preloader

Legislatia dronelor in Romania in 2023

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Legislatia dronelor in Romania in 2023

Publicat in data: Feb 23, 2023 de catre Filip Dima

Conform Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), zborul cu o dronă este legal în România, dar recomandăm să fiți conștienți și să respectați regulile de mai jos înainte de a face acest lucru.

Dacă doriți să contactați AACR cu orice întrebare pe care o aveți, iată informațiile lor de contact: dir.gen@caa.ro / +40.21.208.15.08.

Din experiența noastra, aceștia sunt foarte prietenoși și bucuroși să va ajute rapid chiar și dacă sunteti străin.

Conform legislației românești, conceptul de „dronă” este referit ca „UAV” (vehicul aerian fără pilot) și este tratat diferit în funcție de greutatea sa.

Noile reglementări se bazează pe o evaluare a riscului de exploatare și stabilesc un echilibru între obligațiile producătorilor de drone și cele ale operatorilor în ceea ce privește siguranța, respectarea vieții private, protecția mediului și împotriva zgomotului, precum și securitatea.
În acest articol vom acoperi în principal regulile pentru dronele mai mici (care se încadrează în limita de 15 kg), ceea ce este suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

A doua etapa a modificarilor legislative din acest domeniu a inceput la 1.01.2023 si presupune ca marii producători să țină cont de noile criterii de clasificare ale acestor dispozitive de zbor.

În opinia noastra, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceti este să va înregistrati drona pe https://uas.caa.ro/ .

ATENTIE! Toate dronele trebuie înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), cu excepția celor de jucărie.

Dacă faceti asta și țineti cont de regulile de bază, nu veti avea probleme dacă nu zburati deasupra mulțimilor, aproape de aeroporturi, baze militare, nave marine militare, zone de conservare si protejare a naturii, clădirea Parlamentului, sediul Guvernului, sediile de Ministere, ambasadele, inchisorile si enumeratia poate continua conform https://flightplan.romatsa.ro/init/drones .

Reguli generale pentru zborul cu o dronă în Uniunea Europeană

România face parte din Uniunea Europeană și, prin urmare, trebuie să respecte regulile privind dronele, stabilite de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA). În plus față de aceste reguli, România are și alte reguli specifice țării.

Bazat pe cercetarea noastră și interpretarea legilor, iată cele mai importante reguli de cunoscut pentru zborul cu o dronă în Uniunea Europeană.

Există trei categorii operaționale care determină regulile privind dronele în funcție de greutatea dronei și operațiunea prevăzută:

 • OPEN – zbor în zonele declarate „deschise”, fără aprobări suplimentare. Aici există 3 subcategorii: A1, A2 și A3, corelate cu greutatea dronei.
 • SPECIFIC – zbor în zonele restricționate, cu aprobare de la AACR.
 • CERTIFIED – operațiuni de mare risc, drone tip taxi, drone de transport etc.

Acest articol va acoperi doar categoria “Open”, pentru a vedea toate legile și categoriile Uniunii Europene. O dronă poate fi operată în categoria “Open” dacă:

 • Drona are una dintre etichetele de identificare a clasei 0, 1, 2, 3 sau 4.
 • Drona care a fost achiziționată înainte de 1 ianuarie 2023, este fără etichetă de identificare a clasei menționată mai sus.
 • Drona are o greutate maximă la decolare de mai puțin de 25 kg (55 lbs).
 • Pilotul la distanță menține drona la o distanță sigură față de oameni.
 • Drona nu va fi operată direct deasupra oamenilor decât dacă are o etichetă de identificare a clasei sau are o greutate mai mică de 250 g (0,55 lbs). (Vă rugăm să consultați subcategoriile operațiunilor: A1, A2 și A3 pentru a afla unde puteți zbura cu drona dvs.).
 • Pilotul la distanță va menține o linie de vedere vizuală (VLOS) sau pilotul la distanță va fi asistat de un observator UA.
 • Pilotul la distanță nu va opera drona la o altitudine mai mare de 120m (400ft).
 • Drona nu va transporta niciun fel de mărfuri periculoase și nu va lăsa niciun material.

Pentru a zbura cu drona în România, trebuie să o înregistrați la AACR. Dacă sunteți străin, se pare că înregistrarea in țara dvs. de cetățenie ar putea înlocui înregistrarea la AACR, dar vă recomandăm să verificați acest lucru la AACR înainte de a călători. Dronele nu pot fi zburate deasupra zonelor dens populate, mulțimilor de oameni sau în orașe. Pentru excepții speciale la aceste restricții, se poate face o cerere către AACR. Piloții de drone trebuie să păstreze în permanență contact vizual cu drona lor. Pentru dronele cu o greutate mai mare de 20 de kilograme, asigurarea este obligatorie.

Clasificare drone 2023

Clasificarea dronelor după greutate este cea mai răspândită, având patru categorii:

 • C0 – greutate sub 250 g;
 • C1 – greutate de până la 900 g;
 • C2 – greutate de până la 4 kg;
 • C3 și C4 – greutate de până la 25 kg.

Această clasificare a determinat și subcategoriile pentru scenarii de zbor și clase de operațiuni, precum OPEN (deschise):

 • A1 – cuprinde categoriile C0, C1 și dronele construite în privat (dronele din această subcategorie pot fi utilizate și în scenariul A3);
 • A2 – cuprinde dronele din C2 (în mod similar, în această clasă de operațiuni pot fi incluse și dronele din A3);
 • A3 – se referă la clasele C3 și C4.

Subcategorii de drone:

 • Drone deschise A1 – subcategorie ce cuprinde drone ușoare cu puține limitări de distanță pentru persoane neimplicate;
 • Drone deschise A2 – subcategorie ce cuprinde drone manevrate în oraș (intravilan) la distanță de cel puțin 50 m față de persoanele neimplicate (distanța poate fi redusă până la 30 m în cazul unei drone de clasă C2);
 • Drone deschise A3 – subcategorie ce cuprinde drone de maximum 25 kg ce pot fi operate la cel puțin 150 de metri față de zonele industriale, comerciale, rezidențiale sau de agrement.

Cum să-ti înregistrezi drona în mod legal și simplu pe platforma AACR, pentru a o putea utiliza în siguranță pe teritoriul României?

Înregistrarea presupune identificarea proprietarului și a dronelor care nu sunt jucării și sunt dotate cu cameră foto, microfon, video sau foto & video & microfon. Prin urmare, vei obține un certificat de identificare unic, care va trebui afișat pe dronă într-un loc vizibil. Nu uita că de la 1 ianuarie 2023, dronele fără etichetă de identificare nu mai pot fi utilizate. Tarifele pentru înregistrare și emiterea certificatului sunt de 20 și, respectiv, 90 de euro, iar dacă deții o dronă care cântărește peste 15 kilograme, va fi necesar să obții și un permis de zbor național (PZN). De asemenea, în funcție de greutatea dronelor, se impun alte costuri și proceduri. În orice caz, cu certificatul de înregistrare vei putea zbura în zonele Open, iar pentru a zbura în zonele Specific va trebui să obții o aprobare din partea AACR. Pentru orice informații suplimentare, poți trimite o cerere pe adresa de email drone@caa.ro sau consulta ghidul publicat de AACR.

Cum se obtine atestatul de operator & pilot de drone?

Examenul este de tip grilă cu o singură variantă corectă de răspuns la fiecare întrebare. Participanții la testare obțin certificatul de manevrare a dronelor dacă răspund corect la minimum 75% dintre întrebări.

În toate versiunile actuale de legislatie se menţionează clar că, dacă proprietarul unei drone nu reușește să înregistreze punctajul necesar obținerii certificatului de manevrare drone (A1/A3, respectiv A2), poate să reia procesul de înscriere pe platforma AACR după un interval de 24 de ore.

Și asta nu este totul! Există două tipuri de certificări pe care le poți obține, în funcție de locul unde vei zbura cu drona ta: certificarea generală A1/A3, pentru zboruri în afara orașelor și certificarea A2, care îți permite să zbori în orașe, cu unele limitări. Cu certificarea A2 poți zbura la o distanță maximă de clădiri și zone locuite, iar astfel poți să te bucuri de drona ta și să surprinzi imagini uimitoare din perspective inedite!

Diferența crucială între atestatele A1/A3 și A2 pentru drone constă în greutatea maximă a dronei pe care o poți pilota și în zonele de zbor în care ești autorizat să operezi. Atestatul A1/A3 îți permite să zbori drone cu o greutate de până la 500 de grame în zone OPEN A1 și A3, în timp ce atestatul suplimentar A2 este necesar pentru drone cu o greutate între 500g și 2kg și în zonele urbane rezidențiale din spațiul OPEN. Pentru a obține atestatul A2, trebuie mai întâi să obții atestatul A1/A3 și să finalizezi cu succes instruirea suplimentară, care include un examen cu întrebări de tip grilă.

Unde poți utiliza drona pentru filmare și fotografie aeriană cu maximă siguranță și legalitate?

Conform prevederilor legale, este interzisă decolarea și aterizarea dronelor în zonele intravilane și survolarea zonelor cu mulți oameni. Dacă dorești să fotografiezi sau să filmezi un eveniment de sus, ai nevoie de aviz de la Ministerul Apărării Naționale. În plus, proprietarii de drone sunt obligați să oprească zborul și să aducă drona la sol în cazul în care detectează apropierea unei aeronave cu pilot la bord. Dacă dorești să filmezi sau să fotografiezi de sus de exemplu un lac/teren trebuie să știi că acest lucru este permis doar în teren extravilan sau cu aprobare din partea proprietarului sau administratorului acelui teren. Dacă terenul se află în apropierea unui aeroport sau a unui aerodrom, vei putea utiliza drona doar cu aprobarea autorității de trafic aerian și stabilind o procedură de coordonare a activităților de zbor pentru a preveni accidentele.

Reguli, restrictii si conditii de zbor cu drona in 2023

Înainte de a zbura cu drona, asigură-te că știi cum s-o manevrezi corect și cum să alegi categoria adecvată pentru zborul tău. De exemplu:

 • Drone C0 și construcție privată – pot să zboare deasupra oamenilor neimplicați, cu anunțarea manevrelor și adaptarea la condițiile de pe teren. De reținut faptul că este interzis zborul deasupra mulțimilor;
 • Drone C1 – pot să zboare deasupra oamenilor neimplicați, dar se recomandă reducerea la minimum a duratei zborului pentru prevenirea accidentelor. Se menține interdicția de zbor deasupra mulțimilor;
 • Drone C2 – se interzice zborul deasupra oamenilor neimplicați, se impune prin lege o distanță orizontală minimă de 30 m față de aceștia. Distanța minimă legiferată este redusă până la 5 m pentru dronele care au activată funcția low speed;
 • Drone C3, C4 și construcție privată – dronele din aceste clase trebuie utilizate strict în afara zonelor urbane la cel puțin 150 m distanță față de orice persoană/grup de persoane.

Care este altitudinea maxima legala pentru zborul cu drone?

Înaltimile maxime de zbor sunt reglementate, iar pentru a evita neplăcerile, îți recomandăm să verifici zonele geografice UAS. În plus, dacă trebuie să survolezi obstacole mai înalte de 120 m, află că este permisă ridicarea dronei la maxim 15 m peste obstacol, cu o distanță orizontală de 50 m. Totuși, trebuie să fii atent și la suprafața pe care decolezi: dacă pleci de pe un deal înalt, ar putea să apară situații în care zbori la o distanță mai mare de 120 m deasupra solului, chiar dacă drona ta este la aceeași înălțime. Important de reținut este faptul că este obligatorie existența unei cereri explicite din partea proprietarului obstacolului, terenului sau construcției respective. Astfel, vei putea zbură în siguranță și fără nicio problemă legală.

Zone interzise pentru zborul cu drone in 2023

Dacă vrei să folosești drona ta pentru a captura imagini impresionante, trebuie să ții cont de noile reguli de zbor. Printre zonele cu restricții se numără spațiul aerian restricționat prin lege, terenuri și clădiri aflate în apropierea aeroporturilor, regiuni de conservare a naturii, zone cu restricții de senzori foto și/sau senzori video, închisori și penitenciare, ambasade, reședințe diplomatice și reprezentanțe comerciale străine, unități militare, zone de manevre și nave ale marinei militare. În aceste zone, este necesară obținerea permisiunii proprietarului terenului sau a activului respectiv. Asigură-te că respecti aceste restricții și că ai permisiunea necesară pentru a te bucura de zborul cu drona în voie.

Ce înseamnă termenii „persoane neimplicate” și „mulțime”?

Trebuie să cunosti că termenul “mulțime” nu are o definiție precisă în ceea ce privește numărul de persoane. În schimb, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației stabilește criteriul ce se bazează pe capacitatea persoanelor de a se deplasa în interiorul grupului în mod liber, astfel încât să poată evita o dronă scăpată de sub control.

În plus, este important să cunosti diferența dintre “persoanele implicate” și “persoanele neimplicate”. Acestea din urmă sunt oamenii care nu participă la operațiuni cu drona și nu sunt informați cu privire la instrucțiunile de siguranță oferite de operator. Pe de altă parte, “persoanele implicate” sunt informate și conștiente de locația dronei și pot să se ferească sau să se adapostească în siguranță în caz de urgență.

Exemple de “persoane neimplicate” includ spectatorii de la evenimente sportive sau concerte, oamenii din parcuri sau de pe plajă și pietonii de pe străzi. Dacă sunteți operator de dronă, asigurați-vă că respectați regulile și oferiți instrucțiunile de siguranță necesare “persoanelor implicate” în operațiunile cu drona.

Pot zbura cu drona in Romania pe timpul noptii?

R: Nu.

Potrivit Codului Aerian al Romaniei, zborul cu drona pe timpul noptii este interzis. Aceasta interdictie se aplica tuturor tipurilor de drona si tuturor operatorilor.

Descopera performantele impresionante ale dronelor personale de ultima generatie

Aceste minuni tehnologice pot atinge viteze incredibile de pana la 50-60 km/h si ofera o varietate de moduri de zbor care iti permit sa controlezi viteza decolarii si a zborului. Cu conectivitate Wi-Fi, dronele pot fi controlate de la distanta, iar modelele cu antene mai mari ofera o distanta de control mai mare, de pana la cateva sute de metri in plus. Si daca drona ta iese din raza de actiune, nu trebuie sa-ti faci griji! Aceasta va reveni la tine sau va stationa pe loc pana cand te vei reintegra in raza de actiune. Cu toate acestea, trebuie sa ai in vedere ca bateria unei drone are o autonomie limitata, de aproximativ 20 - 31 de minute, dar poti sa schimbi bateria consumata cu una incarcata in cateva minute si sa-ti continui zborul.

Concluzie

Legislația dronelor în 2023 reprezintă o abordare echilibrată între siguranța aeriană și dezvoltarea continuă a tehnologiei dronei. Pentru a opera legal cu o dronă, este important să obții certificarea potrivită, să respecti restricțiile de zbor și să fii conștient de responsabilitățile tale ca operator & pilot. Cu toate acestea, viitorul industriei dronelor este promițător, cu oportunități diverse în domeniul afacerilor, al divertismentului și al tehnologiei.