preloader

Cum să utilizezi drona în fotografie și filmare: sfaturi și trucuri practice

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Cum să utilizezi drona în fotografie și filmare: sfaturi și trucuri practice

Publicat in data: Mar 15, 2023 de catre Filip Dima

Drona a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, fiind folosită în domenii precum cartografiere, agricultură sau transport. Cu toate acestea, una dintre cele mai interesante utilizări ale dronelor este în fotografia și filmarea aeriană. Drona poate oferi perspective unice și captivante asupra subiectelor tale, care nu ar fi posibile cu camerele tradiționale.

Dacă dorești să începi să folosești drona pentru fotografie și filmare, acest articol îți va oferi sfaturi și trucuri pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și pentru a obține rezultate excelente.

Primul pas este să înveți cum să zbori drona, dar in mod legal. Este important să exersezi într-un mediu deschis, cum ar fi o zonă rurală, pentru a evita riscurile de accidente. După ce te-ai obișnuit cu manevrarea dronelor, poți începe să explorezi opțiunile de fotografiere și filmare.

Oferim câteva sfaturi utile pentru fotografierea și filmarea cu drona:

  1. Planifică-ți zborul: Înainte de a zbura drona, este important să planifici ruta de zbor. Încearcă să identifici cele mai bune unghiuri pentru subiectul tău și asigură-te că ai o idee clară despre ceea ce dorești să capturezi.
  2. Folosește filtre: Filtrele pot ajuta la îmbunătățirea calității imaginii. Filtrul polarizant poate ajuta la reducerea reflexiilor și la creșterea contrastului, în timp ce filtrele de densitate neutre (ND) pot ajuta la reducerea luminii și la creșterea timpului de expunere. Dacă îți dorești să obții o imagine de calitate cinematografică pentru fotografiile și filmele tale, atunci filtrele de densitate neutră (ND) și creșterea numărului de fps-uri te vor ajuta să realizezi asta. De exemplu, dacă filmezi la rezoluția 4K și 24 fps, ar fi ideal să folosești o viteză de declanșare de 1/50 secunde, iar în cazul unei zile însorite, vei avea nevoie de filtre ND pentru a reduce lumina care intră în aparat. Pentru a surprinde mișcarea într-un mod natural, viteza de declanșare ar trebui să fie dublă față de numărul de fps-uri. La un unghi de vizualizare de 180 de grade și 24-25 fps, ar fi ideal să folosești o viteză de declanșare de 1/50 secunde pentru a evita apariția efectului de mișcare neclară. În cazul în care lumina este mai difuză, ai grijă să nu folosești filtrele ND deoarece acestea pot duce la fotografii mișcate. Este recomandat să utilizezi filtrul cu care vine deja echipată camera în astfel de condiții.
  3. Experimentează setările camerei: Drona ta va avea opțiuni de setare a camerei, cum ar fi viteza de expunere, diafragma și ISO. Foloseste setările puse la dispozitie pentru a obține efectele dorite. Ca să previi apariția zgomotului neplăcut pe imagine, este recomandat să utilizezi valori ISO cât mai scăzute, însă în condiții de iluminare reduse trebuie să fii atent la mișcarea aparatului. Este important să experimentezi și să găsești setările ideale pentru situațiile în care fotografiezi, astfel încât să obții cele mai bune rezultate posibile. Cu timpul, vei descoperi ce valoare ISO este cea mai potrivită pentru fiecare situație și vei reuși să eviți zgomotul și să obții imagini de calitate superioară.
  4. Înregistrează în format RAW: Dacă camera dronelor permite înregistrarea în format RAW, folosește această opțiune. Aceasta îți va permite să editezi mai ușor imaginea și să îți îmbunătățești calitatea. Indiferent că ești un fotograf profesionist sau un amator pasionat, un lucru este cert folosirea formatului RAW este cea mai bună opțiune pentru a obține fotografii de calitate superioară și pentru a fi capabil să corectezi cu ușurință orice defecte.
  5. Fii atent la bateria dronelor: Bateria dronelor este limitată, așa că asigură-te că ai suficientă energie pentru a zbura și pentru a captura toate imaginile dorite.
  6. Format: Ești derutat de diversele opțiuni de format precum 16:9, 4:3 sau 3:2 și nu știi care să-l alegi? Ei bine, nu trebuie să îți faci griji! Poți experimenta și să încerci să fotografiezi în orice format îți place. Fiecare format poate exprima o anumită atmosferă și poate fi folosit pentru a comunica o anumită emoție prin fotografiile tale. Deși formatul 3:2 este cel mai răspândit, acesta nu este neapărat cel mai bun pentru toți fotografiile. De aceea, este recomandat să experimentezi cu diferite opțiuni de format pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine și care este cel mai potrivit pentru fotografiile tale. Mai mult decât atât, realizarea aceluiași cadru în mai multe formate îți oferă mai multă flexibilitate mai târziu, când vei selecta fotografiile pentru portofoliul tău. Așadar, joacă-te și experimentează cu diverse formate pentru a obține cele mai bune rezultate și a-ți îmbunătăți portofoliul!
  7. Folosirea opțiunii Bracketing poate fi de ajutor în mai multe situații: Dacă nu ai reușit să obții expunerea perfectă într-o singură fotografie, ai la dispoziție 3-5 fotografii bracketate din care poți selecta cea mai reușită. De asemenea, poți folosi Bracketing-ul pentru a crea imagini HDR fără a fi nevoie să le editezi ulterior în programe precum Photoshop. Rezultatul va fi mult mai natural și mai plăcut ochiului. Nu mai trebuie să te limitezi la o singură fotografie și o singură opțiune. Bracketing-ul îți oferă posibilitatea de a experimenta și de a crea imagini cu mai mult impact vizual. Încearcă această opțiune și vei fi surprins de cât de mult poate să-ți îmbunătățească fotografiile!
  8. Auto vs Manual: Recomandarea noastră este să încerci ambele moduri, atât manual, cât și automat, pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Este important să ții cont că aplicația DJI nu oferă informații precise despre expunere, așa cum fac aparatele foto tradiționale. Deci, în cazul în care dorești să ai control total asupra setărilor și să eviți sub sau supraexpunerea, atunci modul manual ar fi cea mai bună opțiune. Însă, în anumite situații, modul automat poate produce rezultate uimitoare, deci merită încercat înainte să decizi ce mod să folosești. În final, depinde foarte mult de preferințele și stilul tău de fotografiere, astfel încât nu uita să experimentezi și să te joci cu setările. Indiferent de condițiile meteorologice de la sol, când folosești o dronă, trebuie să iei în considerare faptul că, cu cât te ridici mai sus, cu atât vântul poate deveni un factor important. Chiar și în absența unei brize puternice, tremurul dronei poate fi resimțit și poate afecta calitatea imaginilor sau a filmărilor tale. De aceea, este important să iei măsuri suplimentare pentru a stabiliza drona, astfel încât să poți obține rezultate clare și netede, chiar și la înălțimi mari.
  9. Procesarea (Îmbunătățirea): Întotdeauna există loc pentru îmbunătățiri și chiar dacă nu simți nevoia să le faci în mod extensiv, un simplu click pe un filtru sau o funcție poate aduce o mare schimbare. Ești conștient de capacitățile pe care le au cele mai cunoscute programe de editare. Deci, de ce să nu profiți de acestea?
  10. Panorame, expuneri lungi si unghiuri unice: Nu te mai lăsa limitat de locul în care te afli, ci profită de versatilitatea pe care o oferă aceste aparate. Îndrăznește să îți depășești limitele și să explorezi noi teritorii, lasă-ți imaginația să zboare liber și fii creativ în abordarea fotografiilor și filmărilor tale!

EXTRA: Ghid specific de zbor pentru aceasta activitate

Ne dorim ca experiența ta de zbor să fie cât mai plăcută și productivă, iar pentru asta, este important să cunoști câteva lucruri esențiale înainte de a decola. De aceea, am decis să includem în acest articol câteva sfaturi utile pentru a evita pierderea dronei și a fotografiilor sau filmărilor tale.

În primul rând, asigură-te că, calibrezi busola dronei de fiecare dată când ajungi într-o locație nouă, astfel vei evita comportamentele ciudate ale acesteia. Verifică și senzorul busolei după calibrare, pentru a fi sigur că totul este în regulă. De asemenea, fii atent la valoarea indexului, deoarece acesta poate indica obstacole în jur, precum suprafețe metalice sau reflective.

Deși poate fi tentant să ridici drona rapid de la sol, este mai bine să fii precaut și să începi cu viteză redusă pentru a te asigura că o poți controla cât mai bine. În plus, nu uita că unele păsări ar putea ataca drona ta, așa că ai grijă la acest aspect.

Nu în ultimul rând, asigură-te că descarci toate fotografiile și filmările de pe cardul SD după ce termini de zburat, pentru a nu pierde nicio imagine importantă. Încheiem prin a-ți ura zboruri plăcute și fără probleme!

Concluzie

În concluzie, utilizarea dronei în fotografie și filmare poate aduce rezultate uimitoare, dar necesită cunoștințe și abilități speciale pentru a obține cele mai bune cadre și pentru a evita pierderea dronei. Prin urmare, este important să urmați sfaturile și trucurile prezentate în acest articol pentru a vă asigura că vă veți bucura de experiența de zbor și că veți obține cele mai bune rezultate posibile. În plus, nu uitați să verificați cu atenție legislația locală și să respectați toate regulile de zbor pentru a vă asigura că vă bucurați în siguranță de această tehnologie minunată. Cu aceste sfaturi și trucuri, puteți să vă bucurați de noi perspective asupra lumii și să creați imagini uimitoare care vor impresiona cu siguranță orice public.