preloader

Alfabetul tehnologiei dronelor: dictionarul complet al termenilor din industria dronelor (Drone A-Z)

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations
Alfabetul tehnologiei dronelor: dictionarul complet al termenilor din industria dronelor (Drone A-Z)

Publicat in data: Feb 25, 2023 de catre Filip Dima

Bun venit în lumea fascinantă a dronelor! În ultimii ani, aceste aparate zburătoare au devenit din ce în ce mai populare, fiind utilizate în diverse domenii, precum filmare, fotografie, agricultură sau livrare. Cu toate acestea, tehnologia dronei vine la pachet cu o serie de termeni și concepte specializate care pot fi dificil de înțeles pentru cineva care nu este familiarizat cu această industrie. În acest articol, vom explora un alfabet și un dicționar al tuturor termenilor folosiți în tehnologia dronelor. Vom discuta despre funcții și caracteristici cheie, precum sistemul GPS, stabilizarea imaginii, evitarea obstacolelor și multe altele. Indiferent dacă ești un începător curios sau un veteran al industriei, acest articol îți va oferi o înțelegere completă și complexă a terminologiei utilizate în tehnologia dronelor.

A

 1. Acro Mode: Aceasta este o modalitate avansata de zbor care permite pilotilor sa execute miscari complexe si acrobatii cu drona. In mod normal, cand drona este in acest mod, toate senzorii si limitarile de zbor sunt dezactivate, iar pilotul are control complet asupra miscarilor dronelor.
 2. ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast): Acesta este un sistem de supraveghere a traficului aerian care functioneaza prin emiterea de informatii de la aeronave prin intermediul unui transponder. ADS-B este folosit pentru a imbunatati siguranta zborurilor de drone si reduce riscul de coliziune cu alte aeronave.
 3. Altitude Hold: Acesta este un mod care permite dronelor sa mentina o anumita altitudine fara a fi nevoie ca pilotul sa mentina controlul asupra acestei setari. Acesta este util pentru a permite pilotului sa se concentreze pe alte aspecte ale zborului, cum ar fi orientarea si fotografierea.
 4. Angle of Attack: Acest termen se refera la unghiul format intre directia de deplasare a dronelor si aripile acestora. Acest unghi este important deoarece poate afecta performanta si stabilitatea zborului.
 5. Anti-Vibration Mounts: Acestea sunt suporturi special concepute pentru a reduce vibratiile si socurile in timpul zborului. Acestea sunt utile pentru a asigura stabilitatea camerei sau a altor echipamente montate pe drona, precum si pentru a imbunatati calitatea imaginii in timpul filmarilor aeriene.
 6. App Control: Acest termen se refera la controlul dronelor prin intermediul unei aplicatii mobile. Prin intermediul aplicatiei, pilotul poate controla si seta diferitele functii si setari ale dronelor.
 7. Arm: Acesta este un termen folosit pentru a descrie procesul de activare a motoarelor dronelor, permitandu-le sa decoleze si sa zboare.
 8. ATTI (Attitude): Aceasta este o modalitate de zbor care utilizeaza senzorii de acceleratie si giroscop ai dronelor pentru a mentine o anumita orientare in timpul zborului. In mod normal, aceasta modalitate de zbor este folosita pentru a executa miscari precise, cum ar fi fotografierea sau filmarea, sau pentru a mentine stabilitatea in cazul in care drona se afla intr-un loc fara semnal GPS.
 9. Auto-Land: Aceasta este o functie care permite dronelor sa aterizeze automat. Acesta este util pentru situatii de urgenta sau pentru a preveni avarierea dronelor in timpul aterizarii.
 10. Autonomous Flight: Acest termen se refera la zborul dronelor fara implicarea pilotului. Acesta este posibil prin intermediul sistemelor de navigatie si senzorilor, care permit dronelor sa zboare si sa execute sarcini programate fara interventia umana.
 11. Autopilot: Autopilot este un sistem care permite dronelor să zboare autonom, fără intervenția unui operator. Autopilot-ul este programat pentru a menține dronele într-o anumită poziție, altitudine și viteză și poate ajusta automat parametrii de zbor în funcție de condițiile meteorologice și de alti factori. Utilitatea acestui sistem constă în reducerea sarcinii operatorului, eliminarea erorilor umane și îmbunătățirea preciziei și stabilității zborului.
 12. Automatic Flight Planning: Sistemul de planificare automată a zborului este un software care poate crea automat rute de zbor pentru drone, în funcție de obiectivele stabilite. Utilitatea acestui sistem constă în economisirea timpului și a efortului necesare pentru planificarea manuală a fiecărui zbor și în creșterea preciziei zborului prin urmărirea unei rute prestabilite.
 13. Automatic Takeoff: Sistemul de decolare automată este un set de senzori și software care permite dronelor să decoleze fără intervenția unui operator. Senzorii detectează automat poziția și altitudinea dronei și îi permit să decoleze și să se mențină în siguranță la o altitudine prestabilită. Utilitatea acestui sistem constă în reducerea sarcinii operatorului, eliminarea riscului de daune la decolare și creșterea siguranței zborului.
 14. Avoidance System: Sistemul de evitare este o tehnologie care utilizează senzori și algoritmi pentru a detecta obstacolele în timp real și pentru a evita coliziunea cu acestea. Senzorii pot detecta obiecte în apropierea dronei și pot ajusta automat traiectoria de zbor pentru a evita coliziunea cu obstacolele. Utilitatea acestui sistem constă în creșterea siguranței zborului și reducerea riscului de daune la dronă.
 15. ATC (Air Traffic Control): Sistemul de control al traficului aerian, care monitorizează și dirijează traficul de avioane și drone într-o zonă dată.
 16. Aerodinamică: studiul proprietăților aerului și mișcării obiectelor prin aer. Este important în dezvoltarea designului dronelor pentru performanță maximă.
 17. Altitudine: distanța verticală măsurată de la suprafața Pământului la o anumită altitudine. Este o măsură importantă în zborul dronelor, unde trebuie respectate limite specifice de altitudine.
 18. Accelerometru: senzor care măsoară accelerația într-un sistem de referință specific. Este important în stabilizarea dronei în timpul zborului.
 19. Authorization Zones: sunt zone geografice speciale delimitate de autorități, în care sunt permise operațiunile cu drona, în funcție de legislația și reglementările aplicabile. Aceste zone pot fi fizic delimitate prin bariere fizice (de exemplu, ziduri sau clădiri), sau pot fi delimitate virtual, prin aplicații software. În unele cazuri, aceste zone pot fi restricționate pentru anumite tipuri de operare, cum ar fi fotografierea sau preluarea de date. Acestea sunt folosite pentru a asigura siguranța aeronavelor și a pasagerilor, precum și pentru a limita activitatea dronelor în anumite zone sensibile.

B

 1. Battery - bateria este componenta principala care furnizeaza energia necesara pentru zborul dronelor. Acestea trebuie sa fie puternice, fiabile si sa asigure o durata lunga de viata a bateriei.
 2. Brushless Motors - motoarele fara perii sunt esentiale pentru zborul dronelor, oferind o putere ridicata, o viteza mai mare si o fiabilitate crescuta in timpul utilizarii.
 3. Barometer - barometrul este un senzor care masoara presiunea atmosferica si care ajuta drona sa-si mentina altitudinea, fiind esential in modul de zbor automat.
 4. Blade - lamelele elicei sunt componente importante ale dronei, fiind responsabile pentru crearea de sustinere si de miscare in timpul zborului.
 5. Brushed Motors - motoarele cu perii sunt mai ieftine decat cele fara perii si sunt utilizate in special in dronele mici de jucarie sau in cele de interior, unde nu este nevoie de o putere ridicata.
 6. Beacon - baliza poate fi atasata la drona si ajuta la localizarea acesteia, fiind deosebit de utila in cazul in care drona este pierduta sau daca exista probleme cu conexiunea.
 7. Bird’s Eye View - aceasta este o perspectiva unica pe care o ofera dronele, permitand utilizatorilor sa vada lumea de la o inaltime mare si sa captureze imagini spectaculoase si panorame impresionante.
 8. Beginner Mode - modul pentru incepatori este ideal pentru cei care se familiarizeaza cu zborul cu dronele si care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile de pilotaj, oferind o mai mare stabilitate si control.
 9. GPS-Based Navigation - navigatia pe baza de GPS este utilizata pentru a determina pozitia dronei si pentru a asigura ca aceasta se deplaseaza in modul dorit. Acesta poate fi util si pentru a reveni la pozitia de decolare, prin intermediul modului “Return to Home”.
 10. BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) - acesta este un mod de zbor in care drona poate fi controlata chiar si atunci cand nu este vizibila cu ochiul liber, folosind tehnologii precum GPS si senzori de evitare a obstacolelor. Acest mod de zbor este util in aplicatii industriale, cum ar fi cartografierea si inspectia liniei electrice.

C

 • Cameră - o cameră montată pe o dronă poate fi utilizată pentru a captura imagini și videoclipuri aeriene pentru diferite scopuri, cum ar fi fotografia, filmarea, cartografierea sau inspecția.
 • Calibrare - este procesul de ajustare a senzorilor dintr-o dronă pentru a se asigura că aceștia funcționează corect și că datele colectate sunt precise.
 • Capacitatea de încărcare - se referă la greutatea maximă pe care o dronă o poate transporta în timpul zborului. Această capacitate poate varia semnificativ în funcție de dimensiunea și puterea dronei.
 • Cartografiere - este procesul de a crea hărți 2D sau 3D folosind date colectate de pe o dronă echipată cu senzori și camere specializate.
 • Cârlig de ridicare - este o componentă montată pe o dronă, care permite transportul și eliberarea unui obiect sub dronă. Această caracteristică este utilă în domenii precum livrarea de pachete și inspecțiile de construcții.
 • Câștig - se referă la reglarea precisă a mișcării unei drone în timpul zborului. Ajustarea câștigului poate îmbunătăți stabilitatea și manevrabilitatea dronei.
 • Cercuri de securitate - sunt zone de siguranță predefinite în jurul dronei, care au rolul de a preveni zborul prea aproape de obiecte sau persoane și de a minimiza riscul de accidente.
 • Cinematică - este studiul mișcării și poziției obiectelor în spațiu. În tehnologia dronelor, cunoștințele de cinematică sunt esențiale pentru programarea și controlul dronei, precum și pentru navigație și cartografiere.
 • Controler - este dispozitivul utilizat pentru a controla mișcările dronei în timpul zborului. Acesta poate fi un controler fizic sau o aplicație mobilă.
 • Contur - se referă la forma și dimensiunea generale ale unei drone, inclusiv aripile și elicele, care pot influența performanța și manevrabilitatea acesteia în timpul zborului.
 • Corecția GPS - este procesul de ajustare a semnalului GPS al unei drone pentru a asigura precizia și stabilitatea zborului.
 • Creștere înălțime - este procesul de creștere a altitudinii unei drone în timpul zborului. Acesta poate fi controlat manual sau automat prin intermediul senzorilor și al software-ului dronei.
 • Ctrl+D - este o comandă de scurtătură utilizată pentru a dezarma dronele care utilizează un controler fizic. Această comandă poate fi utilă în cazul în care o dronă trebuie să fie oprită rapid sau în cazul unui accident.
 • Curba de învățare - se referă la perioada de timp necesară pentru a învăța să controlezi o dronă și să folosești toate funcțiile și caracteristicile acesteia. Durata curbei de învățare poate varia în funcție de experiența și abilitățile pilotului.
 • C - CE: Marcă de conformitate europeană, necesară pentru a comercializa o dronă în Europa.

D

 1. DJI - o companie chineză specializată în producția de drone, cu modele variate pentru diferite nevoi și aplicații.
 2. Drone Racing - sportul de curse cu drone, în care piloții concurează în curse aeriene cu drone speciale de curse.
 3. Digital Terrain Model - un model digital al suprafeței terestre, utilizat în cartografie și topografie.
 4. Droneport - o infrastructură aeriană dedicată operării dronelor, care poate fi utilizată pentru lansare și aterizare, încărcare și descărcare, precum și pentru alte operațiuni specifice.
 5. Datalink - o conexiune de date între un controler de la distanță și drona, utilizată pentru a transmite informații și comenzi.
 6. Dual Operator Mode - modul de operare în care dronele sunt controlate de doi operatori - unul care controlează drona, iar celălalt care operează camera sau alte echipamente.
 7. Digital Zoom - o funcție de zoom utilizată pentru a mări imaginea digitală prin amplificarea imaginii existente, în loc de obiectivul fizic.
 8. Drone Jamming - o tehnologie utilizată pentru a întrerupe sau a perturba semnalele de control sau de transmisie ale dronelor.
 9. Digital Image Stabilization - o tehnică de stabilizare a imaginii utilizată pentru a minimiza vibrațiile și mișcările nedorite ale dronelor în timpul fotografiilor sau filmărilor.

E

 • Enhanced Warning Zone (EWZ) - este o zonă suplimentară de avertizare care poate fi configurată în jurul unei zone interzise de zbor, de exemplu un aeroport sau un loc de desfășurare a unui eveniment public. Utilitatea EWZ este de a oferi o avertizare suplimentară piloților de drone pentru a evita zborul în zone interzise.
 • Endurance - reprezintă durata de timp în care o drona poate rămâne în aer sau distanța pe care o poate parcurge cu o singură încărcare de baterie. Utilitatea endurance este de a permite utilizatorilor să efectueze sarcini mai lungi fără a fi nevoie să întrerupă zborul pentru schimbarea bateriei.
 • Elevation - reprezintă înălțimea la care se află drona în timpul zborului. Utilitatea elevation este de a permite utilizatorilor să monitorizeze înălțimea dronei și să evite obstacole înalte.
 • ERS - Emergency Response System este un sistem integrat în dronă care poate detecta automat accidentele și poate trimite alerte cu locația exactă a dronei. Utilitatea ERS este de a îmbunătăți siguranța zborului prin intervenții rapide în caz de accidente.
 • Emergency Response - se referă la capacitatea unei drone de a răspunde rapid în caz de situații de urgență, cum ar fi misiunile de căutare și salvare sau operațiunile de ajutorare în caz de dezastre naturale. Utilitatea Emergency Response este de a asigura o intervenție rapidă în situații critice.
 • eBee X - drona cu aripă fixă produsa de sensFly, capabila să acopere o distanță mai mare decât un quadcopter, utilizata pentru transportul diferitelor opțiuni de încărcătură pentru fotogrametrie, cartografiere 3D, multipectrală și infraroșu.
 • Electromagnetic Interference (EMI) (Interferență electromagnetică) - Interferența electrică cauzată de proximitatea față de metal, magneți, linii de alimentare sau turnuri de telefonie mobilă.
 • Elios - drona intuitiva și precisa, toleranta la coliziuni, pentru inspecții interioare.
 • ESC (Controlul vitezei electrice) - Un dispozitiv electronic asociat cu sursa de alimentare și controlerul de zbor al dronelor, pentru a controla viteza și direcția motoarelor dronelor.

F

 1. Fixed-wing: se referă la drona cu aripi fixe, care sunt mai eficiente decât elicele rotative și pot fi utilizate pentru zboruri de lungă durată.
 2. Flight controller: este un dispozitiv electronic care controlează și gestionează zborul dronei. Flight controller-ul poate regla viteza motorului, direcția și poziția dronei.
 3. First Person View (FPV): este o tehnologie care permite pilotului să vadă imagini live de la camera dronei în timp real. FPV este folosit pentru curse de drone și fotografiere aeriene.
 4. Flyaway: este o situație în care drona se pierde din cauza unei erori de control sau a unui defect tehnic.
 5. Follow-me: este o funcție de zbor automat care permite dronei să urmeze și să înregistreze subiectul aflat în mișcare, folosind GPS-ul.
 6. Firmware: este un software programat direct pe hardware-ul dronelor, care controlează funcțiile de bază ale aeronavei, cum ar fi zborul, controlul motorului, funcțiile camerei, senzorii și multe altele. Utilitatea firmware-ului este de a actualiza și de a îmbunătăți performanța și securitatea dronei.

G

 1. GPS (Global Positioning System) - sistem de navigatie prin satelit care permite dronelor sa determine cu precizie pozitia lor in timp real. GPS-ul este esential pentru planificarea traseelor de zbor, urmarirea si localizarea dronelor, precum si pentru executarea de misiuni de fotografiere sau cartografiere.
 2. Gimbal - dispozitiv mecanic care permite stabilizarea si miscarea controlata a camerei sau a senzorului de pe drona. Gimbal-ul ajuta la pastrarea obiectivelor in cadru si la obtinerea de imagini si videoclipuri clare si stabile.
 3. Geo-fencing - tehnologie care permite limitarea zonelor de zbor ale dronelor prin setarea unor puncte de referinta geografice. Aceasta functie este utila pentru evitarea zonelor interzise sau periculoase si pentru asigurarea respectarii reglementarilor privind zborul dronelor.
 4. Ground Station - statie terestra care este utilizata pentru controlul si monitorizarea dronelor in timpul zborului. Ground Station-ul este dotat cu echipamente speciale, cum ar fi antene, monitoare si computere, care permit operatorilor sa primeasca date de la drona, sa monitorizeze starea bateriei si sa controleze parametrii de zbor.
 5. Gyroscope - senzor de miscare care masoara viteza unghiulara si pozitia dronelor in timp real. Gyroscope-ul este utilizat pentru stabilizarea dronelor si pentru imbunatatirea preciziei in timpul zborului.
 6. GNSS (Global Navigation Satellite System) - Sistemul global de navigație prin satelit, utilizat pentru a ghida dronele în zbor.
 7. Geotagging: este procesul de atribuire a datelor de locație unei fotografii sau videoclipuri, utilizând informații de la GPS-ul dronei sau din alte surse de poziționare. Utilitatea geotagging-ului este de a ajuta la analizarea datelor de zbor și a imaginilor, pentru a crea hărți și modele precise în timp real.
 8. GIS (Sistem de Informații Geografice): Un sistem utilizat pentru a captura, stoca, manipula, analiza, gestiona și prezenta date spațiale sau geografice.

H

 1. Headless Mode - un mod de zbor in care drona se bazeaza pe orientarea sa, in loc de orientarea pilotului.
 2. Hover - o functie care permite dronelor sa ramana in suspensie in aer, fara sa se miste.
 3. Haptic Feedback - feedback tactil care poate fi resimtit de utilizator prin intermediul telecomenzii, precum vibratii sau impulsuri electrice, pentru a comunica informatii despre starea dronelor sau despre schimbarile de setari.
 4. HD Camera - o camera cu inalta definitie, care permite capturarea de imagini si videoclipuri de inalta calitate.
 5. GPS Hold - o functie care permite dronelor sa ramana stationare intr-o pozitie fixa, folosind GPS-ul pentru a mentine pozitia exacta.
 6. HAP (High Altitude Platform) - Platformă aeriană de mare altitudine, care poate fi folosită pentru a furniza conectivitate la internet în zone izolate.
 7. H.264: este un standard de compresie video utilizat în producția și distribuția de conținut video de înaltă calitate, cu o rată de biți redusă. Utilitatea H.264 în tehnologia dronelor este de a comprima și a îmbunătăți eficiența transmisiei video prin aer, permițând transferul de imagini și videoclipuri de calitate superioară prin intermediul dronei.
 8. Hexacopter: Un avion multirotor cu şase rotoare. Avantajul unui hexacopter este că, chiar dacă un motor se defectează, îl puteţi ateriza în siguranţă.

I

 1. Infrared (IR): Infraroșu este o tehnologie care utilizează radiația termică pentru a detecta obiecte sau animale prin intermediul senzorilor specializați. Dronele pot fi echipate cu camere IR pentru a detecta căldura corpului uman sau a animalelor, pentru supraveghere și misiuni de salvare.
 2. Image Stabilization: Stabilizarea imaginii este o tehnologie care reduce mișcările și vibrațiile din drone pentru a asigura o imagine clară și stabilă. Aceasta poate fi realizată prin utilizarea de cardane și/sau de software specializat.
 3. Indoor Positioning System (IPS): Un sistem de poziționare în interior (IPS) este o tehnologie care permite dronelor să se localizeze și să navigheze în interiorul clădirilor sau în medii închise. Acesta utilizează diverse tehnologii, cum ar fi senzori infraroșu, GPS interioare, tehnologii de imersiune în realitate virtuală (VR) și multe altele.
 4. Intelligent Flight Modes: Acestea sunt moduri de zbor automate care permit dronelor să efectueze anumite sarcini, cum ar fi urmărirea subiectului, captarea panoramei, zborul orbitor și multe altele. Aceste moduri pot fi activate prin intermediul aplicațiilor mobile sau a telecomenzilor.
 5. IP Rating: Este o clasificare standardizată a gradului de protecție împotriva apei și a particulelor de praf pentru drone și alte echipamente. Aceasta este denumită de obicei ca “IP” urmată de două cifre care indică gradul de protecție, cum ar fi IP67, IP68 și așa mai departe.
 6. Inertial Measurement Unit (IMU): Este un sistem de senzori care măsoară și monitorizează mișcarea dronei. Acesta include senzori precum giroscopii, accelerometrele și magnetometrele care ajută dronele să detecteze mișcarea și să își mențină stabilitatea în timpul zborului.
 7. ICAO (International Civil Aviation Organization): Organizație a Națiunilor Unite care reglementează industria aviatică.

J

 • “Jamming” se referă la interferențe electromagnetice care pot perturba semnalul între drone și controlorul de zbor.
 • “Jig” este un dispozitiv de fixare sau de poziționare utilizat în timpul asamblării și testării dronelor.
 • “Jitter” este o variație mică în timp a unui semnal, care poate afecta precizia și stabilitatea zborului dronei.
 • Joystick-ul este un dispozitiv de control manual, care permite utilizatorului să controleze mișcarea și direcția dronei.
 • Jetson este o platformă de calcul pentru drone, dezvoltată de NVIDIA.

K

“K” este o prescurtare pentru “kite”, care înseamnă “zmeu” în engleză. În tehnologia dronelor, “K” este adesea folosit pentru a se referi la dimensiunea și puterea motoarelor dronei.

 1. Valoare K: În tehnologia dronelor, valoarea K se referă la factorul de ajustare a controlerului PID (proportional-integral-derivative) folosit pentru a menține dronele în zbor stabil și precizie de poziționare.
 2. KML (Limbaj de marcare cu cheie): KML este o prescurtare pentru “Keyhole Markup Language” și este un format de fișier utilizat pentru stocarea și schimbul de informații de locație și de teren. În tehnologia dronelor, KML este adesea utilizat pentru a crea hărți și modele 3D ale terenului, pe care apoi pot fi utilizate în planificarea misiunilor și în navigație.
 3. KV: “KV” se referă la constanta de viteză a unui motor electric utilizat în drone. Acesta reprezintă numărul de rotații pe minut pe care motorul le va face atunci când este alimentat cu o anumită tensiune. O valoare KV mai mare indică faptul că motorul poate rota cu o viteză mai mare și, prin urmare, este potrivit pentru o dronă mai rapidă și cu o putere mai mare.

L

 1. Lidar - tehnologie de detectare a obiectelor care utilizează laserul pentru a crea o imagine tridimensională a mediului înconjurător, utilizată pentru navigație, cartografiere și multe alte aplicații.
 2. Live streaming - transmisiune video în timp real de la dronă către un dispozitiv mobil sau computer, permițând utilizatorilor să vadă în timp real ceea ce drona capturează.
 3. Launch and recovery system - sistem utilizat pentru lansarea și recuperarea dronelor, care poate fi manual sau automatizat.
 4. LOS (Line of Sight) - termen utilizat pentru a descrie situația în care operatorul dronelor are vedere directă cu drona în timpul zborului.
 5. Low Battery Return to Home - funcție automată care îi permite dronelor să se întoarcă la locul de decolare atunci când bateria scade sub un anumit nivel, pentru a preveni pierderea dronei.
 6. GPS lock - indică faptul că drona a stabilit o conexiune precisă cu sateliții GPS și poate fi utilizată pentru navigație precisă.
 7. Lightbridge - tehnologie de transmisie a datelor de înaltă definiție de la dronă la un dispozitiv de control, permițând utilizatorilor să vadă în timp real ceea ce drona capturează.
 8. LED lights - lumini de avertizare colorate utilizate pe dronă pentru a indica starea bateriei, a dronului și a altor informații de stare.
 9. Landing gear - sistem de picioare sau roți care protejează drona în timpul aterizării și permit dronelor să aterizeze în condiții dificile.
 10. LiPo battery - baterie reîncărcabilă utilizată în majoritatea dronelor moderne, care oferă o putere mare și o durată de viață lungă.
 11. Lost Connection Protocol: este un protocol de securitate și siguranță care se activează automat atunci când dronele pierd conexiunea cu controlerul sau dispozitivul de control. Utilitatea Lost Connection Protocol este de a preveni pierderea dronei în cazul în care semnalul este întrerupt sau interferat, prin activarea automată a modului de aterizare sau întoarcere la punctul de pornire.

M

 1. Mavic - seria de drone de consum fabricate de DJI, care sunt populare pentru portabilitatea lor și performanța excelentă.
 2. Maximum Flight Altitude - este cea mai mare altitudine la care o dronă poate fi controlată și operată fără interferențe cu avioanele sau cu alte obstacole.
 3. Mission Planning - este procesul de planificare a unui zbor de dronă pentru a colecta date specifice, precum hărți, modele 3D și alte informații.
 4. Motor - componenta principală a unei drone, care furnizează puterea necesară pentru a face ca elicele să se rotească și să genereze mișcare în aer.
 5. Mount - suportul sau dispozitivul care este utilizat pentru a monta sau prinde o cameră sau altă echipare pe o dronă.
 6. Multirotor - tip de dronă care are mai mult de două elice sau motoare, cum ar fi quadcopter, hexacopter sau octocopter.
 7. Muting - funcția care permite opririi sunetelor de avertizare ale unei drone, cum ar fi bipurile și alte semnale sonore, în timpul zborului.
 8. MTOM (Maximum Takeoff Mass): Greutatea maximă a dronei, inclusiv combustibilul, bateriile și încărcătura utilă.
 9. Microdrone: este o dronă mică și ușoară, cu dimensiuni de câțiva centimetri sau mai mici, utilizată în principal pentru misiuni de supraveghere, explorare sau salvare în zone înguste sau greu accesibile. Utilitatea microdronelor este de a oferi o soluție de zbor precisă și ușor de manevrat în zone restrânse sau periculoase.

N

 • Nacelle: Este o capsulă în care este montat motorul și elicea dronelor mai mari sau a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) și este proiectat pentru a reduce zgomotul și a îmbunătăți aerodinamica.
 • Navigație: Un sistem care utilizează senzori și software pentru a ajuta dronele să își determine poziția, altitudinea și direcția în timp real. Acest sistem poate fi bazat pe satelit (GNSS), bazat pe senzori inerțiali sau bazat pe viziunea computerizată.
 • NDVI (Indicele Vegetației cu Diferență Normalizată): Acesta este un indice care este utilizat pentru a măsura starea vegetației și a culturilor. Se obține prin măsurarea diferențelor dintre absorbția radiației în infraroșu apropiat și spectrul roșu al plantelor, ceea ce permite identificarea zonelor de vegetație sănătoasă și a celor afectate.
 • No Fly Zone (Zona de zbor interzis): O zonă în care este interzisă zborul dronelor, de obicei pentru motive de siguranță, securitate sau de protecție a vieții sălbatice.
 • Non-GPS Navigation (Navigație fără GPS): Un sistem de navigație care nu se bazează pe semnalele GPS, ci utilizează senzori inerțiali, camere video sau alte metode pentru a determina poziția dronei. Această tehnologie este folosită în special în interior sau în zonele unde semnalele GPS sunt slabe sau indisponibile.
 • NVG (Vizualizare nocturnă): Tehnologie care permite dronele să vadă în condiții de lumină scăzută sau în întuneric, prin utilizarea de filtre și amplificatoare de lumină. Această tehnologie este utilă în misiunile de supraveghere și de salvare.
 • ND Filter (Neutral Density Filter): este un filtru utilizat pe obiectivele camerei dronei pentru a reduce cantitatea de lumină care ajunge la senzor, permițând utilizatorului să controleze expunerea și adâncimea de câmp. Utilitatea ND Filter-ului este de a oferi imagini mai clare și de calitate superioară, eliminând suprasaturarea sau supraexpunerea.

O

 1. Obstacle Avoidance - Este un sistem care ajuta dronele sa evite obiectele din calea lor prin detectarea acestora si ajustarea traiectoriei zborului.
 2. Optical Flow - Este un senzor care utilizeaza camere pentru a detecta miscarea si a urmari pozitia dronei fata de sol, ceea ce ajuta la stabilizarea zborului si la mentinerea pozitiei de zbor.
 3. OSD (On-Screen Display) - Afișează informații despre zbor, cum ar fi altitudinea, viteza, durata zborului, distanta fata de locatie, si altele, pe ecranul transmițătorului de control.
 4. Orbit Mode - Este un mod de zbor care permite dronei sa zboare in cerc in jurul unui obiect, mentinand o anumita distanta si o viteza constanta pentru a realiza fotografii sau videoclipuri panoramice.
 5. Overexposure - Este o problema a imaginii in care zonele de lumina puternica sunt prea stralucitoare si pierd detalii. Pentru a preveni overexposure-ul, drona poate regla setarile camerei sau poate folosi filtre speciale.
 6. Orientation - Este pozitia dronei in raport cu nordul magnetic. Cunoasterea orientarii poate ajuta la determinarea directiei de zbor si la stabilirea traseelor de zbor mai precise.

P

 • PPM (Pulse Position Modulation) - o tehnologie de modulare a semnalului de control al dronelor, utilizată pentru a trimite semnale de control de la radiocomanda la dronă.
 • Payload - orice echipament sau sarcină utilă transportată de o dronă în timpul zborului, cum ar fi camere, senzori sau pachete.
 • Phantom - o serie populară de drone fabricate de compania DJI, folosite pentru fotografiere și filmare aeriană.
 • PID (Proportional, Integral, Derivative) - o metodă de control utilizată pentru a stabiliza și controla mișcările dronelor, cu ajutorul senzorilor de feedback și a unor algoritmi matematici.
 • Propulsie - sistemul de propulsie al dronelor, care poate fi electric, cu baterii sau cu combustibil, și care generează forța necesară pentru zbor.
 • Point of Interest - o funcție disponibilă pe unele drone, care permite drona să zboare în jurul unui punct de interes, precum un obiectiv sau o locație.
 • Phantom power - un tip de alimentare electrică utilizată pentru a furniza energie unor echipamente electronice montate pe o dronă.
 • Photogrammetry - o tehnică de captură și procesare a imaginilor pentru a crea modele 3D ale terenului sau obiectelor.
 • PWM (Pulse Width Modulation) - o metodă de modulare a semnalului electric utilizată pentru a controla viteza și direcția motoarelor din sistemul de propulsie al dronelor.

Q

 • Quadcopter: Un tip de dronă cu patru rotoare care pot fi controlate individual pentru a permite manevrabilitate în zbor și stabilizare în aer. Utilitatea sa este diversă, putând fi folosit în industria de film, în misiuni de cercetare și salvare sau în domeniul militar și de securitate.
 • Eliberare rapidă: Un mecanism care permite dronelor să elibereze rapid și sigur obiecte de pe ele, cum ar fi sonde sau pachete. Aceasta poate fi utilă în industria de livrare și logistică, precum și în aplicații de cercetare și de salvare.
 • QoE (Calitatea experienței): Măsoară nivelul de satisfacție sau de nemulțumire al unui utilizator în legătură cu o anumită experiență, cum ar fi vizionarea unei transmisii video a unei drone sau a imaginilor capturate de aceasta. Evaluarea QoE poate fi folosită pentru a îmbunătăți serviciile și produsele furnizate.
 • Cod QR (Cod de răspuns rapid): Un cod bidimensional format din module negre și albe care pot fi scanate cu ajutorul camerei unui smartphone sau a unui cititor de coduri. Acesta poate fi utilizat pentru a stoca informații, cum ar fi un link web, o adresă sau un mesaj de text. În industria dronelor, acestea pot fi utilizate pentru a oferi informații despre dronă, proprietarul acesteia, locația și alte detalii.
 • QPSK (Cheie de schimbare de fază în patrulater): O tehnică de modulare digitală utilizată în comunicațiile fără fir, care permite transmiterea de date prin varierea fazei și amplitudinii undei de radio. Acesta poate fi utilizat în transmisiunile video și de date ale dronelor pentru a îmbunătăți eficiența și viteza de transmitere a informațiilor.

R

 • RTH (Return to Home) - este o funcție a dronei care permite aeronavei să revină automat la locul de decolare sau la poziția inițială a pilotului. Utilitatea acestei funcții este că poate fi folosită în situații de urgență sau dacă piloții își pierd orientarea, permițând dronei să revină în siguranță.
 • Rotori - sunt elementele principale care permit dronei să se ridice și să se miște în aer. Acestea sunt unul sau mai multe propulsoare care împing aerul în jos pentru a ridica drona. Utilitatea lor este de a furniza puterea necesară pentru a menține dronele în aer și de a le permite să se deplaseze în spațiu.
 • Radio-Telecomandă - este un dispozitiv folosit pentru a controla dronele fără fir. Radio-telecomanda permite piloților să controleze dronele de la distanță și să trimită semnale de comandă pentru a modifica cursul de zbor sau pentru a efectua alte manevre. Utilitatea acestui dispozitiv este de a oferi piloților control total asupra dronei și de a le permite să execute manevre precise și complexe.
 • RTK (Real-Time Kinematic) - este o tehnologie GPS care oferă o precizie foarte mare de localizare. RTK utilizează o stație de bază pentru a îmbunătăți precizia GPS-ului și pentru a reduce erorile de localizare. Utilitatea acestei tehnologii este de a permite dronei să se localizeze cu o precizie foarte mare și să efectueze operațiuni precise, cum ar fi cartografierea sau fotografierea aeriană.
 • Rezoluție - este mărimea imaginii sau a videoclipului, măsurată în pixeli sau în linii. O rezoluție mai mare înseamnă o imagine sau un videoclip mai clar și mai detaliat. Utilitatea acestei mărimi este de a permite piloților să capteze imagini sau videoclipuri de înaltă calitate cu dronele și de a le utiliza în diverse aplicații, cum ar fi cartografierea, monitorizarea mediului sau fotografia aeriană.
 • Risc - este posibilitatea de a suferi un accident sau un incident nedorit în timpul operațiunilor cu dronele. Riscul poate fi redus prin respectarea regulilor de operare a dronei, prin efectuarea unei pregătiri corespunzătoare și prin folosirea de tehnologii de siguranță, cum ar fi senzorii de evitare a coliziunilor sau funcțiile de revenire la locul de origine. Utilitatea de a evalua și gestiona riscul este de a reduce accidentele și incidentele cu dronele și de a asigura operațiuni sigure și eficiente cu acestea.
 • Restricted Zones - sunt acele zone în care zborul dronelor este limitat sau interzis din cauza unor factori de siguranță, cum ar fi prezența unei baze militare, a unei unități de producție sau a unor zone rezidențiale. Aceste zone pot fi aprobate sau impuse de autoritățile locale ori guvern. De obicei, aceste zone sunt marcate pe hărți, astfel încât pilotii de drone să le poată evita.

S

 1. Senzori: Senzorii sunt dispozitive electronice care permit dronelor să măsoare date esențiale, cum ar fi altitudinea, temperatura, viteza, orientarea, poziția geografică și multe altele. Aceste date sunt esențiale pentru controlul dronelor și pentru a le permite să efectueze sarcini specifice.
 2. Sistem de navigație prin satelit (GPS): GPS-ul este esențial pentru a permite dronelor să-și calculeze poziția și altitudinea. Această tehnologie utilizează semnalele transmise de sateliți pentru a determina locația exactă a dronelor, ceea ce este esențial pentru zborurile autonome.
 3. Stabilizator gimbal: Un stabilizator gimbal este un dispozitiv mecanic care ajută la menținerea stabilității camerei sau a altor instrumente atașate la dronă. Acest dispozitiv minimizează vibrațiile și mișcările nedorite, astfel încât imaginile sau datele colectate să fie clare și precise.
 4. Software de planificare a zborului: Acest software permite utilizatorilor să planifice trasee de zbor precise, să programeze puncte de interes și să efectueze alte sarcini specifice. Acest lucru permite dronelor să zboare în mod autonom sau să urmeze trasee presetate, ceea ce este esențial pentru sarcinile de cartografiere sau de monitorizare.
 5. Sarcină utilă: Sarcina utilă se referă la orice instrument sau echipament atașat la dronă, cum ar fi camerele, senzorii sau alte dispozitive specializate. Acestea permit dronelor să colecteze date sau să efectueze sarcini specifice, cum ar fi fotografierea aeriană, cartografierea sau livrarea de bunuri.
 6. Sistem de evitare a coliziunilor: Aceste sisteme utilizează senzori și alte tehnologii pentru a detecta obiectele din calea dronelor și pentru a evita coliziunile. Acest lucru este esențial pentru siguranța zborului și pentru a preveni accidentele.
 7. Sistem de propulsie: Sistemul de propulsie este format din motoare, elice și alte componente care permit dronelor să zboare. Aceste componente sunt esențiale pentru controlul dronelor și pentru a le permite să zboare în condiții variate de vânt și de altitudine.
 8. Swarming: Utilizarea a numeroase drone pentru a efectua o singură sarcină.

T

 • Tilt: unghiul de înclinare al dronă în raport cu orizontalul; permite stabilizarea dronei și controlul direcției de zbor
 • Telemetrie: transmiterea datelor în timp real de la dronă la controler sau alt dispozitiv; permite monitorizarea parametrilor de zbor precum altitudinea, viteza, poziția GPS etc.
 • Tracking: urmărirea unui obiect sau a unei persoane de către dronă, folosind tehnologie de recunoaștere a formei și a culorilor; util în filmarea de evenimente sportive sau activități în aer liber
 • Transmisie video: transmiterea în timp real a imaginii de la camera dronă la controler sau alt dispozitiv; permite vizualizarea zborului și controlul poziției camerei
 • Teren de decolare/aterizare: o suprafață plană și sigură, special amenajată, pentru decolare și aterizare; permite prevenirea accidentelor și deteriorarea dronei
 • Tethered Drone: Draga fixată la sol care furnizează putere și date unei drone.

U

 1. UAV (Vehicul Aeriene Fără Pilot) - este o aeronavă care poate fi controlată fără a avea un pilot la bord. Sunt folosite într-o varietate de aplicații, inclusiv monitorizarea mediului, cartografiere, fotografiere, inspecție industrială și aplicarea legii.
 2. UTM (Managementul traficului urban) - este un sistem de control al traficului pentru aeronave fără pilot. UTM permite controlul traficului pentru drone, coordonarea zborurilor și evitarea coliziunilor.
 3. UltraSonic Sensor (Senzorul Ultrasonic) - este un senzor care utilizează sunete cu o frecvență ridicată pentru a măsura distanța între senzor și obiectele din jur. Sunt utilizate în multe drone pentru a ajuta la evitarea obstacolelor în timpul zborului.
 4. Unmanned Underwater Vehicle (Vehicul subacvatic fără pilot) - este o navă care poate fi controlată fără a avea un pilot la bord și este utilizată în aplicații subacvatice. Aceste vehicule pot fi utilizate pentru a explora zonele oceanice sau pentru a efectua inspecții subacvatice.
 5. Unmanned Ground Vehicle (Vehicul terestru fără pilot) - este un vehicul terestru care poate fi controlat fără a avea un pilot la bord. Aceste vehicule sunt utilizate într-o varietate de aplicații, cum ar fi inspecția de teren, explorarea minelor și lupta împotriva incendiilor.

V

 • VLOS (Visual Line of Sight) - se referă la reglementările care cer pilotului de dronă să aibă vizibilitate directă asupra dronei în timpul zborului. Este important pentru siguranța zborului și pentru a evita coliziunile cu alte obiecte sau aeronave.
 • VPS (Visual Positioning System) - este un sistem de localizare a poziției care utilizează camere video și senzori pentru a determina poziția și mișcarea dronei în interiorul unui spațiu închis sau în condiții de lumină scăzută. Utilizarea VPS permite dronelor să zboare în interiorul clădirilor sau în spații închise fără a avea nevoie de GPS.
 • Vector de viteză - este un vector care indică direcția și viteza la care se deplasează drona în timpul zborului. Este important pentru stabilirea traiectoriei de zbor și a altitudinii, precum și pentru evitarea coliziunilor.
 • Viteză maximă - este viteza maximă la care poate zbura o dronă. Această viteză este reglementată în funcție de țara sau regiunea în care se utilizează drona și poate fi limitată pentru a proteja siguranța publică.
 • Vizor - este un accesoriu opțional pentru dronă care se montează pe telecomandă și oferă un vizor mai mare și mai clar pentru a vedea imaginea transmisă de dronă în timp real. Este util în special în condiții de lumină puternică și pentru a reduce oboseala ochilor.
 • Voltaj - este o măsură a tensiunii electrice care alimentează bateriile dronelor. Cunoașterea voltajului este importantă pentru a determina autonomia de zbor și timpul de încărcare a bateriei.
 • Vortex ring state (starea inelului vortic) - reprezintă o condiție de aerodinamică instabilă care apare atunci când o dronă sau orice alt obiect care se deplasează prin aer produce o turbulență în zona elicei sau a rotoarelor și creează un inel vortic care începe să oscileze. Acest lucru poate duce la pierderea controlului asupra dronei și la căderea acesteia. Utilitatea înțelegerii acestui fenomen constă în capacitatea operatorului de a evita situațiile în care acesta apare și de a preveni pierderea controlului asupra dronei. În plus, înțelegerea fenomenului poate duce la îmbunătățirea performanțelor dronelor și a modului în care acestea sunt proiectate și construite. Astfel, o cunoaștere mai profundă a fenomenului vortex ring state poate contribui la creșterea siguranței și a eficienței operațiunilor cu dronele.

W

 1. Waypoint - Reprezintă un punct specific într-un traseu planificat, la care drona va ajunge și va efectua o anumită acțiune. Aceste puncte pot fi stabilite manual sau prin intermediul unor software-uri specializate. Waypoint-urile sunt utile în cazul în care se dorește efectuarea unor sarcini precise, cum ar fi colectarea de date din anumite locații sau fotografierea unor obiective specifice.
 2. Wi-Fi - Abrevierea de la Wireless Fidelity, este o tehnologie fără fir care permite dispozitivelor să se conecteze la internet sau să comunice între ele. În cazul dronelor, Wi-Fi este utilizat pentru a transfera date între dronă și un dispozitiv mobil sau computer, pentru a controla drona sau pentru a vizualiza în timp real imagini sau video.
 3. Wobble - Este un fenomen care se produce atunci când drona începe să se miște haotic în timpul zborului. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, cum ar fi vântul sau o defecțiune tehnică. Este important să se reducă wobble-ul pentru a menține o stabilitate adecvată a dronelor în timpul zborului și pentru a evita eventuale accidente.
 4. Windsock - Este un indicator de vânt utilizat pentru a măsura direcția și viteza vântului în zona de decolare sau aterizare a dronei. Este important să se ia în considerare condițiile meteorologice, cum ar fi vântul, în timpul zborului dronelor, deoarece acestea pot afecta performanța și stabilitatea dronei.
 5. Weight - Reprezintă greutatea totală a dronei, inclusiv bateriile, camera și alte echipamente de zbor. Este important să se ia în considerare greutatea totală a dronei înainte de a o ridica în zbor, deoarece aceasta poate afecta timpul de zbor și performanța dronei.
 6. Warning Zones - sunt zone speciale, delimitate de autorități, unde operatorii de drone trebuie să evite să opereze drona. Aceste zone pot fi locale sau naționale, și pot fi definite în funcție de anumite restricții din punct de vedere legal, de securitate, de mediu sau de alte motive. Acestea pot include zone de interdicție, zone sensibile, zone de protecție și zone de avertizare. De asemenea, aceste zone pot fi marcate pe hartă în aplicația de drone, astfel încât operatorii să poată să le vizualizeze și să le evite în mod corespunzător.

X

Unul dintre termenii cunoscuti este “X8” si se refera la o configuratie specifica a dronelor cu 8 motoare, amplasate in forma de X. Aceasta configuratie ofera o stabilitate mai buna si o capacitate de ridicare mai mare decat configuratiile cu mai putine motoare. Drona X8 este folosita in diverse aplicatii, cum ar fi cartografierea, fotografia aeriana, inspectia infrastructurii si agricultura de precizie.

 • Cadru X se referă la o configurație comună de design al dronelor, în care brațele care susțin motoarele formează o formă de litera X. Această configurație oferă o mai mare stabilitate și agilitate în timpul zborului și este adesea preferată în cursele de drone.
 • Mod X se referă la o setare specifică de controler de zbor, care schimbă axa principală a dronelor în axa transversală (axa X) în locul axei longitudinale (axa Y) sau verticale (axa Z). Acest mod de control poate fi folosit în anumite situații, cum ar fi zborul deasupra obstacolelor sau executarea manevrelor precise.
 • X5R este o cameră de înregistrare video de înaltă calitate utilizată în fotografia și videografia aeriană. Acesta utilizează compresie video fără pierderi pentru a păstra o calitate excelentă a imaginii și este capabil să înregistreze în format RAW, ceea ce oferă mai multă flexibilitate în post-procesare.
 • Axă X se referă la axa principală orizontală a unei drone, care se extinde de la stânga la dreapta. Controlul mișcării pe axa X poate fi realizat prin intermediul motoarelor și elicelelor care acționează asupra dronei.

Y

 • Y6: Este un tip de configurație a motoarelor unei drone, unde există 6 motoare dispuși în două brațe în formă de Y. Acest tip de configurație permite o mai mare stabilitate și capacitate de ridicare.
 • YUV (Spațiu de culoare YCbCr + luminozitate): Este un model de culoare folosit în imaginea digitală, care include trei componente: luminozitatea (Y), crominanța albastră (Cb) și crominanța roșie (Cr). Este folosit pentru a reduce cantitatea de date necesare pentru a transmite o imagine fără a afecta calitatea acesteia.
 • YS-X6: Este un sistem de control al zborului pentru drone, care include GPS, giroscop și senzori de accelerație pentru a ajuta la stabilizarea dronei în timpul zborului. Acesta oferă și funcții precum returnarea la punctul de pornire și posibilitatea de a plasa waypoint-uri pentru zbor automat.
 • YS-X4: Este o versiune anterioară a sistemului de control al zborului YS-X6, care include funcții similare, dar poate fi mai puțin precis și mai limitat în performanță.

Z

 1. Zigbee - este un protocol de comunicație fără fir cu consum redus de energie, utilizat pentru a conecta dronele cu alte dispozitive inteligente, cum ar fi senzori, camere și alte drone. Acest protocol este folosit în principal în aplicații care necesită o acoperire mare și o durată lungă de viață a bateriei.
 2. Zona de aterizare - este o zonă marcată pe sol sau pe o suprafață specială, concepută pentru a permite dronei să aterizeze în condiții de siguranță. Această zonă este de obicei prevăzută cu semnalizare vizuală și/sau cu senzori pentru a ajuta dronele să identifice zona de aterizare.
 3. Zonă de interdicție - este o zonă restricționată în care nu este permis zborul dronelor. Aceste zone pot fi stabilite de autorități și pot include aeroporturi, baze militare, zone cu restricții de securitate sau alte zone sensibile.
 4. Zoom - este o funcție a camerelor de pe drone care permite utilizatorului să se apropie sau să se îndepărteze de subiectul fotografiat, prin modificarea focalizării sau prin alunecarea camerei înainte sau înapoi. Această funcție este utilă în special în fotografia aeriană și în filmările aeriene.
 5. Zbor automat - este o funcție a dronelor care le permite să zboare pe trasee prestabilite sau să efectueze anumite manevre fără intervenția umană. Această funcție este utilă în special în fotografia aeriană și în cartografiere.
 6. Zgomot - este o problemă comună în industria dronelor, care poate fi cauzată de motoarele dronei sau de elicele acesteia. Producția de zgomot poate afecta experiența utilizatorului, precum și impactul asupra mediului și asupra animalelor sălbatice.
 7. Zonă de siguranță - este o zonă înconjurată de o barieră virtuală, care ajută la prevenirea coliziunilor și la menținerea dronei într-o zonă sigură de zbor. Această zonă poate fi stabilită și reglată de utilizator și este utilă în special în fotografia aeriană și în cartografiere.
 8. Zigzag Flight Path sau traiectoria de zbor în zigzag este o metodă de zbor utilizată de drone pentru a acoperi un teren mare și a obține o acoperire mai completă a zonei respective. În loc să zboare în linie dreaptă, dronele zboară de-a lungul unei serii de traiectorii în zigzag, alternând între zborul înainte și înapoi. Acest tip de zbor este util pentru cartografierea și inspectarea suprafețelor terestre sau a clădirilor, deoarece poate fi utilizat pentru a obține imagini mai detaliate ale zonei inspectate, asigurând acoperirea completă a suprafeței. Prin utilizarea traiectoriei de zbor în zigzag, dronele pot efectua scanări mai rapide și mai eficiente ale terenului și pot fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv în agricultură, cartografie, topografie și inspectarea infrastructurii.

0-9:

Frecvența dronelor de 2.4 GHz: Această frecvență de dronă transferă date pe o distanță mai mare decât cea de 5,8 GHz, dar la viteze mai lente.

Frecvența dronelor de 5.8 GHz: Această frecvență de dronă transferă date mai rapid, dar pe o distanță mai mică.

Concluzie

In concluzie, tehnologia dronelor a revoluționat multe industrii și domenii, oferind o gamă largă de posibilități și soluții inovatoare pentru problemele actuale. Utilizarea firmware-ului, geotagging-ului, hoveringu-lui, H.264, filtrele ND, imagistica termică, planificarea traiectoriei și multe altele fac parte din tehnologia și industria dronelor, iar aceste instrumente sunt foarte utile în domenii precum fotografie și filmare, cartografiere, agricultură, construcții, salvare și multe altele. De asemenea, dezvoltarea unor caracteristici precum VTOL, vortex ring state și zenmuse au îmbunătățit semnificativ capacitatea dronelor de a fi utilizate în diverse scenarii, oferind o mai mare versatilitate și adaptabilitate. Într-un cuvânt, tehnologia dronelor este o revoluție și o provocare constantă pentru inovație și dezvoltare, aducând oportunități nenumărate și soluții ingenioase pentru problemele actuale și viitoare.