preloader

Cum sa reduci riscurile la sol in timpul zborului dronelor?

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Cum sa reduci riscurile la sol in timpul zborului dronelor?

Publicat in data: Feb 21, 2023 de catre Filip Dima

Drona ta este pregatita pentru zbor, dar te-ai gandit la riscurile la sol?

Cand vine vorba de zborul dronelor, siguranta este o preocupare majora pentru operatori. Din fericire, exista masuri tehnice si operationale pe care le puteti lua pentru a reduce riscurile la sol si pentru a va asigura ca zborul dvs. este cat mai sigur posibil. In acest articol, vom discuta cateva dintre aceste masuri esentiale, astfel incat sa puteti lua decizii informate si sa va bucurati de experienta de zbor cu cat mai putine griji.

Reducerea riscurilor tehnice

Reducerea riscurilor tehnice privind zborul dronelor presupune implementarea unor masuri care sa previna aparitia defectiunilor tehnice sau a altor probleme tehnice care ar putea afecta siguranta si performantele de zbor ale dronelor.

Aceste masuri pot include verificarea periodica si mentenanta a echipamentelor, utilizarea unor baterii de calitate si in stare buna, testarea sistemelor de control si navigatie, monitorizarea starii motorului si a altor componente importante, precum si respectarea limitelor de greutate si de sarcina utila ale dronei.

De asemenea, este important ca operatorul sa fie pregatit corespunzator si sa fie capabil sa gestioneze problemele tehnice care ar putea aparea in timpul zborului, precum pierderea semnalului GPS sau a conexiunii cu drona. Astfel, o buna pregatire tehnica a operatorului si a personalului de mentenanta poate ajuta la reducerea riscurilor tehnice privind zborul dronelor.

ATENTIE!!! Inainte de a decola, este important sa va asigurati ca drona dvs. este in stare perfecta de functionare. Verificati bateriile, elicele, motorul si componentele electronice pentru a evita orice probleme tehnice care ar putea duce la un incident neplacut. In plus, nu uitati sa verificati si conexiunea dintre drona si controlerul dvs. de zbor.

Cum se testeaza sistemele de control si navigatie a dronelor?

Sistemele de control și navigație ale dronelor sunt testate în diferite moduri pentru a asigura funcționarea lor corectă și sigură. Aceste teste includ:

 1. Teste de banc - sistemele sunt testate în laborator pentru a verifica dacă respectă specificațiile tehnice și funcționale.
 2. Teste de teren - sistemele sunt testate pe teren, într-un mediu real, pentru a verifica performanțele în diverse condiții, cum ar fi condițiile meteorologice, altitudinea, viteza etc.
 3. Teste de zbor - sistemele sunt testate în timpul zborurilor, pentru a verifica performanțele în timp real și pentru a observa eventualele probleme care pot apărea.

Aceste teste sunt efectuate în mod regulat de către producătorii de drone și operatorii acestora, pentru a asigura că dronele sunt în condiții optime de funcționare și pentru a minimiza riscul de accidente.

Cum trebuie sa gestioneze corect un operator & pilot de drone situatia in care apar probleme tehnice precum pierdea semnalului GPS sau a conexiunii cu drona?

Iata cateva sfaturi pentru a gestiona situatiile cu probleme tehnice:

 1. Pastreaza-ti calmul si mentine controlul: Este important sa pastrezi o atitudine calma si sa mentii controlul situatiei. Incearca sa mentii comunicarea cu drona si sa te concentrezi asupra pasilor urmatori.
 2. Utilizeaza functia “Return-to-Home”: Daca drona are o functie “Return-to-Home”, aceasta poate fi activata pentru a aduce drona inapoi la locul de decolare. Asigura-te ca locul de decolare este inca in siguranta si alege o zona deschisa pentru a evita obstacolele.
 3. Descopera sursa problemei: Daca drona a pierdut semnalul GPS sau a conexiunii cu operatorul, incearca sa localizezi sursa problemei. Verifica bateriile, conexiunile si setarile GPS ale dronei.
 4. Foloseste dispozitive de monitorizare a dronelor: Sistemele de monitorizare a dronelor pot ajuta operatorul sa tina sub control parametrii importanti, cum ar fi starea bateriei si locatia dronelor. Asigura-te ca ai instalat un astfel de sistem si ca il utilizezi in mod regulat.
 5. Fii pregatit sa aterizezi manual: Daca situatia o cere, operatorul trebuie sa fie pregatit sa aterizeze manual drona. Incearca sa aterizezi cat mai aproape de locul de decolare si intr-o zona deschisa.

In general, este important sa te pregatesti in avans pentru a gestiona situatiile cu probleme tehnice si sa ai un plan bine stabilit. Operatorii de drone trebuie sa fie bine pregatiti si sa stie cum sa actioneze in astfel de situatii pentru a asigura un zbor sigur si eficient.

Reducerea riscurilor operationale

Reducerea riscurilor operationale privind zborul dronelor reprezinta un set de masuri tehnice si operationale luate pentru a minimiza pericolele pe care le poate prezenta operarea dronelor. Aceste masuri au ca scop protejarea oamenilor, a proprietatilor si a altor aeronave implicate in procesul de zbor al dronelor. Prin reducerea riscurilor, se poate asigura o operare sigura si legala a dronelor, respectandu-se regulile si normele impuse de autoritatile competente. Astfel, se pot evita potentiale accidente, pagube sau incidente neplacute. Masurile de reducere a riscurilor operationale includ, printre altele, obtinerea licentei si certificarilor necesare, pregatirea corespunzatoare a operatorului, alegerea locatiei de decolare si aterizare, asigurarea vizibilitatii bune si a conditiilor meteorologice optime, precum si implementarea unor sisteme de siguranta si monitorizare a dronelor.

 1. Operarea sigura si legala a dronelor presupune respectarea tuturor regulilor si normelor impuse de autoritatile competente privind zborul cu drone. Aceste reguli includ, printre altele, limitari privind altitudinea de zbor, zona de operare, distanta fata de aeroporturi si alte zone sensibile, precum si respectarea dreptului de proprietate privata.
 2. Obtinea licentei si certificarilor necesare se refera la indeplinirea cerintelor legale pentru a opera o drona, care includ obținerea unor autorizații sau licențe speciale, precum si certificarea dronei in sine si a operatorului. Acestea pot varia in functie de tara si de dimensiunea si scopul dronei, dar sunt concepute pentru a asigura siguranta si legalitatea zborului.
 3. Pregatirea corespunzatoare a operatorului se refera la instruirea adecvata a acestuia pentru a opera drona in conditii de siguranta. Acest lucru poate include formarea in ceea ce priveste regulile de operare a dronelor, cum sa evite riscurile si sa respecte conditiile de zbor, cum sa efectueze verificari de siguranta inainte de zbor si cum sa se comporte in caz de probleme sau incidente.
 4. Alegerea locatiei de decolare si aterizare este esentiala pentru a minimiza riscurile de accidente si a asigura un zbor sigur. Este important sa se aleaga o zona deschisa, fara obstacole sau interferente, cum ar fi linii electrice sau obiecte sensibile la zgomot. Locatia trebuie sa fie accesibila pentru operator si sa respecte toate regulile de operare a dronelor.
 5. Asigurarea vizibilitatii bune si a conditiilor meteorologice optime se refera la conditiile meteorologice si luminozitatea adecvata pentru un zbor sigur. Este important ca operatorul sa monitorizeze cu atentie conditiile meteorologice si sa evite sa opereze o drona in conditii de ceata, ploaie, vant puternic sau luminozitate scazuta.
 6. Implementarea unor sisteme de siguranta si monitorizare a dronelor poate include instalarea unor senzori sau camere pentru a detecta obstacole sau pentru a monitoriza parametrii de zbor, precum si dezvoltarea unor proceduri de urmarire a dronelor in timp real. Aceste sisteme pot ajuta la prevenirea accidentelor si la identificarea eventualelor probleme in timp util.

ATENTIE!!! Atunci cand zburati o drona, asigurati-va ca aveti permisiunea de a face acest lucru si ca sunteti constient de toate regulile locale si nationale. Este important sa nu zburati in apropierea zonelor populate sau in jurul zonelor sensibile, cum ar fi aeroporturi sau zone militare.

In plus, trebuie sa aveti mereu un plan de zbor si sa anticipati situatiile de urgenta. Daca bateria scade rapid sau daca pierdeti conexiunea cu controlerul, trebuie sa stiti ce trebuie sa faceti. Daca este posibil, asigurati-va ca aveti o zona de aterizare de rezerva in apropiere.

Reducerea riscurilor de coliziune

Reducerea riscurilor de coliziune privind zborul dronelor presupune implementarea unor masuri tehnice si operationale pentru a evita impactul cu alte obiecte in timpul zborului. Aceste masuri includ:

 1. Utilizarea sistemelor de detectare a obstacolelor: Dronele pot fi dotate cu senzori de proximitate si camere pentru a detecta si evita obstacolele in timpul zborului.
 2. Planificarea rutei de zbor: Operatorii de drone pot planifica rutele de zbor astfel incat sa evite zonele aglomerate sau cu trafic intens.
 3. Folosirea sistemele de avertizare a traficului aerian: Sistemele de avertizare a traficului aerian pot ajuta operatorii de drone sa evite coliziunile cu alte aeronave.
 4. Monitorizarea conditiilor meteorologice: Operatorii de drone trebuie sa tina cont de conditiile meteorologice si sa evite zborul in conditii de ceata, ninsoare sau ploi puternice.
 5. Respectarea regulilor de zbor: Operatorii de drone trebuie sa respecte regulile si normele impuse de autoritatile competente si sa evite zborul in zonele interzise.
 6. Pregatirea corespunzatoare a operatorului: Operatorii de drone trebuie sa fie bine pregatiti si sa aiba experienta necesara pentru a evita coliziunile in timpul zborului.

Prin aplicarea acestor masuri de siguranta, se poate reduce semnificativ riscul de coliziune si se poate asigura un zbor sigur si eficient al dronelor.

Cum se planifica eficient si corect ruta de zbor a dronei?

 1. Identificați scopul zborului: În funcție de scopul zborului, trebuie să identificați zona de interes și să determinați dacă există restricții de zbor sau obiective speciale care trebuie îndeplinite.
 2. Analizați harta de zbor: Analizați harta de zbor și identificați punctele de interes, obstacolele, restricțiile de zbor și condițiile meteorologice. Utilizați instrumente de planificare a rutei precum DroneDeploy, Pix4D, sau DJI Flight Planner, care pot afișa restricțiile de zbor și informații despre terenul din zonă.
 3. Determinați înălțimea de zbor: Stabiliți înălțimea de zbor optimă pentru a evita obstacolele și a minimiza riscurile de coliziune. Înălțimea de zbor depinde de zona de zbor și de tipul de dronă folosit.
 4. Planificați traseul de zbor: Planificați traseul de zbor pentru a evita obstacolele și a reduce riscul de coliziune. Utilizați instrumente precum “waypoint” pentru a planifica traseul dronei înainte de decolare.
 5. Efectuați verificările finale: Înainte de decolare, verificați din nou restricțiile de zbor, condițiile meteorologice și bateria dronelor, pentru a vă asigura că toate aspectele sunt conforme cu planificarea.

Este important să țineți cont de toți acești factori înainte de decolare, astfel încât să puteți planifica o rută de zbor eficientă și corectă, care să reducă riscurile și să permită dronei să atingă performanțele dorite.

Care sunt si cum se folosesc sistemele de avertizare a traficului aerian?

Sistemele de avertizare a traficului aerian (ATAS) sunt utilizate pentru a ajuta operatorii de drone să evite coliziunile cu alte aeronave, inclusiv avioane, elicoptere sau alte drone. Acestea sunt echipamente care funcționează ca senzori și detectează traficul aerian din apropiere, furnizând informații și avertizări operatorului de drone. Există două tipuri principale de sisteme ATAS: sisteme active și sisteme pasive.

Sistemele active ATAS funcționează prin emisia de semnale radar pentru detectarea altor aeronave și obiecte în aer. Aceste semnale sunt transmise de antene montate pe drone, care apoi primesc semnalele de revenire și le procesează pentru a afișa informații despre traficul aerian în apropiere. Aceste sisteme pot fi utile în condiții de vizibilitate redusă, deoarece pot detecta aeronave care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Sistemele pasive ATAS utilizează senzori optici sau infraroșii pentru a detecta alte aeronave și obiecte în aer. Acestea pot fi mai precise decât sistemele active ATAS în detectarea și identificarea altor aeronave, dar sunt mai limitate în ceea ce privește capacitatea lor de a detecta obiecte la distanțe mari sau în condiții de vreme nefavorabilă.

Operatorii de drone pot folosi sisteme ATAS pentru a primi alerte și avertizări cu privire la traficul aerian din apropiere și pentru a planifica traseul de zbor în consecință, evitând zonele cu trafic intens sau conflicte potențiale cu alte aeronave. Utilizarea sisteme ATAS poate contribui semnificativ la reducerea riscurilor de coliziune în timpul zborului dronei.

Aspecte esentiale ale legislatiei dronelor in vigoare privind asigurarea riscurilor la sol

Modul viteza redusa - Unele drone au modul de viteza redusa. Cand acest mod este activat, sistemul dronei poate actiona in diferite moduri, in functie de modelul si producatorul dronei. In unele drone, se activeaza mai multi senzori, iar in alte drone miscarea este temperata pentru un zbor mai fin si controlat. In unele cazuri, singura diferenta este viteza mai mica.

Daca vei zbura cu drone in subcategoria A2, este important sa inveti cum sa gestionezi modul de viteza redusa al dronei tale in mod corespunzator si sa intelegi ca modul de viteza redusa functioneaza diferit in diferite drone. Deoarece ai voie sa zbori la doar cinci metri de oameni cu acest mod activat, creezi un mare risc, care trebuie compensat prin abilitati bune. Viteza maxima a modului de viteza redusa se seteaza prin transmitatorul radio. Orice viteza sub 11 km/h (3 m/s) este permisa.

Dar aminteste-ti: chiar daca ai voie sa zbori aproape de oameni, nu ai niciodata voie sa zbori deasupra multimilor!

Distanta de franare - Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le faci este sa verifici manevrabilitatea dronei. Acest lucru include aflarea cat de rapid franeaza drona si distanta de franare pe care o necesita. Chiar daca franezi brusc, trebuie sa tii cont ca drona va continua sa se miste in directia zborului. Cat de departe va continua depinde de dimensiunea, masa si rezistenta la aer a acesteia.

Daca drona stationeaza in aer - Cand lasi drona sa stationeze in aer, este important sa fii atent la activitatile de pe sol. Oamenii din zona care nu sunt implicati in zborul tau nu poarta nicio responsabilitate si nu ar trebui sa se adapteze tie si dronei tale - chiar daca aceasta sta doar in aer. Din acest motiv, este important sa iei imediat masuri daca observi oameni apropiindu-se de drona - pentru a preveni orice accidentare.

Regula 1:1 - Când drona operează în proximitatea oamenilor, pilotul de la distanță trebuie să păstreze drona la o distanță laterală de orice persoană neimplicată care să nu fie mai mică decât altitudinea. De exemplu, dacă drona zboară la o înălțime de 5 m, distanța de la orice persoană neimplicată ar trebui să fie de cel puțin 5 m.

Concluzie

Zborul cu drona poate fi o experienta minunata si interesanta, dar este important sa luati in considerare riscurile la sol si sa luati masuri pentru a reduce aceste riscuri. Verificati intotdeauna drona inainte de a zbura, urmati toate regulile si regulamentele, alegeti o zona de zbor sigura si utilizati caracteristicile de siguranta disponibile pe drona dumneavoastra.