preloader

Garda de Mediu isi imbunatateste capacitatile de inspecție si control cu ajutorul a 46 de drone dotate cu senzori si echipamente de ultima generatie

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Garda de Mediu isi imbunatateste capacitatile de inspecție si control cu ajutorul a 46 de drone dotate cu senzori si echipamente de ultima generatie

Publicat in data: Mar 12, 2023 de catre Filip Dima

Garda Naţională de Mediu (GNM) va primi un upgrade important, ce consta in 46 de drone dotate cu senzori şi echipamente specializate pentru inspecţie şi control.

Proiect | Utilitate | Costuri | Finantare

Valoarea contractului se ridică la 57,032 milioane de lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 48,206 milioane de lei.

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM - Axa 4) şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului, în special în mediul urban. Această iniţiativă este parte a proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare şi control a calităţii aerului în scopul creşterii acurateţei informaţiilor şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare”.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) derulează acest proiect în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli (INCAS Bucureşti).

Aceste drone dotate cu senzori şi echipamente specializate vor furniza informaţii în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului şi vor fi un instrument esenţial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu special pregatiti pentru aceasta activitate. Instruirea in tehnologia dronelor privind oferirea acestui specific de servicii, dar si mentenanta & oferirea de suport tehnic, se regaseste ca punct principal al acestei initiative.

Livrarea celor 46 de sisteme UAV se va face începând din luna iunie, în 4 loturi, urmând să se încheie până la sfârşitul acestui an.

In tot acest proces, o atenţie deosebită a fost acordată judeţelor cu un risc accentuat de poluare a aerului prin arderile necontrolate de deşeuri. Totodata, vor putea fi monitorizate și fabricile care elimină în atmosferă diverse noxe, dar și gropile ilegale de gunoi.

Comunicat oficial

“Implementarea acestui proiect vizează îmbunătăţirea sistemului naţional de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului, care implică extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare a calităţii aerului, achiziţia sistemelor integrate mobile de monitorizarea calităţii aerului şi dezvoltarea unei platforme online pentru managementul sistemelor aeropurtate, astfel se va realiza o platformă unică, dedicată GNM, ce va îngloba atât date de la RNMCA, reţele independente de monitorizare a calităţii aerului, cât şi date satelitare”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Scop

Această investiţie se va dovedi un pas important în eforturile de îmbunătăţire a calităţii aerului şi a capacităţii de monitorizare şi control, sporind astfel calitatea vieţii populaţiei şi a mediului înconjurător.

Concluzie

Protejarea mediului inconjurator in vederea realizarii unui viitor ecologic si sustenabil, presupune ca pe langa initiativele si actiunile statului de rezolvare si combatere a unor probleme, spiritul civic sa primeze actionand din perspectiva anticiparii lor si a conservarii resurselor pentru generatiile viitoare.