preloader

Inspectii cu drone - O solutie moderna si eficienta pentru verificarea instalatiilor electrice, parcurilor solare, turbinelor eoliene si a cladirilor.

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Inspectii cu drone - O solutie moderna si eficienta pentru verificarea instalatiilor electrice, parcurilor solare, turbinelor eoliene si a cladirilor.

Publicat in data: Mar 18, 2023 de catre Filip Dima

In ultimii ani, dronele au devenit un instrument tot mai popular in lumea inspectiilor, in special pentru verificarea instalatiilor electrice, parcurilor fotovoltaice, turbinelor eoliene si a cladirilor. Acesta este datorat faptului ca dronele sunt eficiente, rapide si mai putin costisitoare decat metodele traditionale de inspectie, precum turnurile de inspectie sau elicopterele.

Pentru a efectua inspecțiile, există diferite tipuri de drone care se potrivesc cel mai bine cu fiecare tip de inspectie. În acest ghid despre inspectiile cu drone, vom împărtăși opiniile noastre despre cel mai bun tip de dronă pentru inspectii, obiectivul serviciilor de colectare de date aeriene și a serviciilor de inspectie cu drone și beneficiile utilizării dronelor pentru inspectii.

Ce este o inspecție vizuală și de ce este importantă?

O inspecție vizuală este exact ceea ce pare: o examinare atentă și detaliată cu ochiul liber a fiecărei părți a unui bun. În multe cazuri, o inspecție cu dronă va fi o inspecție vizuală, camera dronelor acționând ca ochii inspectorului. Folosind o dronă, datele vizuale sunt colectate și apoi revizuite în detaliu mai târziu de către inspector (unele revizuiri se fac și pe loc, dar inspecția detaliată după colectarea datelor reprezintă marea majoritate a muncii de inspecție vizuală).

Inspecțiile vizuale sunt critice pentru asigurarea întreținerii corespunzătoare a bunurilor unei companii. În urma unei astfel de inspecții, este mult mai ușor, și, de asemenea, mai ieftin, să se înlocuiască câteva nituri de pe o turn decât să se construiască un turn nou.

Dar inspecțiile vizuale nu sunt doar despre economisirea banilor. Ele sunt, de asemenea, despre salvarea de vieți.

De ce este importanta inspectia cu drone?

Astazi, inspectiile cu drone sunt realizate in aproape fiecare industrie care necesita inspectii vizuale ca parte a procedurilor de intretinere. Utilizarea unei drone pentru a colecta date vizuale despre starea unui activ, ajuta inspectorii sa evite sa se plaseze in situatii periculoase. Dronele de inspectie transforma procesele manuale de inspectie, permitand inspectorilor sa accelereze colectarea datelor de inspectie eliminand pasii manuali mai lenti care ii pun in pericol.

Beneficiile inspectiilor cu drone

Am discutat deja despre faptul că inspecțiile cu drone pot ajuta la menținerea siguranței inspectorilor prin eliminarea nevoii ca aceștia să intre în scenarii potențial periculoase, precum urcarea pe turnuri sau schele mari.

Dar inspecțiile cu drone pot și economisi companiilor o mulțime de bani.

Cum?

În primul rând, să ne amintim că inspecțiile reprezintă doar primul pas al procesului de întreținere. Al doilea pas este întreținerea efectivă.

Dar inspecțiile deseori nu găsesc nimic care trebuie reparat - nu este neobișnuit ca doar 10-20% din inspecții să găsească o problemă care trebuie reparată.

În cazurile care necesită întreținere, o persoană va trebui să fie fizic prezentă pentru a rezolva problema. Dar 80-90% din timp inspecția nu descoperă lucrări care trebuie efectuate, ceea ce înseamnă că o dronă ar putea fi utilizată pentru întregul proces de întreținere 80-90% din timp.

Inspectarea cablurilor electrice cu drone

Inspectarea cablurilor electrice cu drone este o metoda moderna si eficienta, care poate ajuta la detectarea defectelor si avarilor in timp real, fara a fi necesara deplasarea umana pe turnurile de inspectie sau utilizarea altor echipamente costisitoare.

Pentru inspectarea cablurilor electrice, se folosesc de obicei drone mici si manevrabile, cum ar fi DJI Mavic 2 Pro sau DJI Phantom 4 Pro, care pot zbura cu usurinta prin zone greu accesibile si pot transmite imagini clare si detaliate in timp real.

Inainte de inceperea inspectiei, este necesara o pregatire a dronei si a echipamentului, precum si o planificare a traseului de zbor. In timpul zborului, dronele sunt echipate cu camere video si senzori speciali, care permit colectarea imaginilor si detectarea defectelor.

Pentru a procesa datele colectate si a genera rapoarte de inspectie, se folosesc software-uri specializate, cum ar fi Pix4Dmapper sau DJI Terra. Acestea permit transformarea datelor colectate in modele 3D sau harti termice, care ajuta la detectarea si evaluarea defectelor.

Pentru a asigura o inspectie cat mai precisa si eficienta, exista o varietate de accesorii pentru drone care se pot folosi, cum ar fi camere termice, senzori de evitare a obstacolelor, luminatoare LED sau baterii de rezerva. Printre acestea se numara:

 • Camere termice: DJI Zenmuse XT2, DJI Zenmuse H20T, DJI Zenmuse X5S, FLIR Duo Pro R.
 • Senzori de evitare a obstacolelor: DJI Phantom 4 Pro, DJI Mavic 2 Pro, DJI Matrice 300 RTK.
 • Luminatoare LED: DJI Matrice 300 RTK, DJI Matrice 200 V2, DJI Matrice 600 Pro.

In timpul inspectiei, dronele sunt capabile sa detecteze defecte precum scame, coroziune, fuziune, rupturi si alte avarii. Aceste defecte pot fi apoi localizate si inregistrate, pentru a fi ulterior remediate.

O inspectie cat mai precisa si mai eficienta, poate reduce costurile si timpul necesar pentru mentenanta instalatiilor electrice.

Inspectarea parcurilor fotovoltaice cu drone

Inspectarea parcurilor fotovoltaice cu drone este o soluție tehnologică modernă și eficientă, care poate identifica problemele panourilor solare fără a necesita timp și resurse semnificative pentru oameni.

Pentru inspectarea parcurilor solare, sunt folosite de obicei drone cu o gamă largă de caracteristici și funcții tehnice specializate. Aceste drone sunt capabile să fotografieze și să filmeze cu precizie detalii ale panourilor solare și să colecteze date precise care permit o analiză detaliată.

Cele mai utilizate drone pentru inspectarea parcurilor fotovoltaice sunt DJI Matrice 600, DJI Phantom 4 RTK și DJI Mavic 2 Pro. Aceste drone sunt special concepute pentru a fi ușor manevrabile și pentru a putea fi controlate de la distanță, astfel încât să poată acoperi rapid și eficient zonele de interes.

Pentru inspectarea parcurilor solare, sunt folosite diverse software-uri, printre care se numără Pix4Dmapper, Agisoft Photoscan și DroneDeploy. Aceste programe permit utilizatorilor să proceseze imaginile capturate de drone, pentru a crea modele 3D și pentru a efectua analize detaliate ale datelor.

În ceea ce privește accesoriile, dronele utilizate pentru inspectarea parcurilor solare sunt echipate cu camere de înaltă rezoluție, senzori de evitare a obstacolelor, luminatoare LED, GPS și sisteme de control al zborului. Aceste caracteristici ajută dronele să zboare la înălțime, să evite obstacolele și să capteze imagini clare și detaliate ale panourilor solare și a zonei înconjurătoare.

Inspectarea turbinelor eoliene cu drone

Inspectarea turbinelor eoliene cu ajutorul dronelelor este o metodă eficientă și sigură pentru a detecta potențiale probleme ale turbinelor și pentru a le repara rapid. Iată cum se realizează inspectarea turbinelor eoliene cu drone:

 • Se planifică misiunea de zbor - în funcție de structura și dimensiunile turbinelor eoliene, se planifică traseul de zbor, altitudinea și viteza de zbor a dronei.
 • Se efectuează zborul - dronele sunt echipate cu camere de înaltă rezoluție și senzori, care colectează date precise despre starea turbinelor eoliene.
 • Se procesează datele - datele colectate sunt procesate de software specializat, care generează rapoarte detaliate despre starea turbinelor eoliene.
 • Se repara problemele - în funcție de problemele detectate, se stabilește planul de acțiune pentru reparații.

Pentru inspectarea turbinelor eoliene se folosesc de obicei drone de tip quadcopter, octocopter sau hexacopter, care sunt mai stabile în condiții de vânt și pot efectua manevre precise. Dronele DJI sunt cele mai utilizate în acest scop, precum DJI Phantom 4 RTK, DJI Mavic 2 Enterprise Dual, DJI Matrice 300 RTK.

Software-urile specializate, cum ar fi DroneDeploy, Pix4D, PrecisionHawk, pot fi utilizate pentru planificarea misiunilor de zbor, procesarea datelor și generarea rapoartelor.

Accesorii importante pentru dronele utilizate în inspectarea turbinelor eoliene includ camere termice, senzori de evitare a obstacolelor, luminatoare LED, precum și sistem de propulsie puternic, baterii suplimentare și echipament de încărcare.

Inspectarea cladirilor cu drone

Inspectarea clădirilor cu drone a devenit o metodă eficientă și sigură pentru detectarea problemelor de structură și a altor deficiențe la clădiri. Această tehnologie poate fi utilizată într-un mod precis și non-invaziv, fără a necesita personal uman să urce pe acoperișuri sau să efectueze inspecții periculoase la înălțime.

Pentru inspectarea clădirilor, se utilizează de obicei drone cu camere video de înaltă rezoluție, dar și alte echipamente precum senzori de presiune și camere termice. Tipurile de drone utilizate depind de dimensiunea și complexitatea clădirii, dar și de nevoile specifice ale inspecției.

Exemple de drone utilizate în inspectarea clădirilor includ:

 • DJI Mavic 2 Enterprise Dual - cu o cameră termică integrată și senzori de evitare a obstacolelor, această dronă poate detecta pierderile de căldură și scurgerile de aer din clădiri.
 • DJI Matrice 300 RTK - este o dronă puternică cu o cameră video de înaltă rezoluție, care poate fi utilizată pentru a detecta fisuri și alte probleme de structură la clădiri.
 • Autel Robotics Evo II - această dronă dispune de o cameră video de înaltă rezoluție și senzori de evitare a obstacolelor, fiind perfectă pentru inspecția clădirilor în zone dificil de accesat.

Software-ul utilizat în inspectarea clădirilor poate fi specializat pentru a detecta deficiențe la structură, pierderi de căldură sau scurgeri de aer, în funcție de nevoile specifice ale inspecției. Exemple de astfel de software-uri includ:

 • Autodesk ReCap - acest software este utilizat pentru crearea de modele 3D ale clădirilor, care pot fi utilizate pentru a detecta probleme de structură și pentru a planifica reparațiile.
 • Pix4Dmapper - acest software este utilizat pentru a crea hărți 3D și modele digitale ale terenului, utilizate pentru inspecții de clădiri și planificarea reparațiilor.
 • DroneDeploy - acest software este utilizat pentru a crea hărți 2D și 3D ale clădirilor, care pot fi utilizate pentru a detecta deficiențe la structură și pentru a planifica reparațiile.

Accesoriile pentru drone utilizate în inspectarea clădirilor pot include luminatoare LED, senzori de presiune și dispozitive de prelevare a probelor. Aceste accesorii pot fi utilizate pentru a spori performanța dronei în timpul inspecției și pentru a colecta date mai precise.

Concluzie

Utilizarea dronelor pentru inspecții a devenit o soluție modernă și eficientă pentru verificarea instalațiilor electrice, parcurilor solare, turbinelor eoliene și a clădirilor. Tehnologia dronelor permite accesul în zone greu accesibile și oferă imagini clare și detaliate, ajutând la detectarea și remedierea rapidă a problemelor. Inspectiile cu drone sunt o metodă sigură, precisă și economică, care poate reduce timpul și costurile de inspecție și întreținere. În plus, utilizarea dronelor pentru inspecții poate contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului, deoarece reduce necesitatea utilizării echipamentelor grele și a resurselor fizice și energetice. Inspecțiile cu drone sunt o soluție inovatoare și sustenabilă pentru îmbunătățirea eficienței operaționale și pentru creșterea performanței instalatiilor electrice, parcurilor solare, turbinelor eoliene și a clădirilor.