preloader

Mini-drone: jucarii, sport sau unelte de spionaj?

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Mini-drone: jucarii, sport sau unelte de spionaj?

Publicat in data: Feb 28, 2023 de catre Filip Dima

Drona este o tehnologie care a evoluat enorm in ultimii ani si care a devenit foarte accesibila, inclusiv pentru utilizatorii obisnuiti. In timp ce dronele mari, utilizate in domenii precum fotografia sau livrarea de pachete, sunt cunoscute de multa lume, putini stiu despre existenta mini-dronelor. Acestea sunt drone de dimensiuni reduse, uneori insesizabile, care pot fi utilizate in diverse activitati de agrement si sport, dar si in scopuri de spionaj. Acest articol va explora tipurile de mini-drone utilizate in aceste activitati, exemple de mini-drone si software-uri folosite in aceste activitati, beneficiile & dezavantajele obtinute in urma folosirii acestora precum si previziuni din aceasta captivanta nisa.

Tipuri de mini-drone:

Cele mai populare sunt dronele utilizate in competitiile de curse (racing). Acestea sunt de obicei mai mici și mai rapide decât dronele comerciale obișnuite, au o manevrabilitate excelentă (cum ar fi loopings și flip-uri în timp ce zboară prin trasee complexe), folosesc tehnologia FPV (First Person View) și ating o viteză maximă de până la 160 km/h.

Alt tip de mini-drone sunt dronele selfie, care sunt proiectate pentru a permite utilizatorului să-și facă propriile fotografii și filmări. Aceste drone sunt de obicei dotate cu o cameră de înaltă calitate și caracteristici precum urmărirea facială și modul de detectare a gesturilor.

În final, avem si mini-drone de spionaj, care sunt utilizate în principal în scopuri militare și de aplicare a legii. Aceste drone sunt dotate cu camere de înaltă calitate și capacitatea de a zbura fără să fie detectate.

Exemple de mini-drone si software-uri utilizate in competitiile de curse:

Un exemplu popular de mini-drona de racing este TBS Oblivion, care are o greutate de doar 364 de grame și este echipata cu o cameră video de înaltă performanță și un sistem de transmisie video în timp real. Aceasta este controlata de un sistem de control de zbor bazat pe software-ul Betaflight și poate atinge viteze de până la 100 de kilometri pe oră.

Un alt exemplu de mini-drona de racing este Blade Inductrix FPV Pro, care are o greutate de doar 24 de grame și poate fi controlata cu ajutorul unei telecomenzi sau a unei aplicații mobile. Aceasta este echipata cu o cameră video de înaltă definiție și un sistem de transmisie video în timp real, permițând utilizatorilor să vadă exact ce vede camera dronei în timpul cursei.

Dronele de racing sunt adesea personalizabile, astfel încât piloții să poată ajusta designul și configurația lor pentru a se potrivi cu preferințele lor de zbor și pentru a obține performanțe maxime în timpul cursei.

Exemple de mini-drone de tip selfie si software-urile utilizate:

Cu siguranță există o varietate de mini-drone disponibile pe piață, fiecare cu caracteristici și utilizări unice. Iată câteva exemple de mini-drone populare:

 1. DJI Mavic Mini - aceasta este una dintre cele mai populare mini-drone de pe piață. Are o greutate de doar 249 de grame și poate fi pliata și transportata cu ușurință. Are o cameră stabilizată pe 3 axe și poate filma video 2,7K și fotografii de 12MP. Este perfecta pentru activități de agrement și călătorii.

 2. Parrot Mambo - aceasta mini-drona este echipata cu o cameră de 720p și poate fi controlata de pe smartphone. Are o durată de viață a bateriei de aproximativ 10 minute și poate atinge o viteză maximă de 18 km/h. Mambo are și o serie de accesorii disponibile, inclusiv o garră robotică și un topitor de biluțe.

 3. Syma X20 - este o mini-drona ieftina, dar capabila, care este perfecta pentru începători. Are o cameră de 720p și poate fi controlat prin intermediul unui controler de tip joystick. X20 poate sta în aer pentru aproximativ 6-8 minute și poate ajunge la o viteză maximă de 12 km/h.

 4. Eachine E010 Mini UFO - aceasta mini-drona are o formă de disc și este controlata prin intermediul unui controler de tip joystick. Are o cameră de 720p și poate sta în aer pentru aproximativ 5-6 minute. E010 este o opțiune populară pentru cei care caută o mini-drona accesibila.

 5. DJI Mavic Air 2 - are o camera de 48 de megapixeli si poate filma videoclipuri de inalta calitate la 4K. Aceasta vine cu mai multe functii inteligente, inclusiv modul ActiveTrack care urmareste subiectul in miscare si modul QuickShot, care permite pilotului sa filmeze cu usurinta un videoclip cu efect special, cum ar fi Dronie, Rocket si Circle.

  Software-ul DJI Fly este utilizat pentru a controla DJI Mavic Air 2, acesta fiind un software intuitiv si usor de utilizat. Acesta ofera functii precum modul de fotografiere in rafala, modul de asezare automata, modul de control al expunerii si multe altele. In plus, DJI Fly dispune si de o interfata de utilizator simpla si intuitiva, ceea ce face utilizarea dronei si a software-ului mai usoara si mai accesibila.

 6. AirSelfie 2 - este proiectata special pentru a se potrivi in buzunarul de la camasa. Aceasta vine cu o camera de 12 megapixeli si poate filma videoclipuri la 1080p. AirSelfie 2 poate fi controlata prin intermediul unei aplicatii dedicate disponibile pentru Android si iOS. Aceasta aplicatie permite pilotilor sa controleze si sa configureze setarile de fotografie si video, precum si sa isi impartaseasca imaginile si clipurile video direct pe retelele sociale.

 7. Ryze Tello - este o drona de buget, dar care are o calitate excelentă a imaginii și o manevrabilitate bună. Pentru aceasta drona, există o serie de software-uri disponibile, cum ar fi DJI Fly, care permite utilizatorilor să își controleze dronele și să își gestioneze imaginile și videoclipurile.

Acestea sunt doar câteva exemple de mini-drone disponibile pe piață, dar există multe altele raportate la preferintele personale si nevoile utilizatorului. În general, mini-dronele sunt ușor de manevrat și de controlat, facându-le ideale pentru activități de agrement, sport și de zbor în interior.

Exemple de mini-drone de spionaj si software-urile utilizate:

ATENTIE! Nu este etic, legal și nu încurajăm utilizarea dronei în scopul de a spiona sau a încălca intimitatea altor persoane.

In acest caz va informam public doar de existenta si utilitatea acestor tipuri de drone doar cu scop militar, protejare a securitatii nationale si aplicare a legii.

Black Hornet Nano sau Viespea Neagra este un micro-vehicul aerian controlat de la distanta, dezvoltat de Prox Dynamics AS din Norvegia și folosit de forțele armate ale Norvegiei, Statelor Unite, Franței, Regatului Unit, Germaniei, Australiei, Olandei, Poloniei, Noii Zeelande, Indiei, Turciei, Africii de Sud și Algeriei. Drona are dimensiuni de aproximativ 16 × 2,5 cm (6 × 1 inch) și oferă trupelor de pe teren o conștientizare locală a situației. Acestea sunt suficient de mici pentru a încăpea într-o singură mână și cântăresc 18 grame, incluzand si bateriile.

UAV-ul este echipat cu o cameră, care oferă operatorului imagini video și fotografii statice. Aceasta drona a fost dezvoltata ca parte a unui contract de 20 de milioane de lire sterline pentru 160 de unități militare, in parteneriat cu Marlborough Communications Ltd. Un operator poate fi instruit să opereze Black Hornet în 20 de minute. Aceasta are trei camere; una care privește înainte, una cu directia orientata in sus și una care indică în jos sub un unghi de 45 de grade. Un pachet Black Hornet conține două mini-elicoptere, ajunge la o încărcare de 90% în 20-25 de minute, iar viteza maximă este de 21 km / h (13 mph).

În octombrie 2014, Prox Dynamics a prezentat o versiune a PD-100 Black Hornet cu capacități de vedere pe timp de noapte, cu senzori de infraroșu cu undă lungă și video zilnic care pot transmite video sau imagini statice de înaltă rezoluție prin intermediul unui link de date digitale cu o rază de acțiune de 1,6 km (1 milă). Până în 2014, au fost livrate peste 3.000 de Black Hornets.

Aeronava era folosită de soldații din Forța de Recunoaștere a Brigăzii Regale a Marii Britanii de la Tabăra Bastion din Afganistan. Personalul Operației Herrick din Afganistan a desfășurat tehnologia Black Hornet in linia din față pentru a survola teritoriul inamic și a capta imagini si video. Aceasta a fost retrasă din serviciu în 2016/2017.[11]

Proiectata pentru a se îmbina perfect cu conditiile si situatia delicata din Afganistan, capabila să zboare timp de 20 de minute cu motoare electrice silențioase, a fost folosita pentru identifica orice pericole ascunse și poziții inamice. Black Hornet este conectata la operator cu un data-link digital și GPS. Imaginile sunt afișate pe un terminal portabil mic, care poate fi folosit de operator pentru a controla UAV-ul.

Black Hornet în sine nu stochează nicio informație, ceea ce reprezinta un avantaj în cazul capturării sale. Operatorii pot dirija UAV-ul sau pot seta puncte de trecere pentru a zbura in mod autonom.

Până la 25 octombrie 2013, Armata Britanică avea 324 de astfel de mini-drone militare în serviciu.

În iulie 2014, Centrul de cercetare, dezvoltare și inginerie al soldaților Natick din Armata Statelor Unite (NSRDEC) a selectat PD-100 Black Hornet, după ce a analizat UAV-urile ca parte a programului de Informații, Supraveghere și Recunoaștere (CP-ISR) si a ajuns la concluzia că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare pentru un rol în Armata SUA, inclusiv reconfigurarea data-link, dându-i viziune de noapte și îmbunătățirea capacității de navigație. Black Hornet a fost testat ulterior cu trupele americane la un eveniment la începutul lunii martie 2015,iar Prox Dynamics a livrat PD-100 cu caracteristici îmbunătățite pentru teste cu forțele speciale în iunie 2015.

Acum Armata caută o alta mini-dronă accesibila din punct de vedere financiar pentru utilizarea de către echipele individuale prin programul de Senzori purtați de soldați (SBS), deoarece Black Hornet este considerată prea scumpă pentru implementarea la scară largă, avand cu un cost per unitate de până la 195.000 $.

Beneficii & dezavantaje in utilizarea mini-dronelor:

 • Flexibilitate: mini-dronele sunt suficient de mici pentru a fi utilizate in spatii inguste sau greu accesibile si pot fi lansate rapid, ceea ce le face ideale pentru situatii de urgenta sau pentru a obtine imagini din locuri unde este dificil sa ajunga oamenii.
 • Costuri reduse: in comparatie cu aeronavele mai mari sau cu alte metode de colectare a datelor, cum ar fi elicopterele sau avioanele, mini-dronele sunt relativ ieftine. Acest lucru inseamna ca pot fi achizitionate si utilizate de catre mai multe organizatii, inclusiv de catre unele care nu si-ar putea permite costurile aeronavelor mai mari.
 • Imagini si date precise: mini-dronele sunt echipate cu camere sau alte instrumente de colectare a datelor care pot furniza imagini si informatii precise si detaliate. Acestea pot fi utilizate pentru a cartografia terenul, a monitoriza culturile agricole, a detecta defectele structurale ale cladirilor, a cerceta specii de animale salbatice sau pentru a ajuta la cautarea si salvarea in situatii de urgenta.

In ciuda acestor beneficii, exista si cateva dezavantaje ale utilizarii mini-dronelor, printre care:

 • Intimitatea si siguranta: mini-dronele pot fi utilizate pentru a obtine imagini sau informatii de la persoane sau locuri fara consimtamantul acestora, ceea ce poate reprezenta o amenintare la adresa intimitatii si sigurantei.
 • Impactul asupra mediului inconjurator: mini-dronele pot fi utilizate in zone sensibile din punct de vedere ecologic sau pentru a monitoriza animalele salbatice, dar utilizarea acestora poate perturba habitatul acestora sau poate provoca stresul animalelor.

ATENTIE! Utilizarea mini-dronelor este reglementata de legi si regulamente si, in multe cazuri, necesita aprobarea autoritatilor. Unele tari impun restrictii stricte asupra utilizarii mini-dronelor, inclusiv zonele unde acestea pot fi utilizate si inaltimea maxima la care pot zbura.

Vezi: https://idron.ro/blog/legislatia-dronelor-in-romania-in-2023/

Predictii si previziuni:

Mini-dronele sunt o tehnologie într-o continuă dezvoltare și evoluție, iar utilizarea lor în diferite domenii se va extinde în viitor. Iată câteva predicții și previziuni privind utilizarea mini-dronelor în viitor:

 1. Industria agricolă va folosi din ce în ce mai mult mini-drone pentru monitorizarea culturilor și a recoltelor, astfel încât să poată identifica rapid zonele afectate de boli și dăunători și să poată interveni în timp util. De asemenea, mini-dronele pot fi utilizate și pentru pulverizarea de îngrășăminte și pesticide.

  Vezi: https://idron.ro/blog/dronele-in-agricultura-cum-tehnologia-dronelor-revolutioneaza-industria-agricola/

 2. Mini-dronele de livrare vor fi din ce în ce mai utilizate, mai ales în zonele urbane aglomerate. Acestea vor fi folosite pentru livrarea rapidă a pachetelor într-un timp mult mai scurt decât ar fi necesar pentru transportul rutier.

  Vezi: https://idron.ro/blog/dronele-in-transporturi-cum-revolu-ioneaza-industria-de-livrare-prin-tehnologie-avansata/

 3. Mini-dronele vor fi folosite în continuare în activitățile de salvare și ajutor umanitar, deoarece acestea pot fi folosite pentru a ajunge rapid în zonele dezastrului și a identifica victimele și a le oferi ajutor medical.

  Vezi: https://idron.ro/blog/dronele-o-sansa-in-plus-la-viata.afla-cum-se-utilizeaza-dronele-in-serviciile-de-urgenta/

 4. Industria de divertisment va continua să utilizeze mini-dronele pentru producția de film și televiziune, iar dronele vor fi utilizate pentru captarea de imagini aeriene de înaltă calitate în moduri mai eficiente și mai sigure.

  Vezi: https://idron.ro/blog/dronele-revolutioneaza-divertismentul-in-2023/

Cu toate acestea, utilizarea mini-dronelor ridica unele preocupari și probleme, cum ar fi:

 1. Siguranța aeriană. Pe măsură ce numărul de mini-drone din spațiul aerian crește, devine din ce în ce mai important să se asigure că acestea nu interferează cu traficul aerian și că nu reprezintă un pericol pentru avioanele cu pasageri.
 2. Respectarea vieții private. Mini-dronele sunt capabile să înregistreze și să transmită imagini și informații, ceea ce poate ridica preocupări cu privire la respectarea vieții private a persoanelor.
 3. Reglementările privind utilizarea mini-dronelor. În prezent, există numeroase reglementări și restricții privind utilizarea mini-dronelor în diferite țări. Pe măsură ce numărul de mini-drone crește, este posibil să fie necesare mai multe reglementări pentru a asigura utilizarea sigură și etică a acestora.

Concluzie

Mini-dronele reprezintă o tehnologie emergentă care a revoluționat o gamă largă de industrii, de la fotografiere și filmare la agricultură, cercetare și salvare. Aceste dispozitive compacte și ușoare oferă o perspectivă unică asupra lumii noastre și aduc beneficii semnificative în termeni de eficiență și costuri. Cu toate acestea, există și unele preocupări cu privire la utilizarea lor, cum ar fi respectarea vieții private și securitatea națională. În viitor, se așteaptă ca mini-dronele să devină din ce în ce mai răspândite și mai sofisticate, cu tehnologii precum inteligenta artificiala si senzori avansați (VEZI: https://idron.ro/blog/inteligenta-artificiala-machine-learning-si-realitatea-augmentata-revolutioneaza-industria-dronelor/ ), dar va fi necesară si o reglementare adecvată pentru a asigura utilizarea lor responsabilă și sigură.

În cele din urmă, cu o dezvoltare adecvata a industriei și a reglementărilor, mini-dronele ar putea să devină parte integrantă a vieții noastre și să aducă beneficii semnificative societății.