preloader

Descopera utilitatea dronelor in masuratori topografice: Fotogrammetrie, Cadastru, Geodezie, Cartografie si Ortofotoplan

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Descopera utilitatea dronelor in masuratori topografice: Fotogrammetrie, Cadastru, Geodezie, Cartografie si Ortofotoplan

Publicat in data: Feb 12, 2023 de catre Filip Dima

Acum, dronelor nu le mai este necesar sa fie asociate doar cu hobby-urile sau cu jocurile video. In prezent, aceste dispozitive aeriene sunt folosite in diverse domenii, oferind solutii rapide, eficiente si accesibile pentru diferite probleme tehnice si logistice. Una dintre aceste domenii in care drona isi dovedeste utilitatea maxima este cea a masuratorilor topografice, precum fotogrammetria, cadastrul, geodezia, cartografia si ortofotoplanul.

Prin utilizarea senzorilor si a camerelor profesionale, se pot extrage date precise si detaliate despre teren si clădiri, care pot fi utilizate ulterior in proiecte de construcții, urbanism și planificare a teritoriului.

In acest articol vom discuta despre avantajele și utilitatea dronelor in masuratori topografice, vom explica cum se desfasoara acestea pas cu pas și vom prezenta tipurile de drone si software-uri specifice utilizate in acest domeniu. De asemenea, vom oferi exemple de studii de caz si vom vorbi despre evolutia acestei tehnologii in viitorul apropiat.

Utilitatea & avantajele dronelor in masuratorile topografice:

a.Fotogrammetria este un domeniu complex care se bazează pe utilizarea imaginilor aeriene pentru a crea modele 3D ale zonei fotografiate. În acest sens, utilizarea dronelor este de un real ajutor, deoarece acestea pot oferi imagini de înaltă rezoluție cu un unghi larg de acoperire. Utilizarea dronelor în fotogrammetrie oferă mai multe avantaje, precum:

 1. Accesibilitate: Drona poate fi utilizată pentru a face fotografii de înaltă rezoluție din locații inaccesibile sau periculoase pentru oameni, cum ar fi clădiri înalte sau zone industriale.
 2. Raport cost-eficiență: Utilizarea unei drone este mai puțin costisitoare decât utilizarea unui avion sau a unei platforme aeriene, fiind o soluție accesibilă pentru proiecte mai mici.
 3. Precizie și viteză: Drona poate fi programată pentru a efectua mai multe poze în câteva minute, reducând astfel timpul necesar pentru crearea unui model 3D. De asemenea, datorită tehnologiei moderne, pozele realizate de dronă au o precizie foarte ridicată.
 4. Versatilitate: Drona poate fi utilizată pentru a fotografia zone mari sau pentru a efectua poze din diferite unghiuri, oferind astfel o imagine completă a zonei fotografiate.

b.Utilizarea dronelor in cadastru poate aduce numeroase avantaje si utilitati in acest domeniu. Iata cateva dintre acestea:

 1. Acoperirea unei zone extinse intr-un timp scurt: Drona poate acoperi o zona mai mare in comparatie cu metodele traditionale, ceea ce duce la un timp mai scurt de măsurare.
 2. Costuri reduse: Utilizarea dronelor poate reduce costurile legate de măsurătorile topografice, cum ar fi costurile legate de personal, transport si echipamente.
 3. Precizie si acuratete sporite: Drona poate oferi imagini de inalta rezolutie, ceea ce poate conduce la o mai mare precizie si acuratete in măsuratorile topografice.
 4. Accesibilitate crescuta la zone inaccesibile: Unele zone pot fi greu sau chiar imposibil de accesat prin metode traditionale, dar drona poate oferi acces la acestea, ceea ce poate fi de mare utilitate in procesul de realizare al cadastrului.
 5. Documentare mai buna a terenurilor: Drona poate capta imagini detaliate ale terenurilor, ceea ce poate fi de mare utilitate in procesul de documentare a acestora.

c.Utilizarea dronelor in geodezie ofera numeroase avantaje si este una dintre cele mai eficiente metode de măsurare a terenurilor. Iata cateva avantaje specifice ale utilizarii dronelor in geodezie:

 1. Acoperire rapida a terenului: Drona poate parcurge rapid zone extinse, acoperind in scurt timp zone mari de teren si economisind astfel timp si bani.
 2. Rezolutie ridicata: Camerele high-end montate pe drone pot oferi imagini detaliate cu rezolutie inalta, care sunt ideale pentru măsurarea terenurilor.
 3. Accesibilitate: Drona poate ajunge in zone inaccesibile sau greu accesibile pentru măsurători traditionale, precum zonele montane sau zonele cu acces limitat.
 4. Eficiență crescuta: Utilizarea dronelor in geodezie poate reduce semnificativ timpul necesar pentru măsurarea terenurilor, crescand astfel eficiența si productivitatea procesului.
 5. Precizie: Sistemele de pozitionare cu GPS montate pe drone sunt capabile sa ofere date precize si rapide cu privire la pozitia acestora in spatiu.

d.Utilitatea și avantajele utilizării dronelor în cartografie:

 1. Accesibilitate: Utilizarea dronelor în cartografie le permite inginerilor geodezi sa acceseze zone greu accesibile sau periculoase, precum zone de munte sau de coasta, fără a fi nevoie să părăsească solul. Acest lucru face mai sigură misiunea și reduce costurile.
 2. Precizie: Dronelor le sunt atașate camere profesionale și senzori avansați, ceea ce le permite să captureze imagini și date exacte.
 3. Rapiditate: Dronelor le este posibil să parcurgă zone mari de teren într-un timp scurt, ceea ce face posibilă realizarea unei hărți detaliate într-un timp mult mai scurt decât prin intermediul metodelor tradiționale.
 4. Eficiență energetică: Dronele consumă mai puțină energie decât vehiculele sau echipamentele terestre, ceea ce face posibilă efectuarea mai multor misiuni într-o perioadă scurtă de timp.
 5. Costuri reduse: Utilizarea dronelor în cartografie poate reduce semnificativ costurile asociate cu metodele tradiționale de cartografiere, precum cheltuielile cu echipamentele și personalul necesar.

e.Ortofotoplanul este un produs geospatial care combină datele obținute prin fotogrammetrie cu informații privind poziția și altitudinea acestora. Acesta poate fi folosit pentru a crea hărți precum și pentru a monitoriza zonele verzi, drumuri și proprietăți. Utilizarea dronelor in crearea ortofotoplanelor poate aduce multe avantaje și poate fi extrem de utila. Iata cateva dintre acestea:

 1. Rapiditate: Dronelor le este mult mai usor sa poata captura imagini georeferențiate decat prin metode clasice. Acest lucru permite crearea ortofotoplanelor mult mai rapid decat prin alte metode.
 2. Accesibilitate: Dronelor le este mult mai usor sa poata ajunge in locatii inaccesibile pentru echipamente traditionale de masurare topografica, precum zone montane sau zone cu acces limitat.
 3. Costuri reduse: Utilizarea dronelor poate reduce semnificativ costurile asociate cu crearea de ortofotoplanelor decat prin metode folosite pana in prezent.
 4. Date actualizate: Dronelor le este usor sa capteze imagini cu frecventa ridicata, astfel incat ortofotoplanul poate fi actualizat la intervale regulate, oferind astfel informatii relevante la zi.
 5. Precizie ridicata: Dronelor le este posibil sa obțină imagini cu rezoluții extrem de înalte, astfel incat ortofotoplanul poate fi foarte precis.
 6. Flexibilitate: Dronelor le este posibil sa obțină imagini din diferite unghiuri, astfel incat ortofotoplanul poate fi foarte detaliat.
 7. Monitorizare facila: Datorita capacitatii dronelor de a capta imagini cu frecventa ridicata, ortofotoplanul poate fi utilizat pentru a monitoriza schimbari in teren, precum dezvoltarea de noi constructii sau distrugeri ale acestora.

Tipuri de drone & Software-uri & Senzori & Camere folosite in masuratorile topografice:

 1. Tipurile de drone utilizate:

  a. Drone cu aripi rotative (multi-rotor), cum ar fi DJI Phantom, DJI Mavic, DJI Matrice etc.

  b. Drone cu aripi fixe (fixed-wing), cum ar fi Parrot Disco, DJI Agras etc.

 2. Software-urile utilizate:

  a. Pix4Dmapper

  b. Agisoft Metashape

  c. DJI GS Pro

  d. AutoDesk ReCap Photo

 3. Senzorii utilizati:

  a. Senzori RGB (camere foto digitale)

  b. Senzori termici

  c. Senzori LiDAR (Light Detection and Ranging)

 4. Camerele utilizate:

  a. Camere Sony

  b. Camere Canon

  c. Camere DJI Mavic 2 Pro

Dronele cu aripi fixe si pliabile sunt populare in acest domeniu datorita mobilitatii lor si a capacitatii de a se adapta la diferite conditii meteorologice. Drona multicopter, precum DJI Phantom 4 RTK, este si ea utilizata in topografie datorita acuratetii GPS RTK.

Software-urile utilizate in topografie, precum Agisoft Metashape, Pix4D si PhotoScan, permit procesarea si analizarea imaginilor capturate de drona. Acestea permit obtinerea unor harti precum modele 3D, harti ortofotografice si modele texturate.

Senzorii GPS, IMU si barometru sunt importanti in topografie deoarece ofera informatii precum pozitia si altitudinea dronei, permitand astfel o precizie inalta a modelului 3D generat.

Camerele foto cu rezolutie inalta, precum Sony A7RIV si Canon EOS R5, sunt populare in topografie deoarece permit capturarea de imagini cu detalii fine si culori clare.

Important de mentionat este ca tehnologia se dezvolta in mod constant, iar noi optiuni si produse sunt aduse pe piata in mod regulat. Este important sa se evalueze si sa se aleaga echipamentul si software-ul cel mai potrivit in functie de necesitatile si obiectivele proiectului specific.

Studiu de caz care ilustreaza utilizarea dronelor in topografie:

In 2019, in orasul Seattle, SUA, un dezvoltator imobiliar a dezvoltat un proiect special cu scopul de a obtine o imagine de ansamblu a zonei si de a face o evaluare a proprietatii pentru o potentiala extindere a unei afaceri imobiliare.

Actorii principali in aceasta actiune au fost o firma de topografie si o companie ce ofera servicii realizate cu drone, care au lucrat impreuna pentru a obtine cele mai precise informatii despre zona. S-a folosit drona DJI Matrice 600, care a fost echipata cu software-ul de fotogrammetrie Agisoft Metashape.

Senzorii folositi pe drona au inclus un GPS cu altitudine, un accelerometru si un giroscop, care au permis o precizie exceptionala a masuratorilor. De asemenea, s-a folosit o camera foto cu rezolutie mare, care a capturat imagini detaliate ale zonei.

In timpul actiunii, s-au intampinat probleme legate de vreme, dar cu ajutorul software-ului de fotogrammetrie, s-au putut corecta aceste probleme si se au obtinut date precise. Rezultatele acestui proiect au inclus o harta 3D detaliata a zonei, precum si informatii despre forma si inaltimea obiectelor din zona, ceea ce a permis o evaluare precisa a proprietatii.

Deznodamantul acestei operatiuni a fost un real succes pentru cele doua companii care ulterior au fuzionat, clientul fiind foarte multumit de rezultatele obtinute, ulterior apeland din nou la ei in vederea realizarii altor proiecte de asemenea anvergura.

In concluzie, aceasta actiune ilustreaza capacitatea dronelor de a oferi informatii precise si actualizate despre o zona, ceea ce poate fi de un real ajutor in procesele de planificare si dezvoltare imobiliara.

Predictii si previziuni:

Se preconizeaza o crestere a numarului de drone folosite in acest domeniu, precum si o imbunatatire a performantelor acestora.

Se anticipeaza ca dronele vor fi dotate cu tehnologii mai avansate, cum ar fi sisteme de navigație autonome, senzori mai precisi si camere cu rezolutii mai mari, care vor permite realizarea de masuratori si imagini mai detaliate.

In plus, se asteapta o dezvoltare a software-urilor de procesare a datelor, precum si a tehnologiilor de integrare cu alte sisteme, ceea ce va permite o analiza mai eficienta a informatiilor obtinute prin intermediul dronelor.

Totodata, se anticipeaza ca utilizarea dronelor in topografie va fi reglementata prin noi legi si regulamente, care vor asigura siguranta si protectia mediului.

Concluzie:

Utilizarea dronelor in topografie a schimbat total modul in care se pot efectua masuratori precise si inalt detaliate. Drona poate fi utilizata in mai multe domenii, cum ar fi fotogrammetria, cadastrul, geodezia, cartografia si ortofotoplanul, fiecare aducand avantaje unice in procesul de masurare si cartografiere. De la acuratetea ridicata a datelor la costurile reduse, utilizarea dronelor in topografie este un pas inainte spre un viitor mai eficient si mai accesibil. Este important sa continuam sa exploram potentialul acestei tehnologii, cu scopul de a-i maximiza utilitatea in domenii variate.

Invitam cititorii sa-si expuna parerile si perspectivele asupra acestui subiect important si in continua evolutie.