preloader

Dronele: o sansa in plus la viata. Afla cum se utilizeaza dronele in Serviciile de Urgenta

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Dronele: o sansa in plus la viata. Afla cum se utilizeaza dronele in Serviciile de Urgenta

Publicat in data: Feb 01, 2023 de catre Filip Dima

In zilele noastre, tehnologia a avansat atat de mult incat este posibil ca dronele sa devina un instrument esential in salvarea vietilor umane. Dronele sunt utilizate in serviciile de urgenta pentru a acoperi zonele inaccesibile sau periculoase pentru echipajele de salvare traditionale. Acestea sunt echipate cu camere si alte tehnologii avansate care le permit sa ofere o imagine completa a situatiei, astfel incat echipajele de salvare sa poata lua deciziile potrivite.

Serviciile de urgenta si salvare au inceput sa utilizeze dronele pentru a-si imbunatati capacitatile de interventie in caz de urgenta. Acestea pot fi utilizate pentru a acoperi zone periculoase, inaccesibile sau izolate, oferind echipajelor de salvare o imagine detaliata a situatiei. De exemplu, dronele pot fi utilizate pentru a cauta persoane disparute, pentru a monitoriza situatii de incendii sau pentru a evalua situatii de urgenta inainte ca echipajele de salvare sa intervina.

Exemple de drone utilizate in salvari:

In plus fata de dronele DJI Matrice si DJI Inspire 2, mai sunt si alte drone care sunt utilizate in salvari si interventii de urgenta:

 1. Parrot Anafi: Aceasta drona este un model de inalta performanta care poate fi utilizata in situatii de urgenta si salvare. Are o durata de zbor de pana la 25 de minute si este echipata cu o camera de inalta rezolutie care poate capta imagini detaliate.
 2. Autel Robotics EVO II: Aceasta drona este un model puternic care poate fi utilizata in situatii de urgenta si interventii. Are o viteza maxima de zbor de 45 km/h si este echipata cu un sistem avansat de camera care poate capta imagini de inalta calitate. De asemenea, aceasta drona poate fi controlata prin intermediul unei aplicatii pentru telefonul mobil, ceea ce o face usor de utilizat pentru salvatori.
 3. DJI Matrice 200: Este o drona robusta si fiabila, ideala pentru misiuni de salvare si interventii in caz de urgenta. Aceasta drona poate fi echipata cu o gama larga de senzori si echipamente suplimentare, cum ar fi camere termice, camere pentru inspectii, sisteme de transmisie video si altele.
 4. Yuneec Typhoon H Plus: Aceasta drona este proiectata pentru a oferi performanta si versatilitate de inalta calitate in situatii de urgenta. Acesta dispune de sisteme avansate de stabilizare a imaginii, un sistem de detectare a obstacolelor si o camera 4K care ofera imagini clare si detaliate pentru evaluarea situatiei.

Software-uri utilizate pentru dronele de salvare:

 1. DJI Ground Station Pro - Acest software este proiectat pentru a oferi control complet asupra dronei, permitand operatorilor sa planifice misiuni automate, sa monitorizeze situatia si sa ajusteze setarile in timp real.
 2. Airware - Aceasta platforma ofera o solutie integrata pentru gestionarea flotelor de drone, inclusiv planificarea misiunilor, monitorizarea in timp real si analiza datelor colectate. De asemenea, permite integrarea cu alte sisteme de gestionare a situatiilor de urgenta pentru a oferi informatii relevante in timp real.
 3. Pix4D - Acest software de procesare a datelor poate fi utilizat pentru a genera harti 3D detaliate din datele colectate de catre dronele de salvare. Acest lucru poate fi util in situatii de urgenta, permitand echipei de interventie sa aiba o vizualizare clara a zonei si a locatiei potentialilor supravietuitori.
 4. Skycatch - Acest software de planificare a misiunilor permite operatorilor sa planifice si sa monitorizeze misiuni automate de salvare cu dronele. De asemenea, ofera functii avansate de analiza a datelor, cum ar fi detectarea automata a obiectelor si generarea de harti 3D detaliate.

Tipuri de rapoarte obtinute prin intermediul interventiilor de urgenta:

In cazul activitatilor de salvare si interventie prin intermediul dronelor, exista mai multe tipuri de rapoarte care pot fi generate si utilizate in vederea unei mai bune planificari si coordonari a acestor activitati. Iata cateva dintre aceste tipuri de rapoarte:

 1. Raport de acoperire a terenului: acest raport ofera o imagine de ansamblu a zonei in care se desfasoara activitatea de salvare, inclusiv detalii despre accesibilitatea acesteia si obstacolele existente.
 2. Raport de evaluare a situatiei: acest raport ofera informatii despre starea locului in care s-a produs evenimentul, inclusiv informatii despre numarul de persoane aflate in pericol si starea acestora.
 3. Raport de monitorizare a evolutiei: acest raport ofera informatii despre evolutia situatiei in timp, permitand oamenilor de la fata locului sa ia masurile necesare pentru a gestiona cu succes activitatea de salvare.
 4. Raport de evaluare a resurselor: acest raport ofera informatii despre resursele disponibile si necesare in vederea desfasurarii activitatii de salvare, inclusiv informatii despre personalul implicat si echipamentul utilizat.

Acestea sunt doar cateva dintre tipurile de rapoarte care pot fi generate prin intermediul activitatilor de salvare si interventie prin intermediul dronelor. Utilizarea acestor rapoarte poate contribui la o mai buna planificare, coordonare si executie a activitatilor de salvare si interventie, cu scopul de a asigura oamenilor un raspuns rapid si eficient in caz de urgente.

Exemplu de interventie de urgenta:

O situatie critica a avut loc in Australia, in anul 2017, cand un incendiu de padure s-a raspandit rapid si a amenintat comunitatile din zona, iar echipele de interventie in caz de urgente au apelat la ajutorul unei drone DJI Matrice 210 echipata cu o camera thermal.

Cu ajutorul software-ului de zbor DJI Go, pilotul dronei a putut monitoriza evolutia incendiului si a transmis informatii vitale echipei de interventie pe teren. Acestea au putut astfel sa determine cel mai sigur traseu pentru evacuarea comunitatilor afectate si sa ia masuri pentru a proteja structurile importante.

Totodata, camera thermal a permis echipei sa detecteze zonele cu cel mai mare risc de foc, permitandu-le sa planifice interventia in asa fel incat sa minimizeze daunele. Interventia a durat aproximativ 5 ore, iar deznodamantul a fost unul pozitiv, cu interventia rapida si eficienta a echipei, reusind sa salveze comunitatile si structurile importante din zona.

Acest exemplu ilustreaza puterea dronei in misiunile de salvare si cum poate ajuta la salvarea de vieti in situatii de urgenta.

Previziuni:

Este previzibil ca tehnologia dronelor de salvare va continua sa se dezvolte si sa se perfecționeze in urmatorii ani. Se așteapta ca dronele sa devina mai eficiente, sa aiba autonomie mai mare si sa fie dotate cu senzori mai avansati, care sa permita o mai buna monitorizare a situatiilor critice. De asemenea, este probabil ca dronele sa devina din ce in ce mai accesibile si sa fie disponibile pentru o gama mai larga de organizatii de interventie in caz de urgenta, precum si pentru utilizatorii individuali. Se poate anticipa, de asemenea, o dezvoltare a inteligentei artificiale si a automatizarii, care sa permita dronele sa ia decizii si sa actioneze fara interventia umana, ceea ce ar putea face misiunile de salvare mai rapide si mai sigure.

În concluzie, dronele au devenit un instrument esențial în misiunile de salvare și interventii în caz de urgență. Acestea permit acces rapid și sigur la zonele afectate, oferind imagini detaliate și informații cruciale pentru evaluarea situației și luarea deciziilor corecte. Utilizarea tehnologiei avansate, cum ar fi software-urile dedicate, ajută la maximizarea eficacității și eficienței misiunilor de salvare. Este important de subliniat faptul că, în ciuda progreselor rapide, tehnologia dronei în acest domeniu continuă să evolueze și să se perfecționeze, ceea ce deschide noi posibilități pentru misiunile de salvare. Prin intermediul acestui articol, am dorit să subliniem importanța și impactul pozitiv pe care dronele îl au în salvarea vieților și în intervențiile în caz de urgență. Sperăm că acest articol v-a oferit informații valoroase și vi l-a făcut mai interesant să înțelegeți modul în care dronele contribuie la misiunile de salvare și interventii în caz de urgență.

iDron.ro: unealta necesara a salvatorilor!