preloader

Mobilitatea aeriana urbana

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Mobilitatea aeriana urbana

Publicat in data: Apr 01, 2023 de catre Filip Dima

Mobilitatea aeriană urbană este o tehnologie nouă și inovatoare care își propune să revoluționeze modul în care oamenii se deplasează în orașe. Această tehnologie implică utilizarea de drone și alte vehicule zburătoare pentru a transporta oameni și bunuri de la un loc la altul. În acest articol, vom explora mai detaliat această tehnologie și cum va schimba modul în care trăim și lucrăm în orașe.

Ce este mobilitatea aeriană urbană?

Mobilitatea aeriană urbană (UAM) reprezintă utilizarea de drone, taxiuri zburătoare și alte vehicule aeriene pentru a transporta oameni și bunuri în mediul urban. Acestea ar putea fi folosite pentru a reduce traficul rutier și pentru a îmbunătăți timpul de călătorie între punctele de interes din oraș.

UAM-ul se bazează pe tehnologii precum inteligența artificială, senzorii și algoritmul de control al zborului, care permit vehiculelor să se deplaseze autonom prin orașe fără a fi nevoie de un pilot uman.

De ce este importantă mobilitatea aeriană urbană?

Mobilitatea aeriană urbană ar putea fi o soluție la problemele de trafic și poluare din orașe. În orașele mari, traficul rutier poate fi un adevărat coșmar pentru șoferi, iar timpul de călătorie poate fi imprevizibil și consumator de timp. Utilizarea de vehicule aeriene pentru a transporta oameni și bunuri ar putea reduce traficul rutier și, prin urmare, ar reduce emisiile de dioxid de carbon și alti poluanți.

De asemenea, UAM-ul ar putea îmbunătăți accesibilitatea în orașe. Mulți oameni trăiesc în zone care sunt greu accesibile cu mijloacele de transport în comun sau cu mașina, iar utilizarea de drone și taxiuri zburătoare ar putea oferi o opțiune de transport mai rapidă și mai accesibilă.

Cum funcționează mobilitatea aeriană urbană?

Mobilitatea aeriană urbană implică utilizarea de vehicule aeriene care se pot deplasa autonom prin orașe. Aceste vehicule sunt echipate cu senzori și software care le permit să detecteze obstacole și să navigheze prin spații înguste, precum străzi aglomerate și parcuri.

Pentru a reduce riscul de coliziune cu alte vehicule sau cu clădiri, UAM-ul utilizează algoritmi de control al zborului și sisteme de comunicație care permit vehiculelor să comunice între ele și cu baza de control. Aceste tehnologii permit vehiculelor să își ajusteze traseul și viteza în timp real, în funcție de condițiile de trafic și de mediu.

Cum ar putea schimba mobilitatea aeriană urbană modul în care trăim și lucrăm în orașe?

Mobilitatea aeriană urbană ar putea schimba fundamental modul în care trăim și lucrăm în orașe. În primul rând, UAM-ul ar putea reduce timpul de călătorie între punctele de interes din orașe. De exemplu, o călătorie care ar dura 30 de minute cu mașina sau transportul în comun ar putea fi făcută în doar câteva minute cu un taxi zburător sau cu o dronă.

De asemenea, UAM-ul ar putea îmbunătăți accesul la locuri care sunt greu accesibile cu mijloacele de transport în comun sau cu mașina, precum clădirile din centrul orașelor sau zonele montane sau izolate. Acest lucru ar putea reduce inegalitățile din orașe și ar putea îmbunătăți accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități.

Pe lângă beneficiile pentru călători, UAM-ul ar putea oferi și oportunități noi pentru dezvoltatorii imobiliari și pentru companiile de livrare. De exemplu, companiile de construcții ar putea utiliza drone pentru a livra materiale de construcție la locul de muncă, fără a fi nevoie să blocheze străzile sau să ocupe trotuarele. De asemenea, companiile de livrare ar putea utiliza taxiuri zburătoare pentru a livra pachetele mai rapid și mai eficient în orașe.

În ce stadiu se află dezvoltarea mobilității aeriene urbane?

Mobilitatea aeriană urbană este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, dar există o serie de companii care au început să dezvolte vehicule aeriene și infrastructura necesară pentru a le susține. Unele dintre aceste companii sunt Uber, Airbus și Boeing.

Uber a anunțat că intenționează să înceapă testarea unui serviciu de taxiuri zburătoare în 2023, iar Airbus a prezentat recent un concept de taxi zburător autonom numit CityAirbus. Boeing a dezvoltat o dronă autonomă numită Cargo Air Vehicle, care poate transporta până la 500 de kilograme de marfă.

Cu toate acestea, există încă multe obstacole de depășit înainte ca mobilitatea aeriană urbană să devină o realitate. De exemplu, trebuie dezvoltată o infrastructură adecvată pentru a susține vehiculele aeriene, precum platforme de decolare și aterizare și rețele de comunicații. De asemenea, trebuie dezvoltate reglementări și politici adecvate pentru a gestiona siguranța și utilizarea vehiculelor aeriene în orașe.

Ce parere are societatea civila?

o idee care sună ca ceva din filmele SF sau din viitorul îndepărtat, dar care ar putea deveni o realitate mult mai curând decât am anticipat. Cu toate acestea, pentru ca aceasta să devină realitate, este esențial ca cetățenii să o accepte și să aibă încredere în această formă de mobilitate.

Așadar, ce spune EASA, agenția europeană pentru siguranța aviației, cu privire la acceptarea mobilității aeriene urbane? Ei au realizat un studiu amplu și cuprinzător privind acceptarea de către societate a operațiunilor de mobilitate aeriană urbană în întreaga Uniune Europeană. Acest studiu a fost realizat pentru a obține contribuția cetățenilor și a începe să lucreze la standarde și reglementări sigure și sustenabile pentru aeronave, servicii aeriene, vertiporturi și infrastructură pentru mobilitatea aeriană urbană.

Așadar, dacă vrei să fii parte din această revoluție a mobilității urbane, ai o oportunitate unică de a-ți exprima opinia și de a contribui la această schimbare majoră. Nu uita, mobilitatea aeriană urbană nu este doar o idee futuristă, ci ar putea fi viitorul modului în care ne deplasăm în orașe. Deci, să fim deschiși și să avem încredere în această formă de mobilitate care ne-ar putea aduce multe avantaje în viitorul apropiat.

Ce aeronave vom vedea pe cer în orașe?

Mobilitatea aeriană urbană a adus o gamă variată de aeronave care ar putea fi văzute în viitorul apropiat zburând pe cerul orașelor noastre. În general, aceste aeronave sunt concepute pentru a fi sigure, eficiente și mai puțin zgomotoase decât aeronavele tradiționale. Unele dintre aceste aeronave includ:

 • Taxiurile zburătoare - acestea sunt vehicule aeriene cu decolare și aterizare verticală (VTOL), care sunt proiectate pentru a transporta pasageri de la un punct la altul în oraș. Aceste taxiuri zburătoare sunt echipate cu motorizare electrică și sunt capabile să zboare la altitudini mai mici decât cele ale avioanelor tradiționale.
 • Dronele de pasageri - acestea sunt vehicule aeriene autonome care sunt proiectate să transporte oameni de la un punct la altul în orașe. Aceste drone de pasageri sunt, de obicei, mai mici decât taxiurile zburătoare și sunt mai puțin costisitoare. Cu toate acestea, acestea sunt încă în faza de dezvoltare și îmbunătățire.
 • Avioanele mici - acestea sunt aeronave mai mici, care sunt proiectate pentru a fi utilizate pentru transportul pasagerilor pe rute scurte în orașe. Aceste avioane sunt mai eficiente din punct de vedere al combustibilului decât avioanele tradiționale și sunt mai potrivite pentru rute mai scurte, care necesită mai puțin timp de zbor.

În general, aeronavele care vor fi văzute în orașele noastre în viitorul apropiat vor fi mai ecologice, mai eficiente și mai puțin zgomotoase decât cele tradiționale, oferind o nouă perspectivă asupra modului în care ne deplasăm prin orașe.

Ce servicii vor furniza acestea?

 • Transportul de pasageri - serviciul principal pe care îl vor oferi aeronavele pentru mobilitatea aeriană urbană este transportul de pasageri. Aceste aeronave vor putea transporta pasageri între punctele de interes din oraș, cum ar fi aeroporturi, gări sau alte puncte importante, într-un mod rapid și eficient.
 • Transportul de bunuri - aeronavele pentru mobilitatea aeriană urbană ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru transportul de bunuri. Acestea ar putea fi utilizate pentru a transporta colete sau alte bunuri între depozite sau magazine din oraș.
 • Servicii de urgență - o altă utilizare potențială a acestor aeronave ar fi pentru a oferi servicii de urgență. Acestea ar putea fi utilizate pentru a transporta personal medical sau alte echipamente de urgență la locul necesar.
 • Turism - aeronavele pentru mobilitatea aeriană urbană ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a oferi tururi aeriene ale orașelor sau a altor obiective turistice din zonă.

Cum trebuie modificată infrastructura actuală?

 • Vertiporturi - Aeronavele pentru mobilitatea aeriană urbană necesită o infrastructură specială pentru decolare și aterizare, numită vertiport. Acestea ar trebui să fie amplasate strategic în orașe pentru a permite o acoperire cât mai mare și o conectivitate bună.
 • Comunicare - Infrastructura de comunicații trebuie să fie dezvoltată pentru a permite comunicarea între aeronave și dispeceratul aerian. Acest lucru va fi esențial pentru a asigura siguranța și eficiența operațiunilor de mobilitate aeriană urbană.
 • Schimbarea modului de operare al traficului aerian - Orașele în care se vor desfășura operațiunile de mobilitate aeriană urbană trebuie să aibă reguli clare de circulație pentru aeronave și să își adapteze modul de operare al traficului aerian la acest nou tip de transport.
 • Integrarea cu alte mijloace de transport - Mobilitatea aeriană urbană trebuie să fie integrată într-un mod eficient cu alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzele, trenurile și mașinile personale, pentru a permite un transfer facil între ele.
 • Sisteme de gestionare a traficului - Un alt aspect important al infrastructurii este dezvoltarea de sisteme de gestionare a traficului aerian și terestru. Acestea ar trebui să fie capabile să coordoneze toate mijloacele de transport pentru a minimiza congestionarea și a maximiza eficiența.

În general, infrastructura actuală trebuie adaptată pentru a permite o integrare eficientă și sigură a mobilității aeriene urbane în orașe. Aceasta va fi esențială pentru a realiza avantajele potențiale ale acestui nou mod de transport.

Studiu de caz

Vrei să ajungi mai repede și fără probleme în Roma?

Acum ai o soluție!

Aeroportul Fiumicino din Roma a inaugurat primul vertiport din Italia, o platformă inovatoare pentru transportul aerian urban care îți poate salva timpul și energia pierdută în trafic. Și asta nu e tot! Primul zbor de test al unei aeronave electrice cu decolare și aterizare pe verticală, sau eVTOL, a avut loc la începutul lunii octombrie, inaugurând astfel proiectul de Mobilitate Aeriană Avansată (MAA) în orașul etern. Cu ajutorul eVTOL, un elicopter electric marca Volocopter 2X, poți zbura în siguranță și rapid prin mediile urbane caracterizate de trafic intens și relief geografic variat, fără să poluezi. Așadar, ai oportunitatea să experimentezi noi tehnologii de mobilitate urbană care vor face călătoriile tale mult mai accesibile și mai viabile. În plus, sectorul de mobilitate aeriană urbană este extrem de profitabil în Europa, cu o valoare cumulată estimată de 4.2 miliarde € până în 2030 și posibilitatea de a crea 90.000 de locuri de muncă. Nu mai sta pe gânduri și fă un pas înainte spre viitorul mobilității!

Urban Air Mobility si in Romania

Primăria Municipiului București (PMB) și Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Aerospaţială “Elie Carafoli” (INCAS) s-au alăturat forțelor pentru a dezvolta mobilitatea aeriană urbană.

Bucureștiul, împreună cu alte două orașe din România (Suceava şi Cluj-Napoca) au fost desemnate de Comisia Europeană să participe la misiunea pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în anul 2030. Deci, suntem parte dintr-un grup select de orașe care caută soluții inteligente pentru viitorul transportului și mobilității urbane.

Pentru a realiza acest lucru, este necesară o colaborare între administrație, organizațiile de cercetare, industrie, mediul academic și instituțiile de certificare, reglementare și management al traficului aerian din România.

Concluzie

Mobilitatea aeriană urbană este o tehnologie promițătoare care poate aduce numeroase avantaje pentru transportul urban. Dezvoltarea aeronavelor și a infrastructurii corespunzătoare este cheia pentru a permite o operare eficientă și sigură a acestui nou mod de transport. Cu ajutorul reglementărilor și standardelor adecvate, putem construi un sistem de transport integrat și sustenabil care poate îmbunătăți viețile oamenilor și reduce impactul negativ asupra mediului. Mobilitatea aeriană urbană este viitorul, iar noi suntem pregătiți să ne urcăm la bord și să începem călătoria spre un viitor mai bun.