preloader

Dronele si Antreprenoriatul 4.0

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Dronele si Antreprenoriatul 4.0

Publicat in data: Jul 23, 2021 de catre Filip Dima

Daca esti un pasionat activ privind intregul domeniu al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV-uri) si doresti totodata sa-ti monetizezi indeletnicirea prin intermediul unui startup in 2021, te anunt ca acest articol este special conceput pentru tine.

Inainte de toate, te invit sa studiezi legislatia in vigoare pentru a putea activa legal.

Potrivit unui raport de cercetare din retail, popularitatea dronelor a explodat anul acesta, vanzarile crescand cu un procent zdrobitor de 300% in sectorul comercial.

De ce?

Pai…exceptand scopul sau recreativ privind fotografierea sau realizarea video-urilor de impact, utilitatea UAV-urilor este foarte vasta si deja incepe sa-si faca simtita prezenta in Industria 4.0, asa cum o numim noi, europenii.

Pe scurt, ce este Industria 4.0 ?

A patra revoluție industrială (Industria 4.0) combină lumea virtuală cu cea fizică a producției, mașinilor, sistemelor și senzorilor pentru a comunica între ele, pentru a schimba informații și pentru a se controla reciproc.

În zilele noastre, multe companii folosesc Industria 4.0 ca un cuvânt cheie pentru activitățile lor. Se știe că peste 75% dintre producători investesc deja în digitalizare și în integrarea Industriei 4.0 în producția lor.

Tehnologia dronelor oferă în mod clar noi posibilități și permite dezvoltarea de noi modele de afaceri inovatoare. În zilele noastre dronele sunt considerate un instrument revoluționar al Industriei 4.0. De asemenea, dronele pot fi parte din sau pot beneficia de pe urma componentelor principale ale Industriei 4.0, după cum se va vedea în continuare.

Furnizarea de servicii în zonele urbane, colectarea de date pentru o mai mare varietate de sectoare de activitate, inspecţia infrastructurilor, agricultura, transportul şi logistica de precizie, sunt doar câteva din aplicaţiile posibile ale tehnologiilor ce folosesc drone.

Asadar, hai sa aprofundam in detaliu fiecare viitoare ramura a acestui domeniu de activitate.

Sistemele cyber-fizice (CPS)

Dronele pot fi folosite atât ca senzori mobili care achiziționează și transmit date despre procese cât și ca elemente de acționare care pot efectua diverse operații fizice.

Big Data

Dronele permit strângerea unei imense cantități de date prin intermediul camerelor și senzorilor. Toate datele trebuie să fie stocate și procesate pentru a aduce beneficii și aici intervin tehnologiile de tip Big Data.

Internet of Things (IoT)

Integrarea dronelor în tehnologia IoT prezintă un potențial comercial enorm. Dronele, ca platforme pentru achiziția de date integrate cu rețele de senzori de la sol prin IoT, pot crea valoare în nenumărate aplicații.

Roboți autonomi

O dronă echipată corespunzător poate acționa ca un robot zburător și poate fi integrată în ansamblul proceselor de producție pentru a muta piese în fabricile de mari dimensiuni sau pentru a efectua diverse alte operații.

Fabricația aditivă

Fabricația aditivă (sau imprimarea 3D) poate fi utilizată pentru a obține o greutate redusă și o modularitate ridicată a dronelor. De asemenea, tehnologiile de imprimare 3D pot fi combinate cu tehnologia dronelor și folosite, de exemplu, pentru mentenanță și reparații ale infrastructurii. Astfel de soluții există deja pe piață. De pildă, drona Fly Elephant este dotată cu extrudor pentru imprimare 3D și poate fi folosită pentru a imprima 3D cu plastic, beton sau alte materiale.

Realitate augmentată (AR)

AR poate lărgi gama de capabilități a unei drone, oferind noi oportunități de afaceri. Dronele echipate cu AR permit utilizatorilor să primească informații esențiale împreună cu fluxul video în timp real de la camera dronei, ceea ce se poate dovedi foarte util în inspecțiile industriale, în lupta împotriva incendiilor, salvarea celor afectați de dezastre naturale etc.

Servicii de Cloud Computing

Dronele pot fi conectate la internet, devenind astfel o infrastructură cloud, ceea ce le permite să-și ofere resursele și serviciile. De asemenea, există aplicații de tip cloud care oferă o monitorizare a zborului în timp real și managementul dronelor. Aceste aplicații, de exemplu, ar putea detecta și preveni eventualele coliziuni prin ajustarea automată a traseelor de zbor ale dronelor.

Siguranța cibernetică

Folosirea dronelor prezintă multe implicații privitoare la siguranța cibernetică, unde dronele reprezintă atât potențială țintă, cât și atacator.

Aplicații ale dronelor în Industria 4.0

Drona este, de fapt, un robot zburător care poate fi integrat într-un proces tehnologic dat pentru a ajuta companiile să-și desfășoare activitățile mai ușor, mai eficient și mai sigur. Dronele pot fi integrate în procesele de producție și asamblare, în operațiunile de mentenanță și reparații, livrare, supraveghere etc. O dronă poate fi un senzor industrial zburător sau un instrument mobil pentru achiziția de date, permițând o gamă largă de aplicații posibile pentru Industria 4.0. Dronele pot fi o parte esențială a automatizării industriale. O dronă industrială este echipată cu camere și senzori IoT capabili să măsoare parametri precum temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, mișcarea, forța câmpurilor magnetice și electrice, semnalele telefoanelor mobile, 10 nivelele de gaz metan etc. Date obținute pot fi procesate la bord și/sau comunicate unui sistem de control sau direct în cloud. Alte caracteristici care permit dronelor să aibă un impact semnificativ asupra Industriei 4.0 sunt flexibilitatea și utilitatea lor în diverse sectoare industriale. Dronele pot fi folosite în inginerie, mentenanță, monitorizarea infrastructurii critice, operațiuni de management al activelor etc., cu scopul de a îmbunătăți și optimiza procesele industriale, precum și pentru a spori eficacitatea operațională.

Principalele avantaje ale folosirii dronelor în aplicațiile industriale sunt următoarele:

· Capacitatea unică de a captura datele aeriene

· Abilitatea de a efectua achiziția de date rapid și fără sincope

· Capacitatea de acțiune în zone periculoase

· Accesul ușor în zonele dificile precum rețelele electrice, coșurile industriale etc.

· Navigarea autonomă, fără nevoia de interacțiune umană privind managementul în curs al traiectoriei dronei

· Integrarea simplă cu alte sisteme prin folosirea principiului modularității din Industria 4.0

Inspecțiile industriale

Dronele devin o parte integrantă a inspecțiilor industriale datorită abilităților lor de a opera fără intervenție umană pentru perioade îndelungate, de a colecta informații din zone greu accesibile sau periculoase și de a asigura o inspecție riguroasă. Cu ajutorul camerelor de înaltă definiție și a soluțiilor IoT, dronele sunt capabile să recunoască cu rapiditate punctele cheie de inspecție și să ofere rapid o vedere de ansamblu, de înaltă rezoluție, a obiectivului inspectat. Aceste date sunt trimise spre platforma IoT pentru analiza și identificarea zonelor critice, pentru auto-detectarea potențialelor probleme și previziunea deteriorărilor. Prin folosirea tehnologiilor IoT, a viziunii artificiale (computer vision), a algoritmilor de inteligență artificială și a tehnicilor de învățare profundă (deep learning), inspecția devine un proces inteligent al Industriei 4.0, permițând o reacție rapidă în caz de probleme, prioritizarea inspecțiilor detaliate și mentenanța activităților, alături de mentenanța predictivă.

Monitorizarea infrastructurii

Soluțiile inteligente bazate pe analiza rapidă a datelor, combinate cu IoT industrial, siguranță cibernetică și drone cu senzori sunt folosite din ce în ce mai mult pentru a monitoriza infrastructura critică de tipul uzinelor, rafinăriilor, rețelelor de electricitate, stațiilor de tratament al apelor reziduale, minelor, platformelor marine și a altor instalații din petrol și gaze etc.

Sisteme de livrare

Dronele devin instrumente de logistică din ce în ce mai populare în producție și alte sectoare. În 2017, Amazon a brevetat o dronă dotată cu inteligență artificială care “poate purta un dialog cu o 11 persoană din apropiere pentru a cere informații și/ sau răspunde la întrebări”. Audi a testat folosirea dronelor pentru transportul automatizat de componente în halele fabricilor.

Agricultură

Dronele reprezintă vectori importanți pentru tranziția agriculturii către Industria 4.0., în special datorită abilității lor de a colecta date și de a efectua măsurători. Ca și în alte sectoare, dronele se pot conecta la platforme inteligente și pot fi dotate cu o gamă vastă de noi tehnologii care permit realizarea de instrumente utile precum hărțile 3D pentru sol și analiza de teren sau obținerea de informații despre sănătatea recoltelor, indicele normalizat al vegetației, eficiența irigațiilor, dezvoltarea recoltelor. De asemenea, dronele pot efectua operații precum plantarea sau stropirea recoltelor.

Aplicații pe lanțurile de aprovizionare

Lanțurile de aprovizionare sunt transformate de către revoluționara Industrie 4.0, iar tehnologiile fizice avansate precum dronele joacă un rol esențial în această transformare. Dronele pot acționa ca roboți aerieni ”plug-and-play” capabili să:

· navigheze autonom prin depozite, evitând obstacolele

· detecteze, identifice și localizeze colete grație viziunii artificiale avansate și a senzorilor combinați cu inteligență artificială

· să încarce automat în cloud scanările efectuate și să le sincronizeze în sistemul de gestionare a stocurilor

· asigure acuratețea inventarului, reducerea costurilor operaționale și creșterea securității muncii

Mapare

Maparea și imagistica aeriană oferă informații vitale pentru companiile care activează în construcții, minerit sau energie: topografie, resurse naturale, poluarea mediului etc. Dronele împreună cu noile tehnologii produc hărți 3D foarte fiabile. Acestea sunt folosite apoi pentru analiza șantierelor sau minelor, pentru evaluarea riscurilor, măsurarea volumelor de material excavate, luarea de decizii în deplină cunoștință de cauză.

Fotografie

Înainte de dezvoltarea dronelor, fotografiile sau filmările din aer au necesitat închirierea (foarte scumpă) a aeronavelor cu aripi fixe sau elicoptere.

Odată cu apariția dronelor cu costuri reduse echipate cu camere de înaltă rezoluție, realizarea de imagini aeriene este ușor accesibilă pentru fotografii. Imaginile și videoclipurile extrase din zbor oferă o perspectivă diferita fata de cea de la sol, iar navele pot funcționa în condiții de siguranță la altitudini mult mai mici și în spații mai limitate decât aeronavele obisnuite.

Fotografii și regizorii folosesc în mod obișnuit drone pentru a realiza imagini și clipuri video de înaltă calitate, cum ar fi:

 • peisaje
 • Evenimente sportive
 • Proprietate imobiliara
 • Nunti si alte evenimente speciale
 • Animale sălbatice
 • Subiecte de film și televiziune

Căutare și salvare

Dronele devin un instrument indispensabil în arsenalul organizațiilor de căutare și salvare precum SMURD. În afară de costurile mult mai reduse de utilizare a dronelor în locul elicopterelor pentru căutări aeriene, acestea pot zbura noaptea și pot ajunge în zonele neaccesibile elicopterelor.

Dotarea echipajelor cu senzori de infraroșu și / sau de vizionare de noapte permite echipelor de căutare și salvare să detecteze persoanele dispărute prin emisii de căldură, precum și vizual, iar dronele pot furniza consumabile de urgență după cum este necesar.

A deveni un operator de căutare și de salvare sau de a vinde, de a închiria sau de a echipa drone de căutare și de salvare ar putea fi următoarea oportunitate de afaceri.

Inspecții subacvatice

Tehnologia dronelor nu se limitează la vehiculele aeriene fără pilot. Dronele submersibile au fost disponibile si accesibile (de-a lungul timpului de zeci de ani) doar pentru întreprinderile mari sau pentru instituții de cercetare. Astazi, dispozitivele subacvatice devin disponibile pentru mai puțin de 1000 de dolari, pot fi controlate de la distanță folosind un laptop sau un smartphone și se scufundă până la adâncimi de până la 100 de metri, deschizând tot felul de oportunitati de afaceri.

Dronele submersibile pot fi echipațe cu iluminare și pot realiza imagini subacvatice sau video cu rezoluție înaltă, la doar un sfert din costul contractării unui scafandru profesionist.

În afară de fotografie, dronele subacvatice au numeroase alte aplicații comerciale, printre care:

 • Evaluări de mediu
 • Căutare / recuperare
 • acvacultura
 • Inspecții subacvatice (inclusiv cisterne, conducte, nave, elicii etc.)
 • Cercetare marină
 • Aplicarea legii

Furnizarea de servicii submersibile de inspecție cu ajutorul dronelor ar putea fi o oportunitate de afaceri ideală.

Vânzări, reparare, pregătire și personalizare

Repararea dronelor este o altă idee de afaceri. Prin natura lor, Uav-urile sunt dispozitive fragile care sunt predispuse la daune, în special dacă sunt utilizate în mod abuziv. Și chiar dacă prețurile au scăzut drastic, dronele sunt încă prea scumpe pentru a le „arunca” în multe cazuri.

Dacă esti din punct de vedere tehnic expert in domeniul dronelor, cunoașterea electronicii, vânzarea / repararea, respectiv personalizarea dronelor ar putea fi o idee de afaceri minunată pentru tine.

În plus, dronele au nevoie de cunoștințe și abilități pentru a funcționa în condiții de siguranță, ceea ce a creat o cerere pentru instructori cu experiență în domeniul dronelor. Avand abilitățile, experiența și certificările UAV adecvate, de ce să nu-ti oferi serviciile?

Asigurări de drone

Fie că operezi o dronă pentru hobby sau in scopuri comerciale, ar fi înțelept să iei în considerare asigurarea de daune și de răspundere, exact ca cea pe care o faci la autoturism, motocicleta sau casa.

În timp ce în ultimii ani se înregistrează o scădere semnificativă a costurilor, dronele impreuna cu accesoriile aferente sunt în continuare costișitoare si pot fi pierdute sau deteriorate foarte repede. Asigurarea de daune poate acoperi costul reparării sau înlocuirii.

Există, de asemenea, probleme privind răspunderea utilizarii dronei. De exemplu, în cazul în care telefonul tau nu funcționează corespunzator sau se blochează nerespectand comenzile, exista riscul de a fi răspunzător pentru daune materiale sau vătămări corporale.

Deci, nu strica sa-i faci si o asigurare si uite inca o oportunitate de afacere.

Alte aplicații

Dronele echipate cu senzori specializați pot detecta scurgeri, pot fi folosite în zone foarte calde și/ sau periculoase pentru oamenii care utilizează spectrometre tradiționale portabile. De asemenea, pot monitoriza substanțe chimice specifice unui proces, optimiza profiturile și reduce emisiile. Dronele care monitorizează continuu calitatea aerului, integrate în flux tehnologic automat mașină cu mașină, pot să dea alarma imediat ce apar scurgeri sau concentrații prea mari ale anumitor substanțe. Aceasta poate fi o aplicație importantă în industria chimică, petrol și gaze, minerit etc.

CONCLUZIE

In cazul in care te-ai hotarat sa dezvolti o afacere in aceasta nisa, te incurajez sa faci niște cercetari preliminare de piata pe baza unui sondaj privind potențialii clienți din zona ta de influenta. Asa vei afla dacă există concurenta sau daca piata este deja saturată.

Ulterior, cand toate detaliile iti sunt favorabile, realizeaza un plan de afaceri realist si actioneaza.