preloader

Dronele: unealta esentiala pentru inspectii navale de calitate

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Dronele: unealta esentiala pentru inspectii navale de calitate

Publicat in data: Feb 04, 2023 de catre Filip Dima

In era tehnologiei avansate, dronele au devenit un instrument extrem de valoros in industriile diverse, inclusiv in industria navala. Inspectiile navale traditionale necesitau ca oamenii sa mearga personal la fiecare vas pentru a verifica starea acestuia, ceea ce avea un impact semnificativ asupra costurilor si a timpului. Dar, cu avansul tehnologic privind dronele, aceasta activitate a devenit mult mai eficienta si mai sigura, fara a fi necesara oprirea navelor sau afectarea activitatii. Dronele pot ajunge rapid in locuri inaccesibile oamenilor si pot capta imagini si date in timp real, care pot fi apoi analizate pentru a obtine o imagine completa a starii navelor.

In acest articol, vom explora lumea inspectiilor navale prin intermediul dronelor si vom descoperi care sunt avantajele utilizarii acestora. Vom vedea ce tipuri de drone sunt folosite pentru acest scop si ce software-uri sunt utilizate pentru a controla acestea. Vom descoperi si cum aceste drone pot obtine rapoarte detaliate si ce informatii importante pot fi obtinute prin intermediul acestor rapoarte. La sfarsit, ne vom uita in viitor si vom incerca sa anticipam cum va evolua aceasta tehnologie de varf.

Asadar, daca sunteti interesati de tehnologia dronelor si de cat de utila poate fi in industria navala, va invitam sa cititi acest articol cu atentie. Suntem siguri ca veti descoperi multe lucruri interesante si va veti convinge de avantajele utilizarii dronelor in inspectiile navale.

Exemple de drone folosite in inspectii navale:

  1. DJI Mavic 2 Enterprise Dual: Este o drona compacta și puternica, cu capacitatea de a transmite în timp real imagini și date video de înalta definiție. Aceasta poate fi utilizata pentru a inspecta zonele greu accesibile ale navelor, cum ar fi pânzele de susținere sau zonele de acces la instalații.
  2. Parrot Anafi USA: Aceasta drona poate fi echipata cu o gamă largă de camere termice, cu o capacitate de detectare a anomaliei de până la 3 cm. Este ideala pentru inspectarea zonei de siguranță a navelor, unde se pot identifica punctele de uzură sau problemele de integritate.
  3. Yuneec Typhoon H Plus: Aceasta drona este echipata cu un sistem avansat de stabilizare a imaginii, care permite obținerea unor imagini clare și detaliate ale structurilor navale. De asemenea, poate fi echipata cu sisteme de scanare laser pentru a genera hărți tridimensionale ale zonei inspectate.

Exemple de software-uri utilizate in inspectii navale:

  1. DJI Matrice 210 RTK: Acest software se foloseste pentru a oferi precizie in timp real prin intermediul unui sistem RTK integrat. Acest lucru inseamna ca utilizatorul poate primi informatii despre pozitionarea precisa a dronei in timp real, ceea ce este esential in inspectiile navale unde precizia pozitionarii este critica.
  2. Inspection Suite: Este un software destinat inspectiilor industriale care ofera o interfata intuitiva si usor de utilizat pentru planificarea, executarea si analiza inspectiilor cu drone. Acest software poate fi utilizat pentru a planifica si a executa inspectii la nave, platforme offshore si alte structuri industriale.
  3. Skycatch Precision: Este un software avansat de planificare si analiza a inspectiilor cu drone. Acest software permite utilizatorilor sa planifice inspectii, sa captureze imagini si date, sa le proceseze si sa genereze rapoarte detaliate. De asemenea, ofera posibilitatea de a efectua inspectii automate si de a genera alerte in cazul in care sunt detectate probleme sau anomalii.

Exemple de rapoarte obtinute in inspectii cu drone:

  1. Raport de inspectie a cojii navelor: Acest raport include detalii despre starea generala a cojii navale, precum fisuri sau zone deteriorate. Se pot identifica problemele din timp si se pot lua masuri pentru a preveni eventuale daune suplimentare.
  2. Raport de inspectie a echipamentelor navale: Acest raport se concentreaza pe verificarea functionalitatii echipamentelor de pe nava, cum ar fi ancore, pompe sau sisteme de incarcare. Se pot identifica problemele cu aceste echipamente si se pot lua masuri pentru a preveni intreruperi neprevazute in activitatile navale.
  3. Raport de inspectie a zonei de incarcare: Acest raport include verificarea starii platformelor de incarcare, a structurilor de sustinere si a sistemelor de siguranta. Se pot identifica problemele cu aceste zone si se pot lua masuri pentru a preveni accidente sau probleme de siguranta.

Story time:

O poveste intamplata in viata reala despre utilizarea dronelor in inspectii navale a avut loc in 2018, la un terminal portuar din Marea Mediterana. Autoritatile portuare au contractat o companie specializata in inspectii navale cu drone pentru a verifica starea infrastructurii si a echipamentelor din port.

Actorii implicati in aceasta actiune au fost operatorii de drone, inginerii navali si expertii in siguranta portuara. Acestia au utilizat drone cu camere high-definition si tehnologie avansata de scanare pentru a inspecta structurile portuare, precum cheiurile, digurile si echipamentele de ancorare.

Dupa finalizarea inspectiei, rapoartele obtinute au aratat ca una dintre cheiurile portului necesita reparatii urgente, iar un echipament de ancorare era in pericol de a se rupe. Autoritatile portuare au luat imediat masuri pentru a remedia problemele identificate, evitand astfel posibile accidente sau daune mai mari.

In urma acestei actiuni, autoritatile portuare au recunoscut avantajele utilizarii dronelor in inspectiile navale si au inceput sa le implementeze in mod regulat, acestea fiind un instrument esential pentru asigurarea sigurantei si eficientei operatiunilor portuare.

Previziuni:

In ceea ce priveste inspectiile navale prin intermediul dronelor, se anticipeaza o crestere in popularitate si o utilizare mai larga in viitor. Avand in vedere avantajele acestui tip de inspectie, cum ar fi reducerea costurilor, accesibilitatea la zone inaccesibile, precizia si eficienta, se preconizeaza ca tehnologia dronei va fi utilizata tot mai mult in industria navala.

In plus, se anticipeaza o evolutie a tehnologiei dronelor care sa permita inspectii navale in conditii mai dificile, cum ar fi vreme nefavorabila sau zone periculoase. De asemenea, se asteapta o imbunatatire a software-urilor utilizate in acest domeniu, care vor permite o analiza mai rapida si mai precisa a datelor obtinute prin intermediul inspectiilor cu drone.

In concluzie, se anticipeaza ca inspectiile navale prin intermediul dronelor vor deveni din ce in ce mai frecvente si vor fi utilizate in mod eficient in industria navala, cu o evolutie continua a inteligentei artificiale si a software-urilor utilizate.

Evaluarea sigurantei tale pe apa se realizeaza prin intermediul iDron.ro!