preloader

Dronele: instrumente esentiale pentru monitorizarea traficului rutier

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Dronele: instrumente esentiale pentru monitorizarea traficului rutier

Publicat in data: Feb 02, 2023 de catre Filip Dima

Dronele sunt una dintre cele mai fascinante tehnologii din era moderna si au revolutionat modul in care ne uitam la lume. Nu doar ca au schimbat modul in care facem fotografii sau filme aeriene, dar au devenit si un instrument crucial in multe industrii, inclusiv in monitoringul vitezei. Monitoringul vitezei prin intermediul dronei poate fi un instrument valoros pentru diferite industrii si organizatii, precum institutiile guvernamentale, institutiile de supraveghere a traficului, companiile care se ocupa de infrastructura rutiera si de siguranta drumurilor, sau chiar organizatiile de voluntari. Dronele sunt capabile sa masoare viteza cu o precizie uimitoare, astfel incat rezultatele obtinute sunt mult mai clare si mai corecte decat in cazul masuratorilor efectuate de masini sau de persoane.

In acest articol, ne propunem sa analizam toate aspectele legate de monitoringul vitezei prin intermediul dronelor, sa examinam ce software-uri se folosesc, sa enumeram avantajele si descoperirile obtinute prin intermediul acestei tehnologii, sa oferim exemple de tipuri de rapoarte obtinute si sa anticipez evolutiile din domeniu.

Exemple de drone utilizate in monitorizare:

 1. DJI Mavic 2 Enterprise Dual: Aceasta drona poate fi utilizata atât pentru monitorizarea vitezei, cât și pentru inspectarea zonei și realizarea de fotografii sau videoclipuri. Este echipata cu o camera de inalta rezolutie si cu sisteme de pozitionare avansate, care permit o precizie ridicata in monitorizare.
 2. Parrot Anafi: Aceasta drona este dotata cu o camera de 4K care poate fi utilizata pentru a captura imagini sau videoclipuri clare si detaliate din zonele monitorizate. De asemenea, poate fi utilizata pentru a monitoriza vitezele de deplasare prin intermediul aplicatiei software-ului Parrot Skycontroller.
 3. Yuneec Typhoon H Pro: Aceasta drona poate fi utilizata pentru monitorizarea vitezei prin intermediul camerei sale de 12 megapixeli și al software-ului de control al dronei. Poate fi utilizata pentru a realiza fotografii sau videoclipuri detaliate din zonele monitorizate și pentru a raspunde rapid in situatii de urgenta.

Exemple de software-uri utilizate in monitorizare:

 1. DJI GS Pro - acest software este dedicat utilizatorilor DJI și permite o planificare precisă și eficientă a misiunilor de monitorizare a vitezei, inclusiv generarea de hărți 3D și funcția de “planificare a rutei automată”.
 2. Pix4Dcapture - acest software permite utilizatorilor să captureze imagini aeriene cu dronele lor și apoi să le proceseze într-o hartă 3D detaliată, ce poate fi utilizată pentru monitorizarea vitezei.
 3. Map Pilot for DJI - acest software permite utilizatorilor să planifice misiuni cu precizie, să controleze viteza dronei și să colecteze date precise despre viteza în timp real.
 4. Litchi - acest software permite utilizatorilor să planifice misiuni de monitorizare a vitezei, să controleze dronele prin intermediul unei hărți 3D și să colecteze date despre viteza în timp real.
 5. Airdata UAV - acest software permite utilizatorilor să monitorizeze viteza dronei prin intermediul unui sistem de urmărire GPS și să colecteze informații despre performanța dronei.

Exemple de rapoarte obtinute prin intermediul monitorizarii:

 1. Raport de viteza pe anumite segmente de drum: Acest raport ar putea arata viteza medie a vehiculelor pe o anumita sectiune de drum, precum si vitezele maxime si minime inregistrate.
 2. Raport de trafic pe timpul zilei: Acest raport ar putea arata cum se schimba nivelul de trafic pe parcursul unei zile si cum acest lucru afecteaza viteza medie a vehiculelor.
 3. Raport de viteza in functie de tipul de vehicul: Acest raport ar putea arata vitezele medii ale diferitelor tipuri de vehicule, precum masini, camioane, motociclete etc., pe anumite sectiuni de drum.
 4. Raport de viteza in functie de anotimp: Acest raport ar putea arata cum variaza viteza medie a vehiculelor in functie de anotimp, precum primavara, vara, toamna si iarna.
 5. Raport de viteza la orele de varf: Acest raport ar putea arata cum variaza viteza medie a vehiculelor in functie de orele de varf ale traficului si cum acest lucru afecteaza nivelul de trafic.
 6. Raport de viteza pe diferite tipuri de drumuri: Acest raport ar putea arata cum variaza viteza medie a vehiculelor pe diferite tipuri de drumuri, precum autostrazi, drumuri principale, drumuri secundare etc.
 7. Raport de trafic in functie de zona geografica: Acest raport ar putea arata cum variaza nivelul de trafic in functie de zona geografica si cum acest lucru afecteaza viteza medie a vehiculelor.

Story time:

In vara anului 2019, autoritatile din orasul Madrid au luat o decizie importanta de a folosi dronele pentru a monitoriza viteza automobilistilor pe autostrazile si drumurile publice din oras. Acest lucru a fost necesar in contextul in care numarul accidentelor rutiere cauzate de viteze excesive era in continua crestere, punand astfel in pericol siguranta pietonilor si a conducatorilor auto.

Actorii implicati in aceasta actiune au fost politia rutiera, care a furnizat logistica si personalul necesar, iar compania specializata in tehnologia cu drone, care a furnizat echipamentele si software-urile necesare. Dronele utilizate au fost dotate cu camere speciale care puteau masura viteza automobilistilor in timp real, transmisa apoi catre centrele de control pentru a fi analizate.

Dupa implementarea acestui sistem de monitorizare a vitezei, autoritatile au inregistrat o reducere semnificativa a numarului de accidente rutiere cauzate de viteze excesive. De asemenea, s-a observat o reducere a vitezei inregistrate pe majoritatea drumurilor monitorizate, ceea ce a condus la o circulatie mai sigura si mai controlata. Rapoartele obtinute prin intermediul acestei activitati au oferit informatii detaliate despre zonele cele mai afectate de vitezele excesive, precum si despre orele din zi cand acestea erau cele mai severe.

Aceasta actiune a atras atentia lumii asupra potentialului tehnologiei cu drone in monitorizarea vitezei si a devenit un model pentru alte orase din intreaga lume care doresc sa adopte aceasta tehnologie pentru a-si imbunatati siguranta rutiera.

Previziuni:

Anticipand evolutia monitorizarii vitezei cu ajutorul dronelor, se poate estima ca aceasta tehnologie va continua sa se dezvolte, iar dronele vor fi dotate cu senzori si software-uri tot mai avansate. Este posibil sa se introduca si alte metode de monitorizare a vitezei, cum ar fi tehnologii de realitate augmentata sau inteligenta artificiala.

In plus, se preconizeaza ca utilizarea dronelor in acest domeniu va fi din ce in ce mai extinsa, atat la nivel local, cat si la nivel international, astfel incat sa se poata monitoriza viteza pe o scara tot mai larga. In acelasi timp, se va face un efort constant pentru a reduce costurile asociate cu acest tip de monitorizare si pentru a creste acuratetea si precizia datelor obtinute.

De asemenea, este posibil sa se dezvolte parteneriate intre companiile care ofera servicii de monitorizare a vitezei prin intermediul dronelor si alte organizatii si institutii, precum guvernele, departamentele de politie si departamentele de transport, pentru a maximiza impactul acestei tehnologii in domeniul monitorizarii vitezei.

În concluzie, monitorizarea vitezei cu dronele este un domeniu in continua evoluție și dezvoltare. Aceste dispozitive sunt capabile să ofere date precise și rapoarte detaliate despre vitezele și traficul rutier, ceea ce poate ajuta la prevenirea accidentelor și la îmbunătățirea siguranței pe drumuri. Cu ajutorul tehnologiei de vârf și al software-urilor avansate, dronele devin tot mai accesibile și ușor de utilizat, oferind oportunități nelimitate pentru monitorizare și optimizare. Este important să ne concentrăm asupra acestui domeniu pentru a ne asigura că avem un viitor mai sigur și mai inteligent pe drumurile noastre.

Viteza pe drumurile publice este sub control cu ajutorul iDron.ro!