preloader

Ghid complet pentru utilizarea legala a dronelor in geo-zone

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Ghid complet pentru utilizarea legala a dronelor in geo-zone

Publicat in data: Apr 03, 2023 de catre Filip Dima

Zborul cu o drona este distractiv, dar vine cu responsabilități, cele pe care le-am evidențiat deja în articolele noastre anterioare pentru piloții de drone. Când esti operator de drone, drona ta împarte spațiul aerian cu alte aeronave, elicoptere și, în viitor, cu VTOL. Prin urmare, nu poți pur și simplu să zbori drona oriunde. A ști unde să zbori este foarte important pentru toți cei aflați în aer, dar și pe sol.

În calitate de pilot sau operator de dronă de la distanță, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci înainte de fiecare zbor este să verifici unde poți sau nu să zbori cu drona, verificând zonele geografice înainte de a decola.

Utilizarea dronelor trebuie facuta cu responsabilitate si in conformitate cu legea. In acest articol, vom discuta despre regulile si reglementarile care trebuie respectate in utilizarea legala a dronelor in zonele geografice, precum si despre modul in care acestea pot fi optimizate pentru o experienta de zbor sigura si placuta.

Zonele geografice pentru drone (UAS)

Pentru a menține aeronavele și oamenii de la sol în siguranță, zonele geografice sau geo-zonele pentru drone au fost create în întreaga Europă de către diferitele state. Geo-zonele sunt porțiuni ale spațiului aerian în care dronele, sau pentru a folosi termenul mai oficial sistem aerian fără pilot (UAS), operațiunile sunt facilitate, restricționate sau excluse.

Geo-Zonele sunt configurate pentru:

 • minimizarea riscurilor de siguranță
 • protejarea intimitatii celorlalti
 • abordarea problemelor de securitate
 • preocupările de mediu

Există trei geo-zone principale pentru care statele membre pot adopta un cod de culoare pentru a se asigura că utilizatorii spațiului aerian pot identifica rapid la ce zonă se referă, si anume:

 • Geo-zone excluse: Zborurile sunt interzise pentru operațiuni în toate sau anumite clase, prin urmare zborul cu drone nu este permis.
 • Geo-zone restricționate: Operațiunile UAS sunt limitate și sunt supuse îndeplinirii setului de condiții impuse în aceste zone. Ai nevoie de autorizație prealabilă pentru a pilota drona, deoarece s-ar putea să te afli în apropierea unor zone precum aeroporturi, heliporturi, parcuri naționale, instalații militare, spitale, centrale nucleare sau orice fel de sit industrial cheie etc.
 • Geo-zone facilitate: Operațiunile UAS sunt facilitate în categoria „Deschis”, astfel încât să-ti poți pilota drona.
 • Spațiul aerian U: O porțiune din spațiul inferior unde sunt gestionate operațiunile pentru drone și alte vehicule care operează în acesta.

Restricții de altitudine, timp, distanță

S-ar putea să întâlnesti zone în care se aplică restricții de zbor sau în care pur și simplu nu ai voie să pilotezi deloc drona, cum ar fi o zonă de zbor la nivel scăzut pentru armată. Există, de asemenea, posibilitatea ca în unele zone să se aplice restricții parțiale, cum ar fi:

 • Ai voie să pilotezi drona doar sub o anumită altitudine, stabilită mai mică decât maximul de 120 de metri permis de regulile la categoria Open.
 • Zborul cu drona este permis doar într-o anumită oră din timpul zilei, deoarece are loc un eveniment în apropiere, de ex. un concert sau un joc sportiv.
 • Distanța orizontală dintre tine și dronă poate fi redusă.
 • O hartă aeronautică (Google Maps) ofera indicații precise despre zona în care doresti să zbori și restricțiile acesteia.

Sistem de conștientizare geografică (Geo-awareness system)

Datorită sistemului de geo-conștientizare încorporat în unele drone, acestea pot detecta o potențială încălcare în limitele zonei geografice și pot alerta pilotul de la distanță, astfel încât să poți lua măsuri imediate și eficiente pentru a preveni încălcarea legilor. Unele dintre cele mai recente modele de drone includ acest sistem, denumit și geo-fencing.

Acesta se bazează pe datele geografice furnizate și actualizate în mod regulat de statele membre. Dacă drona are un sistem de conștientizare geografică, este responsabilitatea operatorului de dronă să îl mențină actualizat pentru drona/dronele pe care le deține.

Fly away

Un zbor departe este atunci când o dronă pierde legătura cu comenzile pilotului și pur și simplu zboară fără întrerupere. Acest lucru se întâmplă și în combinație cu o pierdere a semnalului GPS, astfel încât opțiunea „Return to Home (RTH)” nu poate fi inițiată.

In aceasta situatie delicata, operatorii de drone trebuie urgent să raporteze, indiferent de zona în care zboara.

Unde se raporteaza?

Către Autoritatea Națională a Aviației (AACR) din țara in care o operezi drona.

In cazul în care ti se acordă o autorizație de a zbura în apropierea unui aeroport sau a unei zone de zbor în care operațiunile cu drone sunt restricționate, trebuie să informezi imediat Controlul Traficului Aerian cu date despre cursul pe care l-a parcurs drona, altitudinea, viteza și (dacă este posibil) bateria rămasă.

Regulile si reglementarile pentru utilizarea legala a dronelor in Romania

In Romania, utilizarea dronelor este reglementata de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR). Potrivit regulilor AACR, orice drona trebuie sa fie inregistrata si sa primeasca un certificat de inregistrare. De asemenea, utilizatorii trebuie sa obtina o autorizatie de zbor de la AACR pentru fiecare zbor.

In plus, utilizatorii trebuie sa respecte anumite reguli de zbor. Drona trebuie sa fie zburata la o inaltime de maximum 120 de metri si la o distanta de cel putin 50 de metri fata de orice obiect, inclusiv cladiri, persoane, vehicule sau alte aeronave. De asemenea, utilizatorii trebuie sa evite zborul deasupra zonelor aglomerate sau a zonelor in care exista riscul de a deranja animalele.

Pentru a preveni accidentele, utilizatorii trebuie sa fie atenti la conditiile meteorologice si sa evite zborul in timpul ploilor puternice, vantului sau furtunilor. De asemenea, trebuie sa fie constienti de faptul ca drona poate fi perturbata de anumite obiecte sau zone geografice, cum ar fi conductele de energie, care pot afecta semnalul GPS.

Pentru mai multe informatii, acceseaza https://idron.ro/blog/legislatia-dronelor-in-romania-in-2023/

Optimizarea experientei de zbor

Inainte de zbor, este important sa verifici starea dronei, inclusiv nivelul de incarcare a bateriei si integritatea componentelor. Este recomandat sa zbori drona la o distanta de cel putin 30 de metri de obiecte si sa eviti zborul in apropierea persoanelor, animalelor sau a proprietatilor private.

In timpul zborului, utilizatorii trebuie sa fie constienti de durata de viata a bateriei si sa evite zborul in zone in care nu pot gasi o locatie sigura de aterizare. De asemenea, trebuie sa evite zborul in zone in care semnalul GPS poate fi perturbat sau pierdut.

Este important sa ai un plan de zbor inainte de a zbura drona, astfel incat sa cunosti exact zona unde doresti sa zbori si sa eviti zonele restricționate sau in care nu este permis zborul. Este recomandat sa folosesti aplicatii mobile special concepute pentru drona pentru a ajuta la planificarea si monitorizarea zborului.

Interactiunea cu comunitatea

Drona este o tehnologie fascinanta si exista o comunitate larga de pasionati si utilizatori care impartasesc aceeasi pasiune. Este important sa interactionezi cu acestia, sa cauti si sa impartasesti informatii si experiente, si sa iei in considerare parerile si sugestiile lor. De asemenea, trebuie sa respecti drepturile si proprietatea altor utilizatori si sa eviti zborul in zone private fara permisiunea proprietarilor.

Intrebari frecvente & raspunsuri

1.Ce este mai exact geofencing-ul?

R: Geofencing DJI este un sistem integrat în fiecare dronă DJI care blochează zborul în anumite zone până când îți asumi întreaga responsabilitate pentru zborul respectiv. Scopul geofencing-ului este de a atenua riscurile implicate de persoanele care zboară în zone care ar putea compromite siguranța, fără să știe.

2. Ce reprezinta deblocarea zonei geografice?

R: GEO afișează zone cu diferite niveluri de risc în care zborul poate prezenta probleme de siguranță sau securitate și permite utilizatorilor să le deblocheze. Deblocarea zonelor cu risc scăzut necesită doar câteva clicuri, în timp ce zonele cu risc ridicat impun utilizatorilor să trimită anumite acreditări pentru a asigura conformitatea cu politicile și reglementările locale.

3. Cum se poate debloca zborul in anumite zone?

R: Mai întâi viziteaza auto-deblocarea sub fly safe pe site-ul DJI. Selecteaza zona de deblocare și modelul produsului, apoi adauga numărul de serie al dronei și finalizeaza verificarea identității. Când verificarea reușește, poți lansa aplicația și descărca licența de deblocare.

Concluzie

Daca urmezi aceste reguli si sfaturi, utilizarea dronelor poate fi o experienta sigura si placuta, oferind oportunitati noi pentru fotografie si videografie si o modalitate distractiva de a explora si de a descoperi lumea dintr-o perspectiva diferita.