigheze și să execute diverse sarcini în mod semi-autonom si autonom. Fiecare tip de senzor de pe drone are propria sa utilitate și contribuie la funcționarea generală a acestora.

In acest articol vom explora toate tipurile de senzori folosite in tehnologia dronelor, unde sunt amplasati acestia, ce informatii colecteaza si cum functioneaza in cadrul sistemului de control. De asemenea, vom analiza si exemple concrete de utilizare a acestor senzori in diferite situatii si vom prezenta evolutiile tehnologice asteptate in acest domeniu.

Nu uitati sa ramaneti cu noi pana la final pentru a descoperi toate aceste informatii fascinante si utile despre senzorii folositi in tehnologia dronelor. Suntem curiosi sa auzim parerile voastre despre acest subiect.

Tipuri de senzori folositi pe drone comerciale:

Există mai multe tipuri de senzori utilizați pe drone, fiecare având o funcție specifică în sistemul de control al acestora. Iată câteva exemple de senzori comuni de pe drone:

 1. Senzor de accelerație: Acest senzor este amplasat în interiorul dronei și măsoară viteza și direcția de mișcare a acesteia. Acesta ajută la stabilizarea dronei și permite controlul precis al direcției acesteia.
 2. Senzor de giroscop: Acest senzor măsoară rata de rotație a dronei și ajută la menținerea stabilității acesteia în timpul zborului. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru a menține dronele în poziția dorită în timpul zborului.
 3. Senzor de barometru: Acest senzor măsoară presiunea atmosferică și este utilizat pentru a determina altitudinea dronei. Acesta permite dronei să rămână la aceeași altitudine pe parcursul zborului.
 4. Senzor de compas (GPS): Acest senzor măsoară direcția magnetică a dronei și poate fi utilizat pentru a-i oferi direcția corectă în timpul zborului.
 5. Senzor de imagerie: Acest tip de senzor poate include camere video sau foto și poate fi utilizat pentru a captura imagini sau videoclipuri în timpul zborului.
 6. Senzor infraroșu: Acest senzor poate fi utilizat pentru a detecta obiecte calde, cum ar fi oamenii sau animalele, și poate fi utilizat în scopuri de securitate sau pentru a evita coliziunile în timpul zborului.
 7. Senzor ultrasonic: Acest senzor poate fi utilizat pentru a măsura distanța dintre drone și alte obiecte din jurul acestuia. Acesta poate fi utilizat pentru a evita coliziunile și pentru a menține distanța de siguranță față de alte obiecte.
 8. Senzorul de lumină: Un senzor de lumina poate fi folosit pentru a masura intensitatea luminii din jurul dronei. Acest senzor poate fi folosit pentru a ajusta expunerea camerei sau pentru a permite zboruri in conditii de lumina scazuta.

Fiecare senzor amplasat pe drone poate fi programat să funcționeze în mod individual sau în combinație cu alti senzori pentru a oferi informatii complete despre pozitia, orientarea, inaltimea si mediul din jurul dronei, permitand control precis si zboruri sigure.

Tipuri de senzori folositi pe drone industriale:

 1. Sistemul de scanare LIDAR este un alt senzor important utilizat pe drone. Acesta functioneaza prin emiterea unei serii de fascicule laser si masurarea timpului dintre emitere si primirea semnalului reflectat de obiectele din mediul inconjurator. Acest proces se repetă rapid, ceea ce permite sistemului LIDAR să creeze o hartă tridimensională precisă a mediului inconjurator.

  LIDAR-ul este utilizat pentru mai multe scopuri, cum ar fi cartografierea zonei, masurarea altitudinii si determinarea pozitiei relative a dronei fata de sol. De asemenea, poate fi utilizat pentru a evita obstacolele sau a navigarea in conditii de vizibilitate redusa, cum ar fi intunericul sau ceata.

  Sistemele LIDAR sunt amplasate de obicei in partea din fata a dronei si pot fi utilizate pentru a colecta informatii despre mediul inconjurator, inclusiv dimensiunea, forma si pozitia obiectelor. Acestea sunt esentiale pentru a asigura siguranta zborului dronei si pentru a efectua sarcini precum inspectia de linii de energie sau monitorizarea santierelor.

  Exemple de senzori LIDAR folositi pe drone:

  a.LIDAR Velodyne VLP-16: acest senzor LIDAR folosit pe drone este ideal pentru aplicatii de mapeare 3D, precum inspectii de cladiri sau masuratori topografice.

  b.LIDAR Riegl VUX-1UAV: acest senzor LIDAR UAV este conceput pentru a oferi date cu precizie ridicata pentru aplicatii precum inventarierea padurilor, monitorizarea resurselor naturale si inspectia infrastructurii.

  c.LIDAR LeddarTech Vu8: acest senzor LIDAR UAV este optimizat pentru aplicatii de monitorizare a zonei si detectie a obstacolelor, precum inspectii de linii de energie si masuratori topografice.

  d.LIDAR OS1-64: acest senzor LIDAR UAV ofera o precizie ridicata si o acoperire larga pentru aplicatii precum mapearea solului, inspectii de drumuri si masuratori topografice.

  e.LIDAR Sick AG LMS111: acest senzor LIDAR UAV ofera o performanta ridicata si fiabilitate pentru aplicatii precum inspectii de conducte si masuratori topografice.

 2. Senzorii multispectrali sunt utilizati pentru analiza datelor agricole in industria agricola, permitand cultivatorilor sa ia decizii informate privind managementul culturilor si al terenurilor. Acesti senzori sunt amplasati pe drone si colecteaza date prin fotografierea culturilor din diferite spectre de lumina, inclusiv infrarosu. Aceste imagini pot fi apoi analizate pentru a identifica probleme precum deficientele de nutrienti, daunele cauzate de daunatori sau boli, precum si pentru a evalua productivitatea culturilor.

  In acest mod, fermierii pot obtine o imagine detaliata a starii culturilor si pot lua masuri pentru a optimiza productivitatea si a reduce costurile prin monitorizarea in timp real a starii culturilor. De exemplu, daca se identifica o deficienta de nutrienti in cultura, fermierul poate lua masuri pentru a o remedia prin fertilizare, inainte ca aceasta sa afecteze productivitatea. De asemenea, daca se identifica o boala in cultura, fermierul poate lua masuri pentru a o trata si a preveni raspandirea acesteia la nivelul intregii culturi.

  Exemple de senzori multispectrali:

  a.Senzor Parrot Sequoia: Este un senzor multispectral cu 4 benzi, ce poate colecta date prin analiza reflectantei in benzi verde, rosie, near-infrared (NIR) si red-edge.

  b.Senzor Sentera Double 4K: Acest senzor ofera o calitate ridicata a imaginii prin analiza a 4 benzi diferite de spectru, inclusiv verde, rosie, NIR si red-edge.

  c.S_enzor MicaSense RedEdge-M_: Este un senzor multispectral cu 5 benzi, ce poate colecta date prin analiza reflectantei in benzi verde, rosie, NIR, blue-green si red-edge.

 3. Senzorii termici FLIR sunt un alt tip de senzori utilizati pe drone care permit acestora sa detecteze si sa masoare radiatia infrarosie emisa de obiectele din jur. Acesti senzori sunt amplasati in general sub forma de camere termice, care pot captura imagini termice si pot fi utilizate pentru a oferi informatii despre temperatura si distributia caldurii in diferite zone.

  Unul dintre cele mai importante avantaje ale utilizarii acestor senzori pe drone este capacitatea lor de a oferi informatii detaliate despre zonele care prezinta probleme termice, cum ar fi zonele cu pierderi energetice sau zonele cu probleme tehnice. De asemenea, acesti senzori sunt utilizati in mod frecvent in domenii precum inspectia termica a cladirilor, supravegherea ariilor forestiere, sau in agricultura pentru a evalua starea culturilor si a detecta probleme precum boli sau daunatori.

  Pe langa acestea, senzorii termici FLIR sunt foarte versatili si pot fi utilizati in combinatie cu alte tipuri de senzori, cum ar fi senzorii LIDAR sau senzorii multispectrali, pentru a obtine informatii complete despre zonele inspectate. Acest lucru permite utilizatorilor sa faca analize mai detaliate si sa ia decizii mai bine fundamentate in functie de datele colectate.

  Exemple de senzori termici FLIR utilizați pe drone:

  a.FLIR Vue Pro R: un senzor termic compact, usor, și precis care poate fi montat pe diferite tipuri de drone, și poate captura imagini termice în timp real cu rezoluții ridicate.

  b.FLIR Duo Pro R: un senzor termic cu două camere, una termică și una RGB, care permite operatorilor să vadă și să analizeze atât imagini termice cât și imagini RGB.

  c.FLIR UX-5: un senzor termic profesional cu rezoluție ridicată, ideal pentru inspectii, supraveghere si monitorizare din aer.

  d.FLIR T1030sc: un senzor termic de înaltă performanță, ideal pentru inspectii in industrii precum energia eoliana sau petroliere.

  e.FLIR T540: un senzor termic de dimensiuni mici, compact și ușor de utilizat, care poate fi integrat cu ușurință în orice sistem de drone.

Previziuni:

In viitor, tehnologia senzorilor utilizati pe drone va continua sa evolueze, oferind posibilitati noi si mai avansate de monitorizare si colectare de date. Una dintre previziunile majore este ca senzorii vor fi capabili sa colecteze si sa proceseze cantitati uriase de informatii, in timp real. Acest lucru va permite utilizatorilor sa ia decizii mai informate si mai rapide, bazate pe date si analize precise.

In plus, se asteapta ca senzorii termici FLIR sa devina mai sensibili si sa poata detecta si analiza temperaturi extrem de scazute sau ridicate. Acest lucru va deschide noi posibilitati in industrii precum agricultura, constructii sau inspectii industriale.

Senzorii multispectrali vor fi, de asemenea, imbunatatiti, oferind imagini si date mai clare si mai precise, cu un spectru de culori mai larg. Acest lucru va permite utilizatorilor sa ia decizii mai bine fundamentate si sa obtina informatii mai detaliate despre culturile agricole sau despre starea padurilor, de exemplu.

Sistemul de scanare LIDAR se asteapta sa devina mai accesibil si mai precis, cu un raza de scanare mai larga si o viteza mai mare. Acest lucru va permite utilizatorilor sa obtina informatii mai detaliate despre terenuri, cladiri si alte structuri, cu o precizie mult mai mare.

Concluzie:

Evolutia tehnologiei senzorilor pe drone va continua sa ofere posibilitati noi si mai avansate pentru colectarea si analizarea de date, contribuind astfel la o lume mai bine informata si mai eficienta.

iDron.ro - expertul tau in tehnologia senzorilor pentru drone!