preloader

Integrarea dronelor în tehnologia IoT și blockchain: soluții avansate pentru afaceri

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Integrarea dronelor în tehnologia IoT și blockchain: soluții avansate pentru afaceri

Publicat in data: Feb 17, 2023 de catre Filip Dima

Bine ati venit in lumea tehnologiei inovatoare, unde dronele sunt printre cele mai populare si eficiente instrumente de lucru. Cu toate ca acestea au fost folosite pentru prima data cu scopuri militare, in prezent au devenit din ce in ce mai populare in sectorul civil, cu aplicatii in topografie, agricultura, fotogrammetrie, constructii si multe alte domenii. In plus, cu avansul tehnologiei IoT si blockchain, dronele devin o parte integranta din ecosistemul tehnologic modern, oferind solutii avansate pentru afaceri. Prin intermediul acestui articol, vom explora in detaliu cum functioneaza integrarea dronelor in tehnologia IoT si blockchain si cum poate aceasta sa remodeleze in mod benefic si eficient felul in care se desfasoara o varietate de activitati.

Pe masura ce dronele devin din ce in ce mai avansate si pot sa transporte o gama din ce in ce mai mare de senzori si camere, companiile pot obtine date mai precise si in timp real, ceea ce le permite sa ia decizii mai bune si mai rapide. Cu integrarea tehnologiei IoT, dronele pot fi conectate la retelele de senzori si dispozitive de la sol, permitandu-le sa comunice intre ele si sa colecteze si sa transmita date la locul de desfasurare a activitatii.

In plus, prin utilizarea blockchain, datele colectate de drone pot fi pastrate in siguranta si sa fie accesate de catre un numar mare de parti interesate. Aceasta tehnologie ofera garantia ca informatiile colectate sunt exacte, nedeteriorate si lipsite de modificari neautorizate.

Afaceri in care se utilizeaza configuratia formata din drone + IoT (Internet of Things) + Blockchain

Există numeroase exemple de afaceri care au început să integreze dronele, tehnologia blockchain și tehnologia IoT pentru a îmbunătăți eficiența și securitatea operațiunilor lor. Iată câteva exemple:

 1. Agricultura inteligentă: Folosind drone pentru a monitoriza culturile agricole, senzorii pentru a măsura umiditatea solului și tehnologia blockchain pentru a gestiona informațiile colectate, fermierii pot obține date în timp real pentru a lua decizii rapide și eficiente. Această soluție poate reduce costurile, crește randamentul și îmbunătăți siguranța alimentară.
 2. Livrarea de mărfuri: Cu dronele care livrează pachete direct la adresa destinatarului, tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a gestiona identitatea și autentificarea destinatarului, precum și pentru a înregistra informațiile privind livrarea și plata. Astfel, se elimină intermediarii și se crește securitatea livrării.
 3. Monitorizarea mediului: Folosind drone și senzori pentru a colecta date despre calitatea aerului, nivelul apei și alte indicatori de mediu, tehnologia blockchain poate fi folosită pentru a urmări informațiile colectate și pentru a gestiona informațiile despre poluare. Această soluție poate fi utilizată de guverne, organizații non-guvernamentale și alte entități care doresc să monitorizeze mediul.
 4. Securitatea frontierei: Folosind drone pentru a monitoriza frontierele și senzorii pentru a detecta mișcările suspecte, tehnologia blockchain poate fi folosită pentru a gestiona informațiile și pentru a urmări activitatea ilegală. Această soluție poate fi utilizată de guverne și organizații de securitate pentru a proteja frontierele.

Acestea sunt doar câteva exemple de afaceri care pot beneficia de integrarea dronei, tehnologiei blockchain și tehnologiei IoT. Odată cu dezvoltarea continuă a tehnologiei și cu inovațiile ulterioare, se vor deschide noi oportunități de afaceri și soluții avansate care vor contribui la îmbunătățirea eficienței și securității în diferite domenii.

Cum functioneaza intreg ecosistemul?

Ecosistemul format din drone, IoT și blockchain reprezintă o soluție integrată care poate fi utilizată în diferite industrii și domenii, de la agricultură și energie regenerabilă până la logistică și transport. În acest sistem, dronele sunt folosite pentru a colecta date, care sunt apoi prelucrate de dispozitive IoT și stocate într-un registru descentralizat bazat pe tehnologia blockchain.

Iată cum funcționează acest ecosistem:

 1. Dronele colectează date în timp real. Aceste date pot fi de natură geospațială, imagistică sau senzorială și pot include informații despre temperatură, umiditate, poluare, volumul stocurilor sau alte informații relevante.
 2. Dispozitivele IoT prelucrează datele. Aceste dispozitive sunt conectate la drone și colectează și analizează datele colectate. În funcție de natura datelor, dispozitivele IoT pot fi senzori, camere sau alte dispozitive specializate.
 3. Datele sunt stocate în blockchain. Odată ce datele sunt prelucrate, acestea sunt înregistrate într-un registru descentralizat bazat pe tehnologia blockchain. Acest registru permite stocarea datelor într-un mod sigur și descentralizat, asigurând astfel că datele sunt protejate împotriva atacurilor cibernetice și că sunt disponibile și verificabile pentru toți participanții la sistem.
 4. Datele sunt folosite pentru a lua decizii. După ce datele sunt colectate, prelucrate și stocate în blockchain, acestea pot fi folosite pentru a lua decizii în timp real. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea eficienței, reducerii costurilor și creșterii profitabilității afacerii.

Ce tipuri de drone se folosesc in aceasta configuratie?

Pentru a interconecta dronele cu tehnologia IoT și blockchain, se pot folosi diverse tipuri de drone, în funcție de nevoile specifice ale afacerii și de obiectivele stabilite. Aceste drone pot fi dotate cu senzori specializați și camere de înaltă calitate pentru a colecta date și imagini în timp real. Printre tipurile de drone care sunt adesea utilizate în acest context se numără dronele de fotogrametrie, dronele geodezice, dronele cartografice, dronele agricole sau dronele pentru inspecții industriale. În general, aceste drone sunt dotate cu tehnologii avansate, cum ar fi GPS, tehnologie LiDAR sau radar, și pot fi programate să zboare automat, astfel încât să fie integrate cu tehnologia IoT și să livreze date în timp real. Cele mai des folosite drone sunt de tip multirotor sau fix-wing care sunt proiectate pentru a fi utilizate în interior sau exterior, în funcție de nevoile afacerii.

Software-uri pentru drone utilizate în integrarea cu IoT și blockchain

Există o varietate de software-uri pentru drone utilizate în integrarea cu IoT și blockchain, iar selecția depinde de nevoile și cerințele specifice ale fiecărui proiect. Câteva exemple de software-uri utilizate în această configuratie sunt:

 1. AirMap: AirMap este un sistem de gestionare a traficului pentru drone, care permite operatorilor de drone să planifice, să execute și să monitorizeze operațiunile de zbor într-un mod sigur și eficient.
 2. DroneDeploy: este o platformă de cartografiere și fotogrammetrie care utilizează drone pentru a obține date precise și detaliate. Aceasta poate fi utilizată pentru a crea hărți 2D și 3D, modele de teren și pentru a analiza datele obținute.
 3. Skycatch: este o platformă de monitorizare a șantierelor care utilizează drone pentru a colecta imagini și date de la șantiere. Acesta poate fi utilizat pentru a monitoriza progresul construcției, pentru a gestiona stocurile și pentru a efectua analize de date.
 4. Ethereum: este o platformă blockchain open-source care permite crearea de aplicații descentralizate. Acesta poate fi utilizat pentru a asigura securitatea și integritatea datelor colectate de drone, precum și pentru a crea aplicații care utilizează aceste date.
 5. IOTA: este o tehnologie blockchain care permite schimbul de valori între dispozitive IoT fără taxe de tranzacție. Aceasta poate fi utilizată pentru a conecta dronele la alte dispozitive IoT și pentru a permite schimbul de date și valori între acestea.

Senzorii folosiți pe dronele integrate cu tehnologia IoT și blockchain

Există o varietate de senzori folosiți pe dronele integrate cu tehnologia IoT și blockchain, printre care se pot enumera:

 1. Senzori de temperatură și umiditate - Acești senzori măsoară temperatura și umiditatea într-un anumit loc și trimit datele către blockchain, ceea ce poate ajuta la urmărirea schimbărilor de mediu în timp real.
 2. Senzori de monitorizare a poluării - Acești senzori pot fi utilizați pentru a măsura nivelurile de poluare din aer sau din apă, permitând monitorizarea calității mediului și a sănătății publice.
 3. Senzori de imagine termică - Acești senzori utilizează radiația infraroșie pentru a crea imagini ale temperaturii obiectelor și locațiilor de pe teren. Aceste date pot fi utile pentru a identifica probleme precum pierderi de căldură, depistarea de incendii sau scurgeri de gaze.
 4. Senzori de proximitate - Acești senzori măsoară distanța dintre drone și obiecte, permițându-le să se deplaseze autonom în jurul obiectelor și să colecteze date detaliate.

Acestea sunt doar câteva exemple de senzori folosiți în configurarea dronei integrate cu tehnologia IoT și blockchain. Depinzând de scopul utilizării dronei, se pot utiliza și alte tipuri de senzori, cum ar fi senzorii de viteză, senzorii de luminozitate sau senzorii de presiune.

Decizii luate in urma colectarii, stocarii si prelucrarii datelor realizate de drone

Iată câteva exemple:

 1. Monitorizarea recoltelor agricole: prin utilizarea dronei, se pot colecta și analiza date despre recolte, inclusiv starea lor de sănătate, cantitatea de apă și nutrienți pe care o primesc și alte informații relevante. Aceste date pot fi prelucrate de software-uri specializate pentru a oferi recomandări pentru optimizarea producției, precum și previziuni privind recolta.
 2. Inspectarea construcțiilor și infrastructurii: dronele pot fi utilizate pentru a colecta date despre clădiri, poduri, căi ferate și alte structuri. Aceste date pot fi apoi prelucrate și analizate pentru a detecta defecte, daune sau probleme de siguranță, ceea ce poate duce la decizii importante, cum ar fi decizia de a închide temporar o structură pentru a efectua reparații.
 3. Monitorizarea mediului înconjurător: dronele pot fi utilizate pentru a colecta date despre calitatea aerului, nivelurile de zgomot, poluarea apelor și alte aspecte ale mediului înconjurător. Aceste date pot fi apoi prelucrate și analizate pentru a oferi informații importante pentru decidenți privind îmbunătățirea calității mediului.
 4. Supravegherea zonelor de dezastre: în cazul dezastrelor naturale (vezi cutremurul din Turcia si Siria), dronele pot fi utilizate pentru a colecta date despre zonele afectate, inclusiv despre daunele la clădiri și alte structuri, cantitatea de apă și aprovizionare cu alimente și alte necesități. Aceste date pot fi apoi utilizate pentru a lua decizii privind prioritizarea ajutorului și resurselor.

Studiu de caz

Într-o zonă rurală din România, o fermă agricolă a implementat tehnologia de dronă, IoT și blockchain pentru a îmbunătăți procesul de producție. Scopul lor a fost de a obține o monitorizare mai precisă și o gestionare mai eficientă a culturilor lor.

Ferma agricolă a utilizat o dronă specială dotată cu senzori de ultimă generație, inclusiv camere RGB și camere infraroșii, care au permis colectarea de date cu privire la nivelul de umiditate, temperatură, lumină, calitatea solului și dezvoltarea culturilor. Drona a fost programată să survoleze ferma în mod regulat pentru a colecta date, care au fost apoi trimise la o platformă IoT, unde au fost stocate și prelucrate.

Utilizând tehnologia blockchain, datele colectate de dronă au fost criptate și stocate în siguranță, iar proprietarii de ferme agricole din întreaga lume au avut acces la aceste date în timp real. Această platformă blockchain a permis o mai bună colaborare și schimb de informații între fermieri, ceea ce a dus la o mai bună înțelegere a culturilor și la creșterea productivității.

Ferma agricolă a putut să ia decizii mai bune și mai rapide, precum îngrășarea sau udarea culturilor în mod specific, reducând astfel costurile și muncă manuală. De asemenea, au putut să detecteze problemele mai devreme, precum boli sau dăunători, și să ia măsuri pentru a le gestiona în mod corespunzător.

Această tehnologie ar putea fi folosită în viitor de fermieri din întreaga lume pentru a îmbunătăți productivitatea și a contribui la o agricultură mai sustenabilă.

Concluzie

Integrarea dronelor in tehnologia IoT si blockchain reprezinta o oportunitate uriasa pentru diverse industrii, de la agricultura si constructii la transport si siguranta cibernetica. Aceasta tehnologie avansata ofera solutii rapide si precise pentru a colecta, prelucra si stoca date valoroase, oferind oamenilor de afaceri si specialistilor o imagine mai clara si oportunitati mai mari de a lua decizii mai bune si mai informate. Cu siguranta, acest domeniu va continua sa evolueze in viitorul apropiat, aducand noi inovatii si aplicatii care sa sprijine progresele tehnologice si inovatiile de afaceri. Asadar, tehnologia IoT si blockchain, impreuna cu dronele, reprezinta o alegere sigura si profitabila pentru orice afacere care doreste sa fie la curent cu cele mai noi tendinte si sa beneficieze de avantajul tehnologic.